Literatura

Stjuart Dajmond: Humane metode ključ do uspeha u pregovaranju

Literatura

BEOGRAD – Vodeći mislilac iz pregovaranja Stjuart Dajmond u Beogradu održao predavanje za predstavnike poslovne zajednice

Jedan od vodećih mislilaca iz oblasti pregovaranja, autor svetskog bestselera “Dobiti više – Kako da pregovaranjem postignete svoje ciljeve u stvarnom svetu” i dobitnik Pulicerove nagrade, profesor Stjuart Dajmond održao je predavanje za predstavnike poslovne zajednice u Beogradu

Predavanje, čiji su domaćini bili Direct Media, AmCham Srbija i Samizdat B92 okupilo je veliki broj menadžera i predstavnika kompanija koji su od profesora Dajmonda saznali pojedinosti redefinisane teorije pregovaranja predstavljene u njegovoj knjizi, nedavno objavljenoj na srpskom jeziku u izdanju Samizdata B92.

Dajmond podučava na svetskim univerzitetima i savetuje vlasnike kompanija i najviše državnike u više od 40 zemalja sveta. Na osnovu svog 25-ogodišnjeg iskustva napravio je preokret u podučavanju veštine pregovaranja koristeći takozvane humane metode, kao što su: uvažavanje percepcije druge strane, emocionalna osetljivost, uspostavljanje snažne lične povezanosti i neprikosnoveno poštovanje istine.

null

Tokom dvočasovnog predavanja upriličenog za partnere Direct Media, članice AmCham Srbija i drugu poslovnu javnost, Dajmond je kroz ilustrativne primere iz prakse, predstavio alate svoje teorije pregovaranja, kao i konkretne rezultate postupka. Jedno od iskustava koje je podelio je bio uspešan ishod pregovaračkog procesa u Boliviji, kada je uspeo da ubedi 3000 poljoprivrednika iz dzungle da umesto ilegalne koke, počnu da uzgajaju banane.

U procesu pregovaranja su daleko ubedljivije I delotvornije strategije koje počivaju na međuljudskim odnosima I obzirnosti prema emocijama drugih, jasni ciljevi i postupno posmatranje svake situacije kao jedinstvene. Opšteprihvaćeni koncepti racionalnosti, moći, odustajanja i „win-win“ koncepti zapravo uglavnom ne funkcionišu najbolje“, poručio je Dajmond.

Stjuart Dajmond će u Beogradu boraviti i 7.8. kada će u knjižari Delfi SKC od 15h do 17h, potpisivati svoju knjigu i sa posetiocima razgovarati o tome kako da dobiju više u pregovaranju, bilo da se radi o svakodnevnim konfliktnim situacijama ili postizanju bitnog poslovnog dogovora.

Direct Media

Direct Media je najveći regionalni medijski sistem koji posluje u osam zemalja (Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj) i ima 14 godina uspešnog poslovanja u oblastima
medija i komunikacije. Direct Media pruža intergrisane usluge internacionalnim i lokalnim klijentima, od komunikacijske strategije I konsaltinga, planiranja i zakupa medijskog prostora, preko istraživanja i uvida u potrebe potrošača, do treninga i edukacije. Uz podršku regionalne i partnerske mreže, Direct Media kreira inovativna komunikacijska rešenja, na bilo kom mediju i u bilo kojoj zemlji u Adriatik regionu.

Samizdat B92

Osnovana je 1993. godine kao integralni deo RTV B92. U svom radu, u mnoštvu edicija i naslova koji su obeležili period od osnivanja izdavačke kuće do danas, Samizdat B92 je dosledno sprovodio izdavački koncept dela visoke umetničke vrednosti u oblasti beletristike i dela sa jasnim i prepoznatljivim društvenim angažmanom u oblasti publicistike.

AmCham

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su ukupno u Srbiji investirale četrnaest milijardi evra. Američka privredna komora je vodeća poslovna asocijacija u Srbiji koja svoje aktivnosti bazira na unapređenju poslovnog okruženja, profesionalnom usavršavanju, edukaciji i promociji svojih članova, kao i omogućavanju poslovnih kontakata među članstvom.

null

Stjuart Dajmond podučava i savetuje o veštinama pregovaranja vlasnike kompanija i ljude na čelu vlada u više od 40 država. Predaje u školi „Vorton“, koja se često rangira kao vodeća poslovna škola u svetu, a njegova predavanja o uspešnom pregovaranju su već 13 godina među najpopularnijim među polaznicima.

