Brendovi

SNEŽANA TEODOROVIĆ, Direktorica marketinga SOKO ŠTARKA: „2018 biće zabeležena kao godina još jednog poslovnog rekorda Soko Štarka, po svim parametrima“

Razgovarali smo sa Snežanom Teodorović, direktoricom marketinga Soko Štarka, o uspesima kompanije u 2018, marketinškim aktivnostima sprovedenim u prethodnoj godini, planovima za 2019 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh Soko Štarka tokom poslednjih godinu dana?

– Godina za nama biće zabeležena kao godina još jednog poslovnog rekorda Soko Štarka, po svim parametrima. Konkretno, prodajni rezultati na godišnjem nivou beleže rast prihoda od 4 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, uz prebačaj planova i veću profitabilnost za čitavih 13 odsto.

Pritom rast prodaje ključnih kategorija i brendova je iznad proseka i pojedine kategorije, ili ti brendovi, beleže čak dvocifreni rast.

Npr. Bananica, jedan od strateških brendova Soko Štarka, ostvarila je rast prodaje od 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Takođe, u odnosu na prošlu godinu imali smo i rast izvoza, iako u geografskoj strukturi prodaje dominira i dalje tržište Srbije, više od trećine prodaje ostvarujemo na ostalim tržištima regiona, pa i šire, gde smo prisutni gotovo na svim kontinentima.

Navedite sve bitne marketinške aktivnosti koje je Soko Štark sproveo tokom 2018. godine.

– Inovativnost je osnov strateškog razvoja Štarka, kao i čitavog poslovnog sistema Atlantic Grupe, jer smo svesni da su inovacije i renovacije jedan od osnovnih pokretača dugoročnog rasta i koliko je danas važno biti drugačiji, sa fokusom na potrošače, njihove potrebe i njihova očekivanja. Orjentisanost ka potrošaču znači i veću fleksibilnost svih naših procesa da bi u što kraćem vremenu, mogli da inkorporiramo povratne informacije sa tržišta, i lansiramo nove ukuse ili novi proizvod.

Tako je u prošloj godini u skladu sa ključnim consumer trendovima lansirano 124 nova artikla, od kojih čak 17 potpuno novih receptura. Najviše su inovirane kategorije čokolada, flipsa i biskvita, bilo da se radi o koobrendingu naših afirmisanih brendova, praćenju trendova nutritivno kvalitetne ishrane ili pak daljem razvoju strateških brendova atraktivnim novitetima.

Kao interesantan primer koobrendinga navešću lansiranje čokolade NŽ LOL & PRIMA koji spaja dva naizgled potpuno različita brenda čokolade i štapića.

Zatim u trendu zdrave ishrane, portfolio brenda INTEGRINO – koji se nakon lansiranja ubrzano izdvojio svojim funkcionalnim karakteristikama, portfolio smo prvo obogatili linijom proizvoda BEZ ŠEĆERA, a u prošloj godini smo lansirali i HRONO liniju proizvoda sa 4 vrste semenki (lan, susam, suncokret, bundeva) i 4 vrste žitarica (pšenica, ovas, raž, heljda).
Takođe, štapići PRIMA heljda su nova ekstenzija koja sledi suštinu brenda – sa heljdinim brašnom i morskom solju.
I kad govorimo o strateškim brendovima, kao što je SMOKI, i tu lojalnost potrošača, osim kvalitetom, negujemo neprestanim novitetima.
Čoko Smoki je tokom prošle godine proširen ekstenzijom mixovanog flipsa prelivenog mlečnom i belom čokoladom u skladu sa jednim od glavnih consumer trendova – Mixation. Lansiran je i Smoki mini – koji prati trend minimizacije proizvoda, a pogodan je za konzumaciju on the go i prilagođenom veličinom easy open pakovanja. I subbrand Smoki Fun, namenjen ljubiteljima aromatizovanih grickalica, proširen je sweet corn ukusom. Takođe, jedan od hit noviteta je Najlepše Željice kašičica – mlečna čokolada u obiku kašičice, koja se mešanjem u toplom mleku otapa pretvarajući ga u ukusan čokoladni napitak.
Mogli bismo još mnogo toga da nabrojimo, ali ono što bih posebno istakla među brojnim integrisanim i pojedinačnim marketinškim aktivnostima, pre svega na regionalnom tržištu, je jubilej, koji malo koji brend može da obeleži, a to je Bananica – Slavljenica koja je proslavila 80 godina postojanja. Rođendan je proslavljen integrisanom kampanjom 360° sa fokusom na digital. U okviru ove kampanje i pakovanje Bananice je dobilo novo ruho, slavljenički izgled.

Koje medije ste kao kompanija u najvećoj meri koristili? Kada sagledavate korišćenje medija u periodu između 2017. i 2018. godine – gde ste realizovali najveće povećanje? Navedite i primere inovativne upotrebe medija, bilo koje vrste, na našem tržištu (ako je toga bilo).

– Svaka naša kampanja prati senzibilitet svoje ciljne grupe i karakteriše je jasno definisana kreativna strategija, koja određuje i kanale koje ćemo koristiti.

Ipak, moram da naglasim da je TV i dalje medij koji ima najveću konzumaciju u regionu, putem koga se ostavaruje najbrži reach, i u skaldu sa našim komunikacionim ciljevima prošle godine smo povećali ulaganje u ovaj medij, sa jedne strane, a sa druge, naše ulaganje u digital oglašavanje iz godine u godinu raste.

