Brendovi

[SEE MARKETING 2023/24] ANDREJ KUGONIČ, Nordeus: „Nastavlja se spajanje dva sveta, digitalnog i tradicionalnog, kao i svih brendova iz tih oblasti u zajedničkim marketinškim poduhvatima”

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Andreju Kugoniču, Direktoru marketinga kompanije Nordeus…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Na koje marketinške aktivnosti ste stavili akcenat u 2023?

– U 2023. godini smo se fokusirali na nekoliko sve važnijih oblasti u marketingu a jedna od njih je analitika. Razvili smo nekoliko internih alata koje koristimo u svakodnevnoj praksi u marketingu i značajno nam olakšavaju praćenje rezultata kao i optimizaciju budžeta. To postaje sve važnije s obzirom na mnoge mere koje se sprovode pogotovo u digitalnim medijima vezano za očuvanje privatnosti korisnika.

Drugi veliki fokus u prethodnoj godini bio je na daljem unapređenju odnosa sa našim najvećim partnerima kao što su Google, Apple i Meta kako bismo imali što veću vidljivost naših igara i bili deo beta i alfa programa koje često imaju i nude kompanijama koje su proaktivne na tom polju.

S obzirom da se Nordeus takmiči u sportskoj kategoriji u okviru mobilne gejming indstrije, prioritet nam je bio da nastavimo kvalitetnu saradnju sa našim brend ambasadorima – Žozeom Murinjom i Ċabi Alonsom.

Prošlu godinu je obeležio i Nordeusov ulazak u svet golfa zahvaljujući igri koju smo preuzeli u okviru Take-Two porodice, a to je Golf Rival.

Veliki deo napora bio je usmeren na upoznavanje samog proizvoda, ali i marketing tima iz Pekinga koji radi na ovoj igri, kako bismo identifikovali propuštene prilike i zajedničkim snagama postavili marketing strategiju i direkciju za budućnost.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2024. Godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Uvek pratimo dešavanja na fudbalskoj sceni kako bismo igračima ponudili aktuelan i zabavan sadržaj. Imajući u vidu da se Evropsko prvenstvo u fudbalu dešava ove godine, Top Eleven će bez sumnje ispratiti ovaj događaj novim sadržajima u igri, naravno uz veliku kampanju koju sprema naš marketing tim.

U mobilnoj gejming industriji promene se dešavaju veoma brzo, i naizgled neplanirano. Važi pravilo da kompanije koje su fleksibilne i koje prve usvoje određene novine i trendove postignu veliki uspeh i sjajne rezultate. Iz tog razloga, neizostavno je da pratimo puls tržišta, ostanemo agilni, kako bismo na efikasan način mogli da prigrlimo sve nove prilike bez obzira da li su u pitanju novi kanali, kreativni koncepti, ili drugi trendovi. Ovakav pristup nam je u prošlosti doneo uspeh, i sa sigurnošću ćemo nastaviti da ga negujemo i u 2024. godini.

Koje probleme u funkcionisanju vašeg kompanijskog marketinga ste prepoznali u 2023. godini? Dajte predloge za njihovo razrešenje?

– Veoma mi je teško da izdvojim par glavnih izazova sa kojima smo se susretali. U Nordeusu se trudimo da na svaki izazov gledamo kao na priliku. To je način razmišljanja koji gajimo, i koji nam upravo pomaže da svaki izazov rešimo na najbolji mogući način i iz njega izađemo kao pobednici.

Jedan konkretan primer jesu upravo izazovi sa analitikom koje sam pomenuo u odgovoru na prvo pitanje koji su nastali zbog novina u vezi sa privatnosti podataka u digitalnom svetu.

Zajedno sa timovima u Nordeusu razvili smo interne alate koji su napravljeni kako bismo bili u što boljoj poziciji u odnosu na našu konkurenciju, i tako rešili ovaj izazov.

Koja su vaša očekivanja kada su u pitanju trendovi u oblasti marketinga, advertajzinga i medija u 2024 godini?

– Mislim da će sve više da se nastavlja spajanje dva sveta: digitalnog i tradicionalnog, kao i svih brendova iz tih oblasti u zajedničkim marketinškim poduhvatima, kao što je to Roblox uradio ili The Sims, i League of Legends kroz kolaboraciju sa brendovima visoke mode.

Mi u Nordeusu posebno razmišljamo u tom smeru i potrudićemo se da testiramo i kreiramo nove zanimljive kampanje i projekte u 2024. godini.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.