Pedavao na Kolumbiji, Univerzitetu Njujorka, Univerzitetu južne Kalifornije, Berkliju, Oksfordu i Pen poslovnoj školi, gde je sada gostujući profesor. Ima diplomu Harvarda, Vortona i bivši je associate director Harvardskog pregovaračkog projekta. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad u oblasti veština pregovaranja i podučavanja.

Dajmond savetuje kompanije i vlade u smeru znatno efikasnijeg pregovaranja i upravlja smelim projektima u raznim državama – od rada sa predstavnicima avio-kompanija do kompanija za medicinske usluge i naučnih ustanova. Njegovi klijenti su: „Google“, „Yahoo!“, „JP Morgan Chase“, „Citibank“, „General Electric“, „Johnson&Johnson“, „IBM“,„Merck“, „SAP“, „Microsoft“, „BASF“, „Prudential“, Svetska banka, Vlada Kolumbije, kineska petrohemijska kompanija čija je tržišna vrednost 16 milijardi dolara, ruska automobilska kopmanija tržišne vrednosti 4 milijarde dolara, ukrajinski naučnici, preduzetnici iz Južne Afrike, farmaceutske kompanije sa Bliskog istoka i mnogi, mnogi drugi…

Bio je stalni konsultant Ujedinjenih nacija. Poznat je slučaj kada je uspeo, koristeći svoje pregovaračke alate, da ubedi 3000 farmera iz džungli Bolivije da prestanu da ilegalno gaje koku i da počnu da gaje banane. Godine 2008. vodio je pregovore koji su omogućili da „Udruženje pisaca“ prekine štrajk protiv holivudskih studija. Podučava roditelje da poprave odnose sa svojim decom, od toga kako da uz minimalne napore pošalju decu u krevet na vreme, do toga da ih naviknu da redovno peru zube.

Stjuart Dajmond naravio je pravi preokret u oblasti podučavanja veštine pregovaranja koriseteći izuzetno humane metode, kao što su: uvažavanje percepcije druge strane, emocionalna osetljivost, uspostavljanje snažne lične povezanosti i neprikosnoveno poštovanje istine.

U ranijoj karijeri Dajmond je bio novinar Njujork tajmsa. Dobitnik je Pulicerove nagrade kao član tima koji je istraživao krah spejs-šatla „Čelindžer“ 1986. godine. Napisao je još dve knjige, snimio dva dokumentarna filma i objavio više od 2000 novinskih članaka i članaka za časopise.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Literatura

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Amazon optužen da krši antitrustovski zakon i tako održava visoke cene e-knjiga

Advertiser Serbia19. јануара 2021.

Plakati koji su promenili svet

Advertiser Serbia13. октобра 2020.

Publikacije o medijskoj pismenosti za najmlađe i predškolce

Advertiser Serbia20. маја 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] STUDIO SONDA: Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“

Advertiser Serbia24. децембра 2019.

Pun telefon knjiga uz Telenor i Bookmate

Advertiser Serbia10. јула 2019.

Prva „Twitter knjiga“ na svetu „izdata“ je u Srbiji

Advertiser Serbia31. маја 2019.

Čarolija usmerenog oglašavanja MITJE TUŠKEJA – Hokus pokus: fokus

Advertiser Serbia3. априла 2019.

NEW MOMENT sinoć osvojio i Zlatnog lava na Kanskom festivalu

Advertiser Serbia21. јуна 2018.

LAZAR DŽAMIĆ: Potreban je novi „agencijski proizvod“ koji će pomiriti trenutnu podelu

Advertiser Serbia31. маја 2018.

Zlato za SDG knjigu “Rockets and Rebels”

Advertiser Serbia5. маја 2018.

Predstavljen priručnik Film u nastavi: priručnik za studente buduće nastavnike

Advertiser Serbia6. октобра 2017.

Kapitalno delo Jirgena Habermasa „Teorija komunikativnog delovanja“ u dva toma prvi put na srpskom jeziku

Advertiser Serbia6. октобра 2017.

Prezentacija priručnika „Film u nastavi“

Advertiser Serbia2. октобра 2017.

NEW MOMENT osvojio tri Lava već na početku Kanskog festivala

Advertiser Serbia20. јуна 2017.