Brendovi

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

LJUBLJANA – Dobitnik tradicionalne godišnje nagrade Oglašivač godine za 2022, koju dodeljuje Slovenačka oglašivačka komora je kompanija Mercator.

 

Nagradu Oglašivač godine 2022 uručiće predstavnici rukovodstva SOZ-a na svečanom zatvaranju 32. SOF-a u četvrtak, 15. juna 2022. godine u Portorožu.

Kontinuiranim razvojem poslovanja, Mercator dosledno gradi snagu svog brenda i na taj način učvršćuje svoju poziciju na tržištu i pozitivnu percepciju u očima korisnika na duži rok. Prateći trendove i odgovarajući na izazove vremena, uspešno održava i relevantnost svog brenda. Sve komunikacione aktivnosti kreira kroz prizmu arhetipa brenda – to je arhetip konektora i na taj način spaja svoje korisnike, partnere i zajednice kroz projekte. Izgradnja diferencijacije brenda, prilagođavanje tržištu i višekanalni pristup ključni su fokusi koje Mercator efikasno prepliće u svojoj poslovnoj, marketinškoj i komunikacijskoj strategiji.

U 2022 Mercator je dodatno unapredio svoje komunikacione aktivnosti. U reklamnoj kampanji sa porukom „Kad sedimo za istim stolom, uvek smo u najboljem društvu“, u svetlu postpandemijskog perioda, povezao je protagoniste slovenačke sportske, medijske, kulinarske i kulturne scene. Od povezivanja na simboličnom nivou, prešao je na konkretne akcije – do povezivanja celokupnog domaćeg održivog lanca ishrane u projektu „Svaka vaša kupovina je bitna” sa komunikacijama o konkretnim brojevima kupovine najvećih količina proizvoda od domaćih uzgajivača, zadruga i proizvođača, koje na policama nudi svojim korisnicima. Pravim kreativnim pristupom dodatno je učvrstio percepciju o najboljem dobavljaču domaćih proizvoda. Lokalne zajednice i osnovne škole širom Slovenije već četvrtu godinu zaredom povezuju se u projekat Mali gazda Slovenije.

Mercator je i 2022. godine pratio inicijativu SOZ-a o održivom poslovanju i kreirao jedinstvene projekte „Reciklirani plakati“ i „Plakati koji čiste vazduh“ u vezi sa najvećim provajderima spoljnog oglašavanja, koji pokazuju održivi pravac buduće integracije partnera u potrazi za održivim reklamnim rešenjima. Projekat sopstvenog brenda Lumpi sa već dobro poznatom belom ambalažom takođe je bio održivo orijentisan. Mercator je napravio još jedan korak napred u svom promotivnom pristupu i fokusirao se na personalizaciju po meri korisnika i ojačao svoje višekanalno prisustvo – u prodavnici, onlajn, u aplikaciji, na kartici i sa sopstvenom platformom sadržaja M soeska.

Brojne reklamne nagrade dobijene u protekloj godini upotpunjuju priču o uspešnom brendu, koji sledeće godine ulazi u 75. godinu rada na slovenačkom tržištu.

Viktorija Radojević Mavrič, direktorica marketinga, po dobijanju nagrade je istakla: „U svom radu fokusirani smo na stvaranje koristi za sve naše stejkholdere, a ključ svih naših projekata je integracija. Veoma smo srećni što nas struka prepoznaje kao dosledne, kreativne i inovativne. Pogotovo što su vremena za našu industriju veoma izazovna. Biti oglašivač godine dva puta zaredom je posebno priznanje koje ne shvatamo olako. To je velika čast i velika odgovornost. Za svakog od nas. Zbog toga ćemo i dalje nastojati da kreiramo ne samo nove pogodnosti za korisnike, već i nove vrednosti i prednosti brenda Mercator.”

Andreja Zadnik Andoljšek, direktorica sektora marketinških komunikacija, dodaje: „Ukazano priznanje je odličan podsetnik za godinu jubileja u koju Mercator ulazi, a ujedno je i pozitivan podsticaj za njegov dalji razvoj. Višeformatnim pristupom pristupačni smo i praktični, a novim rešenjima u pravcu personalizacije još više smo bliži aktuelnim zahtevima i očekivanjima naših korisnika. Involviranost u okruženje u kojem poslujemo i otvorenost za saradnju sa širokim spektrom partnera snažno su utkani u DNK našeg brenda. Ovakve veze nam omogućavaju da kreiramo uspešne priče, učvrstimo poverenje i imamo dugotrajno prisustvo na tržištu. Izuzetno smo srećni što nam je dodeljena titula i što potvrđujemo naše razumevanje i delovanje u reklamnoj profesiji.“

Izbor oglašivača 2022. odvijao se u tri kruga. U prvom krugu održano je predlaganje kandidata od strane članova SOZ-a. U drugom krugu članovi SOZ-a su glasali za svoje favorite među nominovanim. Na osnovu bodova osvojenih glasanjem članova SOZ-a, koje je dalo ukupno 70%, i bodova osvojenih nagrada u 2022. godini, koje su donele 30%, finalisti su se plasirali u treći krug selekcije (u abecednim redom): A1 Slovenija, Atlantik Droga Kolinska, Merkator, NLB i Zavarovalnica Triglav.

