Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Samo brendovi koji se budu okrenuli ka kolektivnoj akciji će zapravo biti relevantni za ciljnu grupu“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Suzani Berić, Direktorici Sektora za brend strategiju i marketing komunikacije kompanije Telekom Srbija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Sa ponosom mogu da kažem da je ovo bila jedna od najuspešnijih godina poslovanja za nas. Kao i svih prethodnih godina, nastavili smo da podržavamo razne kulturne manifestacije, kao i filmsku i televizijsku produkciju. U okviru Telekom Srbija grupe, pored MTEL-a u Makedoniji, koji je startovao sa poslovanjem krajem prošle godine, otvorena je i prva poslovnica MTEL Švajcarska. Što je najvažnije, bili smo u prilici da našim korisnicima ponudimo još bolje usluge sa neograničenim razgovorima, porukama, dodatnim gigabajtima i većim brojem televizijskih kanala, kao i napredne digitalne platforme i rešenja našim biznis korisnicima.

Takođe, moram da napomenem da smo ove godine proslavili 25 godina postojanja Telekoma Srbija i proglašeni smo još jednom za najbolju mobilnu mrežu po ispitivanjima regulatorne agencije Ratel kao i nemačke kompanije Net Check, čime smo potvrdili da su recept za uspeh tradicija i stabilnost, kao i inovativnost i kvalitet.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– U 2022. godini realizovali smo marketinške aktivnosti za brendove: Telekom Srbija, mts, Supernova, kao i za sve naše podbrendove za koje su se naši korisnici vezali kroz usluge koje su sastavni deo naše ponude (Superstar, Arena, iris…). U želji da dođemo do svih ciljnih grupa, u 2022. godini nastojali smo da im se obratimo sa platformi koje oni koriste. Stoga, oglašavali smo se u tradicionalnim mas medijima (print, radio i TV), OOH formatima kao i na digitalnim medijima (portali, društvene mreže, podkasti, aplikacije, influenseri). Ono što je najbitnije, trudili smo se da u svakom trenutku prepoznamo potrebe i želje naših korisnika te smo i formate oglašavanja prilagođavali njihovim očekivanjima, ali i vremenu konzumiranja informacija, koje je u današnje vreme, priznaćete, mnogo kraće nego što je ranije bilo.
Pored toga, ne zaboravimo da je BTL ponovo u svom punom sjaju nakon kraja pandemije, i zato je predstavljao tokom cele godine idealno mesto za direktan susret sa korisnicima na različitim kulturno-umetničkim manifestacijama (Exit, Guča, Nišvil, Festival filmskog scenarija, Beer Fest, Music Week, itd.), ali i fantastičnim sportskim manifestacijama (Kup Radivoja Koraća) i poznatim stručnim okupljanjima (DigiTalk, DigitalDay, Digital).

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Čini mi se da jedno, bez drugog, trećeg i četvrtog ne ide, ali svakako ćemo se potruditi da unapredimo naše proizvode, učinimo ih još dostupnijim, posebno digitalnim putem. A za sve to nam je potrebna promocija. Cenovna politika je uvek teško pitanje, posebno u aktuelnom trenutku kada je ceo svet u previranju i budućnost nam izgleda neizvesno.

Trudićemo se da naše usluge bude priuštive najvećem broju ljudi. Tu je i raznovrsnost naše ponude da nam u tome pomogne i odgovori na potrebe i mogućnosti svih naših korisnika.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Svakako je najvidljivije povećanje aktivnosti naše kompanije u promociji contenta koji produciramo ili kupujemo za dalju distribuciju. “Telekom Srbija predstavlja” su promo kampanje koje su obeležile sve novine na tržištu TV platformi u 2022. godini. Tu, pored ekskluzivnih premijera serija i filmova čiji smo kao kompanija producenti ili koproducenti, naravno posmatramo i krunu sportskog contenta koji naši korisnici mogu od ove godine da prate putem Telekom Srbija TV servisa i Arena Sport kanala – Premijer ligu. Prateći strategiju koju smo kao kompanija uspostavili i strateška ulaganja u content koji imamo u ponudi potpuno je logičan potez da se poveća ulaganje u promociju ovog poslovnog segmenta. Takva advertajzing strategija najefikasnije može da odgovori na ciljanu poziciju kompanije i našu viziju da budemo pouzdan globalni partner u digitalnom svetu bez granica.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– U našem radu koristimo se podacima koje smo dobili i od eksternih istraživačkih agencija i od naše službe koja se bavi analitikom. Ovi podaci su nam važni, i daju dobar uvid u naše korisnike i njihova razmišljanja i navike. Međutim, oni nekada nisu presudni u donošenju naših poslovnih odluka. Oni su više neka vrsta „fine tuninga“, jer, kao šta znamo, marketing je živa stvar i nikada niste 100% sigurni u kom pravcu će se stvari razvijati. Nekada jednostavno morate brzo odgovoriti na trenutne izazove tržišta ili na novu tehnološku inovaciju. Važno je slušati šta istraživanja govore, ali svoje poslovne poteze ne možete bazirati isključivo na njima.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Advertajzing će, pre svega, biti u službi čoveka i prirode. Samo brendovi koji se budu okrenuli ka kolektivnoj akciji će zapravo biti relevantni za ciljnu grupu i to su poruke koje će u narednom periodu želeti da se čuju sa svih oglašivačkih platformi. Nastaviće se trend rasta budžeta za oglašavanje na digitalnim kanalima, no to definitivno ne znači da je kraj tradicionalnom načinu oglašavanja. Zbog zasićenja u broju poruka koje se plasiraju na digitalnim kanalima, brendovi će biti prinuđeni da pronađu i nove prostore za oglašavanje kao što su podkasti, webinari i slično.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Marketinška odeljenja u kompanijama imaju veliku odgovornost. Da kreiraju komunikaciju koja će biti efektna i dati rezultate. A to nije tako jednostavno. Takođe mislim da svi mi patimo do hroničnog manjka vremena. Jer posla ima mnogo i treba ga brzo odraditi. Nekada je to moguće, ali češće zahteva veliki napor.

