e-poslovanje

Snažan uticaj e-trgovine i u Srbiji

e-poslovanje

Digitalna trgovina u Srbiji doživela je ekspanziju, prolazeći kroz različite faze, od prihvatanja novog modela kupovine, pa sve do otvaranja internet prodavnica sa najraznovrsnijom robom. To je dovelo do napretka i proširenja poslovanja i privrede u zemlji tokom pandemije korona virusa.

 

Asortiman traženih proizvoda putem interneta u vreme pandemije kovida se proširio i preko onlajn prodavnica se poručivalo sve, odeća, obuća, knjige, cveće, igračke, pokloni, pa čak i roba široke potrošnje„, kaže sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović.

Dodaje u izjavi za Tanjug da su postojale i elektronske pijace, kao i da je taj trend zbog pogodnosti koje nudi nastavio da se razvija i kada se epidemiološka situacija popravila.

Inače, prema istraživanjima PKS, naša zemlja je sada, u odnosu na svetske standarde, u začetku prihvatanja e-trgovine kao modela kupovine koji olakšava ljudima svakodnevni život.

Stranac je konformista i naučen je da, preko jedne platforme kao što je elektronska prodavnica Amazon, može da nabavi sve što bi nabavio u „šoping molu“ ili sa drugog kraja sveta, sa sigurnošću dostave u određenom roku, a to je trend kome Srbija u narednim godinama treba da teži”, naglašava Stojanović.

Napominje da je sada ključni period za razvoj i utvrđivanje standarda funksionisanja elektronske trgovine u Srbiji. Kako objašnjava, kupci su sada videli da na raspolaganju imaju mnogo veći asortiman proizvoda koji mogu da naruče i kupe elektronskim putem u odnosu na pre godinu i po dana.

Privredna komora Srbije, prateći svetske trendove, pruža i edukativnu pomoć malim i velikim preduzećima o primeni digitalne trgovine, ali i o benefitima koje ona sa sobom nosi, a to su pre svega širenje tržišta na teritoriji cele zemlje i mogućnost izvoza preko platformi lanaca elektronske trgovine.

Kada je reč o manjim proizvođačima, dobili smo podatke da najveći deo njih koristi društvene mreže za prodaju, a to je vid komunikacije na nekom nivou koji nije elektronska trgovina, već je samo način da se dođe do određenog kupca koji je zainteresovan za neki proizvod, imajući u vidu poverenje ili lokaciju gde živi„, ističe Stojanović.

Takođe, dodaje da se elektronskom trgovinom povezuju i razvijaju različite delatnosti, pa e-trgovina podrazumeva adekvatan veb sajt i onlajn prodavnicu, aplikacije za naplatu platnim karticama, sistem bezbednosti i brzinu dostave, angažman prodavaca i sve inovacije koje pruža digitalno poslovanje.

Stojanović tvrdi da su korisnici u Srbiji, kada je reč o digitalnom sistemu kupovine, još uvek nepoverljivi, te da se još uvek odlučuju za plaćanje pouzećem koje je sporo i neefikasno.

Na primer, kompanije „Zara“, „Zara Home“ i „Stradivarijus“, koje su predstavnici velikih svetskih tekstilnih industrija, proširili su svoj asortiman na špansko tržište putem elektronske trgovine, a na platformi preko koje plasiraju svoje proizvode zabeleženo je da je prodaja u prvom kvartalu 2021. porasla za 50 odsto u odnosu na isti kvartal 2019.

 
Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u e-poslovanje

Amazon blokirao 3.000 prodavaca

Advertiser Serbia22. septembra 2021.

Počinje Connect Shopping Vikend – Tri dana najvećih popusta samo za SBB korisnike na shoppster.com

Advertiser Serbia10. septembra 2021.

Vrtoglavi uspeh onlajn trgovine otvara mogućnost za nova radna mesta

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Amazon otvara kancelariju u Zagrebu

Advertiser Serbia3. septembra 2021.

Amazon omogućava plaćanje na rate

Advertiser Serbia31. avgusta 2021.

Oglasi stižu i na Instagram-ov Shop odeljak

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

Prodavci na Amazonu kupcima nude novac ako izbrišu negativne recenzije

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Amazon zbog kršenja GDPR-a kažnjen sa 746 miliona evra

Advertiser Serbia1. avgusta 2021.

Amazon će omogućiti plaćanje kriptovalutama?

Advertiser Serbia26. jula 2021.

Američki regulator tuži Amazon

Advertiser Serbia16. jula 2021.

Lokomotiva i SentecaCommerce partneri na 12 evropskih tržišta

Advertiser Serbia14. jula 2021.

Moet Hennessy i Campari osnivaju zajedničku kompaniju za internet prodaju pića

Advertiser Serbia13. jula 2021.

Počinje Connect Shopping vikend – Dodatni popusti i besplatna dostava na shoppster.com

Advertiser Serbia9. jula 2021.

Rekordna prodaja Amazona: Za dva dana više od 11 milijardi dolara

Advertiser Serbia24. juna 2021.

Amazon stigao u BiH

Advertiser Serbia15. juna 2021.