Brendovi

Španskim klubovima od danas zabranjeno da reklamiraju kladionice

Brendovi

MADRID – Španski fudbalski klubovi od ponedeljka više ne smeju na dresovima da nose reklame kladionica i kockarnica, a pet prvoligaških klubova još uvek nije uspelo da pronađe drugog spoznora iako su odigrana tri kola nove sezone.

 

Real Sociedad, Alaves, Cadiz, Granada i Mallorca su ušli u novu sezonu s dresovima bez ispisanih imena sponzora na njima. Igrači Csdiza, kluba s juga Španije, u subotu su poslednji put istrčali u žutim majicama na kojima je pisalo Dafabet, što je kladioničarska kuća s Filipina.

Tražili smo pravni način da ipak zadržimo ime tog sponzora ali ipak ćemo morati da pronađemo novog„, poručilo je vodstvo tog kluba koji je godišnje dobijao oko dva miliona evra od Dafabeta.

Španska levičarska vlada je u novembru 2020. godine donela zakon prema kojem se reklame internet kladionica smeju emitovati samo između 1 sat i 5 sati nakon ponoći i zabranjeno im je oglašavanje kroz sport.

La Liga, telo koja organizuje održavanje prve i druge fudbalske lige, tvrdi da 32 od 42 profesionalna kluba imaju nekog sponzora iz sektora klađenja i igara na sreću. Jedan od sponzora Real Madrida, iako ne istaknut na prednjoj strani dresa, bila je prethodnih godina kladionica Codere pa ju je tokom promotivnih događaja i intervjua reklamirao kapitan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, proglašen za najboljeg fudbalera sveta u 2018. godini.

Imati toliko fudbalera koji reklamiraju kladionice ili nose dresove s imenom kladionica, i tako pozivaju najmlađe da se klade, nije dobra poruka. To nije liga kakvu želimo„, rekao je Mikel Arana, direktor zadužen za regulaciju igara na sreću u Španiji.

Arana tvrdi kako se takvim oglasima „bombarduju“ mladi pa da je primetan porast kladioničara uzrasta od 18 i 19 godina.
La Liga je, međutim, uložila žalbu Vrhovnom sudu i tvrdi da će zbog novog zakona klubovi zajedno samo ove godine ostati bez 90 miliona evra, a sve to u trenutku kada su zbog pandemije korona virusa stadioni delomično zatvoreni. Košarkaški prvoligaši Bilbao Basket i Baskonia, kojima sezona još uvijek nije počela, moraće pak iz svog imena da izbace nazive kladionica Retabet i Kirolbet.

Španska vlada premijera Pedra Sancheza, zabrinuta masovnim širenjem kladionica širom zemlje, u oktobru 2020. godine je poslala pismo fudbalskim klubovima u kojem ih je upozorila da ugovore s takvim sponzorima smeju produžiti maksimalno do 30. avgusta 2021.

Kladionica Codere je u svom dokumentu poslatom američkom tržišnom regulatoru, dostavljenom zbog spajanja svoje podružnice s jednom kompanijom sa američke berze, navela kako „politički uslovi za igre na sreću u Španiji mogu biti i dalje negativni„. Igre na sreću su pod nadzorom ministarstva kojim upravlja levi Podemos, manjinski partner u većinski socijalističkoj vladi. Još ranije je na isti način zabranjeno reklamiranje alkohola i duhanskih proizvoda.

Marketinški analitičar Adrian Mediavilla kaže pak da je „teško poverovati kako klubovi ne mogu da nađu nove sponzore„. „Dovoljno je kompanija iz drugih sektora koje preko fudbala žele da povećaju svoju vidljivost. Potražnja za fudbalom je velika pa je potrebno samo malo više kreativnosti u marketinškim odeljenjima klubova„, kazao je Mediavilla.

Od 98 klubova iz Španije, Engleske, Italije, Nemačke i Francuske samo njih devet nema ime sponzora na dresu. Uz spomenutih pet španjolskih klubova nemaju ih ni italijanski Lazio, Venezia, Spezia i Salernitana, podatak je novina La Vanguardia. Prema istom izvoru, samo 13 klubova još uvek na dresovima nosi imena kladionica, od čega ih je devet iz Engleske, a četiri iz Francuske.

 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.