Pored toga, marketing se danas menja brže nego ikad. Digital, novi trendovi, novi kanali komunikacije – sve je to potrebno prihvatiti i krenuti dalje. Mislim da ovo važi za sve marketing sektore svuda u svetu.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Jedino rešenje da marketing odeljenje funkcioniše dobro je da ga čini dobar tim profesionalaca koji poznaju posao u različitim segmentima i koji su spremni neprestano da uče i prihvataju nove stvari. Iskustvo je važno, ali novo iskustvo se danas stiče doslovno svaki dan.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Mislim da je u proseku većina agencija na našem tržištu veoma solidna. Naravno, ima onih koji se ponekad istaknu nekom kampanjom ili koji kontinuirano pokazuju da su veštiji u svom zanatu. Agencije su pod dosta velikim pritiskom i treba ih razumeti jer i oni pate od istih problema, a to su pre svega kratki vremenski rokovi i ponekad manji budžeti u koje treba da se uklope. Ali to je naša realnost i većina ih se vrlo dobro snalazi u tome.

Sa našim agencijama gajimo kolegijalan i otvoren odnos sa obostranim razumevanjem, tako da sve probleme prevazilazimo zajedno.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Telekom Srbija, kao jedan od najvećih oglašivača u Srbiji, sarađuje sa velikim brojem medijskih kuća. Kao moderna telekomunikaciona kompanija imamo potrebu za konstantnom komunikacijom, kako sa svojim korisnicima, tako i partnerima i saradnicima. Saradnje su uglavnom definisane unapred i medijskim kućama se isporučuje aktuelni marketinški materijal koji se plasira dalje. Saradnja je dobra i mediji sa nacionalnom pokrivenošću, kao i lokalni mediji, vide u nama pouzdanog saradnika i trudimo se da taj dobar odnos negujemo. Kao primer dobre prakse i saradnje, navela bih da se nama kao oglašivaču nude najmoderniji oblici marketinškog reklamiranja i da smo upravo mi pioniri u mnogim vidovima oglašavanja i alatima koji se za njih koriste. Uzajamno prepoznajemo i otkrivamo nove načine prikazivanja, i obaveštavanja naših korisnika o aktuelnim ponudama.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Naravno. Kad god nam raspored dozvoljava posećujemo najrazličitije skupove iz struke. Važno je biti u toku sa dešavanjima, trendovima, naučiti nešto i čuti zanimljive priče sa najrazličitijih strana. To je i prilika da se sretnete sa kolegama iz drugih kompanija i razmenite iskustva. Takođe, interno za kolege organizujemo najrazličitije edukativne programe, od upoznavanja sa tehnologijom ili analitikom, preko edukacije za softvere, do radionica na temu osnaživanja žena preduzetnica. Edukacija je važna.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Ono što sebi želim svake godine. Profesionalno, da budem bolja u onome što radim. Privatno, samo dobro zdravlje. I malo više vremena za sve ono što volim.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Žvučaće kao kliše, ali svima želim mnogo sreće i ljubavi, i manje stresa na poslu. Posao će uvek biti pun izazova, zato je bitno da ostanemo zdravi i zadovoljni. A, iza truda i rada rezultati nikad ne manjkaju.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[SEE MARKETING 2023/24] IVAN VUKSANOVIĆ, Eurobank Direktna: „Dalje jačanje digitalnih kanala, promocija digitalnih usluga, ali i snažnija komunikacija sa klijentima ostaju prioriteti Eurobank Direktne“

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

Eurobank Direktna opremila računarski kabinet srednje Ekonomske škole „9. maj“ u Sremskoj Mitrovici

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Stare reklame, novi zadatak: kompanija Mars u borbi protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.