U trećem krugu selekcije, sedmočlana Komisija je potom glasala na osnovu pažljivog pregleda pismenih obrazloženja finalista i njihovih prezentacija uživo na sastanku Komisije. U konačnom zbiru bodova, koji je odredio dobitnika nagrade, 40% bodova iz glasanja članova SOZ-a u drugom krugu izbora, 20% bodova iz nagrada osvojenih u 2022. godini iz oblasti tržišnih komunikacija i 40% bodova iz glasova Komisije.

Komisiju za izbor Oglašivača 2022:

Predsednik Upravnog odbora SOZ Urban Korenjak, predsednik Slovenačkog udruženja oglašivača Andreja Zadnik Andoljšek i još 2 predstavnika oglašivača, mag. Tina Kumelj i Matevž Šmalc, predsednik Upravnog odbora Slovenačke asocijacije reklamnih agencija Dino Zupančič, potpredsednica Slovenačkog medijskog udruženja Jana Štokovič (u ime predsednika) i potpredsednica Oglašivačkog suda prof. dr. Vesna Žabkar (po ovlašćenju predsednika).

Detaljnije obražloženje:

Kontinuiranim razvojem poslovanja, Mercator dosledno gradi snagu svog brenda i na taj način učvršćuje svoju poziciju na tržištu i pozitivnu percepciju u očima korisnika na duži rok. Prateći trendove i odgovarajući na izazove vremena, uspešno održava i relevantnost svog brenda. Sve komunikacione aktivnosti kreira kroz prizmu arhetipa brenda – to je arhetip konektora i na taj način spaja svoje korisnike, partnere i zajednice kroz projekte. Izgradnja diferencijacije brenda, prilagođavanje tržištu i višekanalni pristup ključni su fokusi koje Mercator efikasno prepliće u svojoj poslovnoj, marketinškoj i komunikacijskoj strategiji.

Komunikacione aktivnosti u 2022. godini takođe su značajno obeležile inovativnost u dosezanju ciljnih grupa. Svest o značaju zaštite životne sredine Mercator je među decom širio i kroz edukativni program lojalnosti u saradnji sa National Geographic Kids. Početkom nove školske godine, Mercator je među školarcima i među svim mladima u srcu lansirao novi Fikeez trend – stilski uočljive nalepnice za tkanine i druge predmete koje ulepšaju i sivi dan i svima ulepšaju raspoloženje. Pored toga, Fikeez su sredstvo izražavanja pomoću kojeg mladi mogu na svoj način da otkriju svoje emocije i osećanja vršnjacima. Kalendarsku godinu je zaključio nadovezujući se na prošlogodišnju božićnu aktivaciju – proširenim Bajkovitim selom, koje je okupljanjem i svečanom dekoracijom ponovo osvojila praznična srca i zbližila porodice. Mercator je sportsku 2022. nadogradio nagradnim aktivacijama za korisnike tokom Olimpijskih igara i biciklističke sezone. Reč je o sportskim industrijama koje Mercator takođe podržava kroz sponzorstvo.

Mercator cilja na kupce brojnim promotivnim aktivnostima i aktivnostima Pika kartice, te je napravio korak dalje u svom promotivnom pristupu i fokusirao se na personalizaciju ponuda po meri korisnika, koje uspešno prepliće sa projektima Mi Top 5 i Mi Coupons za još bolje iskustvo kupovine.

Istovremeno, ojačao je svoje višekanalno prisustvo – u prodavnici, na internetu, na aplikaciji, na kartici i sa sopstvenom platformom za sadržaj M soeska, koja čini interdisciplinarnu vezu između različitih aspekata najvećeg trgovca na malo

Brojne advertajzing nagrade dobijene u protekloj godini upotpunjuju priču o uspešnom brendu koji sledeće godine ulazi u 75. godinu rada na slovenačkom tržištu.

Slovenačka oglašivačka komora već više od dve decenije dodeljuje nagradu za oglašivača godine, a Mercator je treći put dobitnik ove titule.

Prethodnih godina nagradu za oglašivača godine dobijale su sledeće kompanije:

Petrol, Belinka, Revoz, Delo, Športska lutrija Slovenije, Pivovarna Laško, Krka, Mobitel (za 2002, 2003, 2006. i 2010.), Proconi (Podgrej i jedi), Si.mobil (za 2005., 2008. i 2013), Engrotuš, Ljubljanske mlekarne, Amis, Zavarovalnica Triglav (za 2012 i 2016), Telekom Slovenije, A1 Slovenija, Atlantic Droga Kolinska (za 2018 i 2019), NLB i Mercator (za 2002 i 2021) .

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

H&M naplaćuje kupcima vraćanje robe

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Kompanija Airbnb ove godine uklonila 59.000 lažnih oglasa

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Pojavile se lažne reklame u kojima navodno učestvuje Novak Đoković

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Samsung pokreće inicijativu obuke gejmera koja im pomaže da dodatno usavrše svoju igru

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Zapaženo učešće Telekoma Srbija na konferenciji digital2023

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Kompanija vivo najavila inovacije u oblasti mobilnog snimanja

Advertiser Serbia19. септембра 2023.