Brendovi

Snažan rast prihoda svih poslovnih segmenata Atlantic Grupe

Brendovi

Atlantic Grupa je u prvom kvartalu 2023. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 215,6 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 16,8 odsto.

 

Pod uticajem značajnih poskupljenja u širokom spektru poslovnih aktivnosti, dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 12,2 odsto i iznosi 20,9 miliona evra, dok je neto dobit u prva tri meseca smanjena za 20,4 odsto i iznosi 9,6 miliona evra.  

Atlantic Grupa je u prvom kvartalu 2023. godine ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim i distributivnim područjima te na svim važnijim tržištima. Cene sirovina i pakerskog materijala, logističkih i drugih usluga i energenata su i dalje na visokom nivou što je, kao što smo i najavili, uticalo na profitabilnost, a pad profitabilnosti delomično je ublažen optimizacijom internih resursa, te povećanjem prodajnih cena proizvoda. Uz snagu naših brendova i ljudi, operativnu efikasnost, kao i uz ulaganja u digitalizaciju, modernizaciju i održivost poslovanja spremni smo za dalji rast”, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski

Slatko i slano, Pića i Kafa prednjače u rastu

Najveći rast od 34 odsto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Slatko i slano, čiji su vodeći brendovi Smoki i Najlepše želje, i to pod uticajem optimizacije asortimana, pojačanih marketinških aktivnosti te bolje cenovne pozicije proizvoda u odnosu na konkurenciju. Sledi ga SPP Piće s nosećim brendom Cedevita i rastom od 23,8 odsto, te SPP Kafa, s brendovima Barcaffe i Grand kafa te rastom od 14,5 odsto. Među distributivnim područjima prednjače Srbija s rastom od 24 odsto i Hrvatska s rastom od 20 odsto. 

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe principalski brendovi učestvuju s 27,1 odsto, Farmacia čini 9,4 odsto, dok vlastiti brendovi čine 63,5 odsto prihoda od prodaje. Kafa se sa učešćem od 20,1 odsto u ukupnom prihodu od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Saradnja sa Podravkom i novi predsednik NO-a

Krajem marta, Atlantic Grupa je sa Grupom Podravka dogovorila saradnju u Sjedinjenim Američkim Državama i Austriji. Dve kompanije uvele su jedinstvenu praksu uzajamne izvozne podrške, koja podrazumeva da će Atlanticova distributivna kompanija u Austriji osigurati podršku plasmanu Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, a istovremeno će Podravka putem svoje kompanije u SAD-u plasirati Atlanticove proizvode na tržište SAD-a. Cilj ove saradnje je maksimizirati međusobne sinergije osnaživanjem plasmana proizvoda obe kompanije i podizanjem prepoznatljivosti njihovih  brendova, koristeći razvijenu poslovnu mrežu i tržišne pozicije koje Atlantic i Podravka imaju na ovim tržištima.

Od važnijih korporativnih događanja treba istaći izbor dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Zorana Vučinića na mesto predsednika NO, dok dosadašnji predsednik Zdenko Adrović u radu ovog tela nastavlja da učestvuje kao član. Zoran Vučinić globalno je dokazani poslovni lider sa više od tri decenije dugom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje, primarno u globalnim operacijama korporacije The Coca-Cola Company.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona evra zbog nepoštene prakse

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Širi se mreža bezbrižnih putnika

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Galaxy AI u rukama 8,8 miliona ljudi: Revolucija veštačke inteligencije sada stvarno počinje

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Advertiser Serbia16. мај 2024.

A1 Srbija dostigao milionitog korisnika VoLTE tehnologije

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Milionska kazna za Epic Games zbog reklama usmerenih na decu

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom – vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Poznati modni brend bankrotirao

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Kampanja „Dečji svet je veći od ekrana” privukla ogromnu pažnju javnosti!

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Glovo i Spotify ulaze u partnerstvo i nude Spotify Premium Glovo korisnicima

Advertiser Serbia14. мај 2024.