Analize

Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada koji dolaze sa interneta – svaki treći korisnik interneta bio izložen napadu

Analize

Kompanija Kaspersky Lab objavila je svoj globalni izveštaj o pretnjama na internetu koji se odnosi na prvi kvartal 2019. godine (period od januara do marta 2019. godine) zasnovan na podacima korisnika koji koriste Kaspersky Security Network (KSN) infrastrukturu

 

Proizvodi kompanije Kaspersky Lab su u ovom periodu u Srbiji detektovali 1.858.854 različitih sajber napada izvršenih preko internet pretraživača računara. Svaki treći korisnik (34,1%) je iskusio neku formu ovih pretnjiu periodu tokom kojeg su njihovi uređaji bili povezani sa internetom. Ova statistika postavlja Srbiju na veoma visoko 13. mesto u svetu kada su u pitanju opasnosti koje dolaze sa interneta.
Istraživači kompanije Kaspersky Lab ukazuju da napadi koji se dešavaju tokom pretraživanja interneta predstavljaju najčešći metod za širenje malicioznih programa, a sajber kriminalci najčešće koriste neki od sledeća 2 metoda kako bi realizovali napad:

1. Eksploatisanje ranjivosti u pretraživačima i njihovim dodacima (drive-by download)

Infekcija u ovoj vrsti napada se dešava prilikom posete zaraženoj veb stranici, bez ikakve intervencije korisnika i bez njegovog znanja. Ovaj metod se koristi u većini napada. Među njima najopasniji je file-less malver. Njegov zlonamerni kod koristi registarske fajlove ili WMI Subscription dokumente, ne ostavljajući nijedan objekat za statičku analizu na disku. Kako bi se borili protiv takvih prikrivenih pretnji, proizvodi kompanije Kaspersky Lab primenjuju komponentu Behavior Detection koja koristi modele zasnovane na mašinskom učenju i heuristici ponašanja kako bi otkrili zlonamerne aktivnosti čak i ako je kod nepoznat. Još jedna ključna tehnologija koju je razvila kompanija Kaspersky Lab je Exploit Prevention koja u stvarnom vremenu otkriva i blokira pokušaje malvera da iskoristi ranjivosti softvera.

2. Socijalni inženjering

Ovi napadi zahtevaju akciju od strane korisnika tako što on mora da preuzme malicioznu datoteku na svoj računar. To se dešava kada sajber kriminalci navedu žrtvu da veruje da preuzima legitiman program. Zaštita od takvih napada zahteva bezbednosno rešenje koje može da otkrije pretnje dok se one preuzimaju sa interneta. Budući da mnogi akteri pretnji danas prikrivaju zlonamerni kod kako bi zaobišli statičke analize i emulacije, odgovarajuća zaštita zahteva naprednije tehnologije kao što su proaktivne metode zasnovane na mašinskom učenju i analiza ponašanja.

U izveštaju se takođe navodi i statistika vezana za druge tipove napada.

Kada su u pitanju lokalni incidenti na računarima koji koriste KSN u Srbiji, u periodu od januara do marta 2019. godine, proizvodi kompanije Kaspersky Lab otkrili su 2.650.351 takvih incidenata, koji su pogodili 42,7% korisnika u Srbiji. Po ovom tipu napada, Srbija je zauzela 96. mesto u svetu. Vrh liste zauzimaju zemlje kao što su Jemen (72%), Uzbekistan (71.3%) i Avganistan (71.3%).

Statistika je pokazala i da je tokom ovog perioda broj napada za koje je kao izvor detektovan servera hostovan u Srbiji svega 34.485, što čini globalni udeo manji od 1 promila i postavlja Srbiju na 65. mesto u svetu. U vrhu ove liste nalaze se SAD (52.46%), Holandija (21.28%), Nemačka (6.16%), Francuska (2.71%) i Rusija (1.38%).

Izveštaj je zasnovan na podacima dobijenim i obrađenim uz pomoć Kaspersky Security Network (KSN) cloud infrastrukture. Osim globalnih podataka analiza kompanije Kaspersky Lab pruža pregled situacije u Srbiji kada je reč o ovoj vrsti pretnji. Kompletan izveštaj možete pronaći na Securelist.com

O kompaniji Kaspersky Lab
Kaspersky Lab je globalna sajber bezbednosna kompanija koja na tržištu postoji već 21 godinu. Opsežno iskustvo i stručnost zaposlenih u kompaniji Kaspersky Lab konstantno se koristi u razvoju novih bezbednosnih rešenja i usluga koji štite kompanije, kritične infrastrukture, državne institucije i krajnje potrošače širom sveta. Sveobuhvatan portfolio proizvoda kompanije obuhvata vodeća bezbednosna rešenja za krajnje korisnike kao i veliki broj specijalizovanih rešenja i usluga za zaštitu od sofisticiranih i naprednih digitalnih pretnji. Preko 400 miliona korisnika zaštićeno je tehnologijom kompanije Kaspersky Lab, dok preko 270.000 korporativnih klijenata koristi naše usluge kako bi zaštitili svoje vredne informacije. Saznajte više na veb stranici www.kaspersky.com.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.

Ukupni prihodi medija od oglašavanja u 2019 su bili 210 miliona evra

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Forbes: Tehnološka petorka iz SAD na vrhu liste najvrednijih brendova

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Eurostat: Najveći pad realne potrošnje u EU i evrozoni od 1999

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Ogroman pad u romingu, rekordan rast u domaćem saobraćaju

Advertiser Serbia28. jula 2020.

Ljajić: Rast maloprodaje u Srbiji u maju 4,7 odsto, naročito u supermarketima

Advertiser Serbia23. jula 2020.

Jeff Bezos u jednom danu bogatiji za 13 milijardi dolara

Advertiser Serbia22. jula 2020.

Neto dobit Netflix-a gotovo utrostručena

Advertiser Serbia20. jula 2020.

OECD i FAO: Cene hrane mogle bi da dožive tržišni šok

Advertiser Serbia19. jula 2020.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2020

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.