Konferencije

SIMONA KRUHAR GABERŠČEK, Marketing Magazin: „PRO PR konferencija je jedan od onih događaja kojima morate da prisustvujete, koji svaki komunikator treba da poseti“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 1. do 4. juna u Termama „Olimia“ u Sloveniji, razgovarali smo sa istaknutim predavačima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Simoni Kruhar Gaberšček, Glavnoj i odgovornoj urednici Marketing Magazina (Slovenija)…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia.

 

Molim vas da predstavite sadržaj vašeg predavanja koje ćete održati na predstojećoj PRO PR Conference

– Na PRO PR konferenciji vodiću panel pod nazivom „Odgovorne komunikacije, odgovorni odnosi sa javnošću“. Pridružiće mi se pet uglednih lidera i iskusnih komunikatora iz regiona – Katja Fašink (Chief Communication Officer u ELES Grupi, Slovenija), Luka Steiner (Direktor Športna Loterija, Slovenija), Boban Spasojević (CEO Diplomacy & Commerce Hrvatska, Stručnjak za medije i javne nastupe), Nađa Lutvikadić-Fočo (Šef promotivnih komunikacija u BH Telekom, Bosna i Hercegovina) i Anita Kovačič Čelofiga (Menadžer za odnose s javnošću Agencije za sprovođenje zakona, Slovenija). Razgovaraćemo o tome da li je odgovorna komunikacija prilika ili pretnja jer svi panelisti rade za organizacije čije je poslovanje strogo regulisano i/ili od posebnog značaja za društvo. Jedna od tema biće, naravno, digitalizacija koju svi shvatamo kao nešto što se podrazumeva ali u svakodnevnom poslovnom životu ona zahteva stabilan rad mnogih složenih sistema. Pitaću učesnike panela kako je digitalizacija promenila prirodu njihovog posla i da li im je otežala ili olakšala odgovornu komunikaciju. Posebno su ovde problem društveni mediji jer organizacije moraju da budu veoma oprezne šta da objavljuju online jer se sve stavlja pod lupu u ovoj eri transparentnosti. Shodno tome govorićemo i o transparentnosti i izazovima koje ona donosi u odnose sa javnošću. Takođe, posvetićemo pažnju društvenoj odgovornosti kompanija, kako one prate CSR smernice i šta to donosi sa stanovišta odgovorne komunikacije.

Koje je vaše mišljenje o položaju i značaju PR struke u savremenoj ekonomiji? Koji su glavni problemi sa kojima se PR susreće?

– U svetu, gde skoro svakodnevno izbijaju različite krize (kriza Covid-19 još nije završena ali se već suočavamo sa drugom, koja još više zabrinjava i koja je ekonomski dalekosežnija – ratom u Ukrajini), odnosi s javnošću i krizno komuniciranje su važniji nego ikad. Niko ne može poreći njihovu važnost, jer ponekad je to jedini način da se ljudi smire (zaposleni i šira javnost) i spreči poplava lažnih informacija i lažnih vesti (kao što su različite teorije zavere). Ali informacije koje komunikatori šalju svetu treba da budu promišljene, sažete, relevantne i autentične.
Sa ove tačke gledišta, stručnjaci za odnose s javnošću danas se suočavaju sa mnogim izazovima, posebno sa digitalnim medijima i društvenim mrežama gde se informacije šire prebrzo da bi ih mogli pratiti. Moraju da koriste sve raspoložive alate (poput društvenog praćenja i slušanja) koji bi im omogućili da brzo i blagovremeno reaguju. U današnjem svetu brza reakcija i tajming su sve, u suprotnom izlazite iz igre, koju će onda voditi neko drugi. Organizacije više nemaju ovaj „luksuz“ da o tome razmišljaju i čekaju sa svojim odgovorom, moraju unapred biti pripremljene za mnoge izazovne situacije. I to je uloga (krizne) komunikacije.

Navedite bitne karakteristike uspešnog PR profesionalca

– Po mom mišljenju, uspešan PR profesionalac mora biti žena/muškarac sa mnogo lica. Nije dovoljno biti stručnjak u samo jednoj oblasti, on/ona mora stalno da uči nove stvari i isprobava nove pristupe. Dakle, glavne karakteristike koje moraju posedovati su istrajnost, hrabrost, posvećenost istini i poštenje. Ne možete biti uspešni ako niste istovremeno hrabri i posvećeni traženju istine, koja je i temelj odgovorne komunikacije, što će biti tema našeg panela.

Uputite poziv potencijalnim posetiocima da posete ovogodišnju PRO PR Conference

– PRO PR konferencija je jedan od onih događaja kojima morate da prisustvujete, koji svaki komunikator treba da poseti. Program je svake godine odličan, sa mnogo svetski poznatih govornika koji dele svoja najnovija saznanja o tome kako razviti uspešne komunikacione strategije i sprovesti ih u delo. Motivacione studije slučaja će podstaći učesnike da isprobaju nove pristupe. Ali učenje od najboljih nije jedina prednost konferencije; u srcu ovog događaja leži umrežavanje i stvaranje novih poslovnih prilika, uz sticanje novih trajnih prijateljstava. PR zajednica je možda mala ali jaka kada je u pitanju međusobna podrška. Zato dođite u Podčetrtek da upoznate nove poslovne partnere i prijatelje, da se prosvetlite i motivišete, kao i da uživate u neverovatnom gostoprimstvu organizatora, gospodina Danijela Koletića, i osoblja hotela kao i u njegovim sadržajima.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Kopaonik biznis forum i ove godine posvećen čitavom regionu

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum od 5. do 8. marta

Advertiser Serbia21. децембра 2022.

20. Jubilarna međunarodna PRO PR konferencija na Plitvičkim jezerima

Advertiser Serbia16. децембра 2022.

Održan CSR & ESG forum – Ključ za održivo finansiranje i zelenu tranziciju su ESG kriterijumi

Advertiser Serbia12. децембра 2022.

Završen još jedan NEM Zagreb 2022: Proglašeni pobednici takmičenja za najbolji scenario

Advertiser Serbia12. децембра 2022.

Content Showcase pokazao snagu regionalne i evropske TV industrije

Advertiser Serbia8. децембра 2022.

CEFTA nastavlja da širi CEFTA-TCT Zelene koridore sa Evropskom unijom

Advertiser Serbia8. децембра 2022.

Mladi talenti i više od 30 projekata će biti predstavljeni na događaju NEM Zagreb 2022

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Održan skup o medijima i tehnologiji – U moru sadržaja opstaje kvalitet

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Matje Flamini na konferenciji A1 Talk

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Panel diskusija „O medijima i tehnologiji“

Advertiser Serbia20. новембра 2022.

Renomirani producenti ponovo u Hrvatskoj: NEM Zagreb 2022 objavio ceo program događaja

Advertiser Serbia17. новембра 2022.

Svečano otvoreni 6. Srpski dani osiguranja na Zlatiboru

Advertiser Serbia16. новембра 2022.

Najveća HR konferencija u Evropi se vraća na scenu – HR Week!

Advertiser Serbia4. новембра 2022.