Mediji

Šest zainteresovanih za preuzimanje RTL-a Hrvatska

Mediji

ZAGREB – Nakon što je RTL Grupa, najveći evropski televizijski emiter, u nekoliko zemalja već sprovela različite procese konsolidacije, u poslednjih mesec dana ozbiljno razmatra i opcije za svoje poslovanje u Hrvatskoj.

 

To su opisali kao reviziju strateških opcija koja ne mora nužno da vodi nekom sporazumu o partnerstvu ili transakciji, a sada potvrđuju da je njihov poziv i te kako izazvao pažnju. Ali kažu kada će na iskazana interesovanja odgovoriti, a pre se nezvanično spominjala mogućnost da će to biti već do kraja ove godine.

Jutarnji list nezvanično saznaje da su primili čak šest ponuda medijskih igrača koji su prisutni na hrvatskim, ali i evropskom tržištu i barem jednog finansijskog investitora. Ali oko celog procesa, koji može rezultirati i prodajom, što je bio slučaj s njihovom kompanijom u Belgiji, u RTL Grupi nisu za sada komentarisali.

U ovoj godini, inače, iz hrvatskog RTL-a su objavili da imaju snažan oporavak prihoda nakon pandemijskog pada te je čak bolji u odnosu na 2019. Prilagođena EBITDA (dobit pre kamata i poreza) za prvih šest meseci ove godine bila je tri miliona evra, a prihod 22 miliona evra. RTL Hrvatska ima 351 zaposlenih, od kojih 97 urednika i novinara.

Irina Mettner-Isfort, direktorica za medije i odnose s ulagačima RTL Grupe, u odgovoru na pitanja novinara o tome kako se odvija proces revizije strateških opcija i kakvo su interesovanje detektovali, poslala je samo dve kratke rečenice: „Oko istraživanja opcija za i sa RTL Hrvatska vidimo snažno interesovanje na tržištu. Međutim, molimo da razumete da ne možemo komentarisati više od toga„.

Prema nepotvrđenim informacijama na tržištu, izazvali su pažnju Adria Media Grupe u vlasništvu Igora Žeželja, koja kroz Adria Media Zagreb u Hrvatskoj izdaje devet časopisa i devet internet izdanja, od Cosmopolitana i Ellea do Storyja i National Geographica. Iz zagrebačke kompanije glavna direktorica Ivana Krajinović odgovara da „grupacija u ovome trenutku nema u planu širenje na hrvatskom tržištu kroz akvizicije drugih medija. Okrenuti smo organskom razvoju i investiciji u poslovanje Adria Media Zagreb s fokusom na naše ključne brendove„.

Dodaje kako veruju da se mogu izdvojiti „kao jedna od danas retkih medijskih kuća u Hrvatskoj koja, uprkos izazovnim okolnostima poslovanja, intenzivno zapošljava i jača resurse u oblastima koje jačaju našu konkurentnost na tržištu“ te zaključuje da, „kao i do sada, ostajemo otvoreni i verujemo u zdrava strateška i sinergijska partnerstva i saradnju s drugim medijima„. Znači li to da su poslali i ponudu za RTL Hrvatska, nisu potvrdili niti demantovali. Slično su se poneli i u Telegram Media Grupi, izdavaču portala Telegram.hr, Telesport i Super 1, koja se predstavlja kao najveći digital-only izdavač u Hrvatskoj.

Kao jedan od mogućih finansijskih partnera spominje se, takođe nezvanično, češki fond PPF koji u Srbiji drži mobilnu mrežu Telenor, ali i iz Praga su odgovorili da ne komentarišu „tržišne spekulacije“. Na RTL Hrvatska bacile su oko, navodno, i kompanije iz Mađarske i Grčke.

RTL Grupa poslovne poteze i saveze, koje sklapa ove godine, uglavnom objašnjava kao odgovor na sve snažniju konkurenciju globalnih (američkih) tehnoloških platformi, a navode pri tome da su usmereni na povećanje broadcasting biznisa i stvaranje „međumedijskih nacionalnih šampiona„.

U Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj već su dogovorili poslove sa medijskim partnerima, a u Belgiji su se odlučili na prodaju lokalnim medijskim kompanijama DPG Media i Groupe Rossel, a ta transakcija je „teška“ 250 miliona evra koja bi trebala da bude realizovana 2022.

U oktobru su, pak, objavili saradnju sa kompanijom Amobee, koja je u sektoru oglašavanja, kako bi „ojačali oglašivačko-tehnološki biznis u kontinentalnoj Evropi„.
 

Izvor: SEEbiz

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Produžen rok za prijave radijskih džinglova i reklama za nagradu V(RAB)AC 2024

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Vaša nedeljna doza zabave – top 3 filma za ovu sedmicu

Advertiser Serbia21. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

5 ključnih evropskih medijskih trendova u 2024

Advertiser Serbia17. мај 2024.

SkyShowtime objavio trejler i poster za treću sezonu serije Mayor of Kingstown

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Udobno se smestite: Vrhunski filmovi su i ove nedelje na TV programu

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 6. do 12. maja 2024

Advertiser Serbia13. мај 2024.

Netflix sve više ulaže u sportske događaje

Advertiser Serbia13. мај 2024.

Ne propustite u junu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Fenomenalni naslovi i ove nedelje na vašem TV-u

Advertiser Serbia9. мај 2024.

Vrhunska tehnologija kao jedna od ključnih tema NEM Dubrovnika 2024

Advertiser Serbia8. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva dodatne zanimljivosti iz agende

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Fenomenalni filmski naslovi koji će ti upotpuniti predstojeće dane

Advertiser Serbia30. април 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva delove programa: Glavni govornici, razna predstavljanja i uvidi u TV industriju

Advertiser Serbia29. април 2024.