Tako je prošle godine investiranje u digital imalo značajan rast, kako u paid media kanale, tako i u okviru owned media, kako bi obezbedili adektatne platforme i hub-ove za dalji razvoj sadržaja koji želimo da plasiramo sa ciljem efikasne i dugoročne komunikacije sa našim potrošačima.
Pritom trudimo se da iznađemo inovativne načine komunikacije na digitalu, pa smo prošle godine po prvi put koristili seriju interaktivnih kretaivnih newsletter-a za Smoki, koji su poslati na skoro 30.000 adresa sa ciljem da saznamo o ključnim interesovanjima naših potrošača. Tako je i interaktivni newsletter bio inovirani kanal komunikacije preko koga su naši potrošači pozvani da odaberu koji ukus Smoki Funa će biti lanisran u ovoj godini.
Takođe, u okviru integrisane kampanje Bananica – Slavljenica, digital je bio osnovni kanal komunikacije koji je podržan tradicionalnim kanalima komunikacije. U okviru kampanje Slavljenice kreirali smo karaoke Bananica rođendansku pesmicu i pozvali verne potrošače da čestitaju Bananici rođendan, tako što će otpevati rođendansku pesmu Bananici i napraviti audio ili video snimak na specijalno kreiranoj interaktivnoj web platformi. Pored tog, kreirani su Bananica interaktivni karaoke boot-ovi koji su postavljeni u tržnim centrima i mestima prodaje kako bi napravili što veći engagemnt naših potrošača u okviru ove kampanje Sve personalizovane audio čestitke su pretočene u zajedničku čestitku kroz TV spot koji je emitovan na kraju kampanje.

Posmatrajući u odnosu na 2017, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u smislu povećanja ulaganja?

– Na jednoj strani digitalizacija je svakako postala nov način života i omogućila nam da na brži način sagledavamo potrebe i očekivanja naših potrošača, ali i da im u direktnoj komunikaciji prenesemo naše poruke.

Samim tim, obzirom da konzumacija online medija ima najznačajniju stopu rasta, evidentan je i konitiniran rast ulaganja u online kanale komunikacije, u našem nastojanju da na pravi način dopremo do svakog našeg potrošača. Na drugoj strani identfikovali smo da je razumevanje shopper-a, načina na koji donose odluke o kupovini na prodajnom mestu, od strateškog značaja, jer je evidentno da povećanje ulaganja u shopper marketing programe utiče na dugorčan rast prodaje.

Jedna od takvih aktivnosti je bio Štark loyalty program , kao i loyalty program za Menaž u kombinaciji sa Delimano setom, što je recimo značajno povećalo učešće Menaža u cooking segmentu čokolada.

Koliki značaj je Soko Štark pridao upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje poslovnih odluka u 2018.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje poslovnih odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencija i njenih baza podataka ili pak upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Strateška postavka Atlantic Grupe, je da konstantno inoviramo i unapređujemo svoje procese, metodologije i načine rada, brenodve, da bude lider i u tom domenu…Upravo zato suština našeg razvoja je ne samo da pratimo trendove nego i da ih diktiramo originalnim pristupom i razvijanjem inovativnih proizvoda, koji motivišu potrošače na usvajanje novih navika. Zbog toga vrlo kontinuirano i temeljno pratimo istraživanja o potrošačkim navikama, stavovima i verovanjima, jer apsolutno razumevanje potrošača i shopper-a nam je vrlo važno za donošenje poslovnih odluka.

U tom smislu, istraživanja, kako eksterna, tako i interna su nam od velike važnosti i zato zajedno sa istraživačkim agencijama uvodimo nove metodologije istraživanja, kako bismo došli do relevantnih inputa koji predstavljaju temelj za dalji razvoj marketing strategija i taktika.

Takođe, neophodno je i dobro poznavanje tržišnih kanala i kupaca, i na kraju, tu je i nezaobilazna konkurencija. Ako je analizirate i posmatrate kao dostojnog rivala, bićete jači i snažniji i na tržištu i u očima svojih potrošača. Ulaganja u istraživanja i razvoj zato su značajna stavka naših budžeta.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2019. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Za rast brendova ključ uspeha je jedino u integrisanom i kontinuiranom pristupu koji podrazumeva dalje investiranje u portfolio proizvoda, mesto prodaje i koznistentnu komunikaciju sa potrošačima. Tako da i u ovoj godini nastavljamo da radimo na inovacijama i renovacijama portfolija, adekvatnom cenovnom pozicioniranju naših proizvoda, njihovoj distribuciji i naravno planskoj komunikaciji sa našim potrošacima i shopperima. Sve zajedno, će sigurno vrlo brzo rezultirati novinama koje će obradovati naše potrošače, jer Štark jeste tradicija i kvalitet, ali primereno savremenim generacijama, možemo da dodamo – na nov način.
 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Payoneer menja brend pre izlaska na berzu: Bezbrojne mogućnosti

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Tandem Eurobank i Mančester Junajted nastavlja dugogodišnju saradnju

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Flori Zlatna priznanja u pet kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Amazon godišnje uništava veliku količinu neprodate robe uključujući laptopove i TV uređaje

Advertiser Serbia22. juna 2021.

Drevna egzotika novog Wellness ukusa – Dobar osećaj JE U KOKOSU!

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Jeep slavi 80. rođendan

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Canon postavio kamere koje proveravaju da li su zaposleni srećni – da bi im dozvolio da rade

Advertiser Serbia21. juna 2021.

SAD blokirale tužbu za dečje ropstvo protiv firmi čokolade

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Dacia otkrila svoj novi vizuelni identitet

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Eurobank po 19. put podržava manifestaciju „Noć knjige“

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Jedan Ronaldov potez koštao kompaniju Coca-Cola četiri milijarde dolara

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Amazon stigao u BiH

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Unilever lansira bocu za deterdžent zasnovanu na papiru

Advertiser Serbia14. juna 2021.

Na zemljištu Bila Gejtsa se uzgaja krompir od kojeg McDonald’s pravi pomfrit

Advertiser Serbia12. juna 2021.