Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] PREDRAG MANOJLOVIĆ, Gigatron: „Najveći izazov u budućnosti će biti skrenuti pažnju“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Predragu Manojloviću, Head of Sales and Marketing Department kompanije Gigatron…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Prethodna godina je za nas bila puna izazova, ali i sjajnih poslovnih prilika.
Vrlo smo zadovoljni jer smo, osluškujući tržište, potrebe i želje naših kupaca, uspeli da ostvarimo značajne rezultate i pružimo usluge po kojima smo postali prepoznatljivi.
Ipak, najznačajnija stvar za nas, kao kompaniju, desila se pred kraj godine, a to je preseljenje u novi poslovni prostor koji je osmišljen sa posebnom pažnjom i željom da se prvenstveno naši zaposleni osećaju prijatno i motivisano.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Za narednu godinu imamo mnogo planova koje želimo da realizujemo.
U fokusu će biti marketinške aktivnosti koje se odnose na društveno-odgovorno poslovanje naše kompanije, ali i pružanje posebnog iskustva kupovine za sve naše kupce. S tim u vezi, mi konstantno radimo na unapređenju e-commerce segmenta, kao i brige o kupcima.
Ponosimo se činjenicom da imamo verovatno najveći broj lojalnih kupaca, pa svi vlasnici Gigatron kartice lojalnosti, koju imamo već punih 12 godina, mogu da očekuju veliki broj novosti i iznenađenja.

Kako nam je naredna godina i jubilarna, u planu su brojne promotivne aktivnosti povodom 20 godina Gigatrona.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Trudimo se, kao vodeća domaća retail kompanija, da pratimo svetske trendove, ali i zahteve našeg tržišta. Godinu za nama ćemo zapamtiti po nekoliko bitnih stvari koje smo pokrenuli, a odnose se na potpuno različite oblasti.
Prva je kampanja o reciklaži elektronskog otpada. Već prvi rezultati govore da smo na odličnom putu kojim želimo da nastavimo i zajedno učinimo važnu stvar za sve nas, a to je podizanje svesti o neophodnosti reciklaže. Iz tog razloga smo, u saradnji sa kompanijom E-reciklaža, pokrenuli akciju subvencioniranja recikliranja starih uređaja i elektronskog otpada.

Pored toga, prethodnu godinu smo iskoristili i da, posmatrajući okruženje, započnemo komunikaciju sa našim kupcima i kroz moderne kanale, kao što je TikTok.

Želja nam je da unapređujemo naš odnos ka kupcima i budemo prisutni i dostupni svim generacijama.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Trudimo se da ulaganja budu smislena i uravnotežena sa ciljevima. Beležimo blago povećanje ulaganja u oglašavanje kroz televizije u 2022. godini.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Tokom godina, kompanija Gigatron je imala priliku da angažuje brojne eksterne saradnike. Prirodno, vremenom smo rasli i sazrevali. Sada smo dovoljno stasali i obezbedili potrebne resurse da većinu istraživanja obavljamo interno koristeći nama dostupne baze podataka do kojih samostalno dolazimo. Stoga je jedna od ključnih stvari bila prepoznavanje tendencija i rasta poslovanja i adekvatan odgovor u vidu formiranja novih sektora koji se bave praćenjem, obradom i analizom podataka koji do kojih dolazimo.
Svakako, i dalje imamo odličnu saradnju sa mnogim vrhunskim stručnjacima iz oblasti marketinga sa kojima vrlo rado povremeno razmenimo iskustva i ideje u vidu međusobnih konsultacija.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Primetno je da je došlo do tektonskih promena kada je tržište u pitanju.
Nakon svih nepredviđenih situacija koje su se desile prethodnih godina, svet i dalje pokušava da se vrati u prvobitno stanje.
Međutim, navike su se promenile, ono što je do skoro bilo normalno i podrazumevano sada više nije i obrnuto.
Samim tim i kompanije moraju da se usklađuju, reorganizuju kako bi adekvatno odgovorile na sve izazove.
Marketing i srodne grane za sada dobro prate dešavanja, ali im predstoji vrlo izazovan period kako preneti poruku u moru informacija koje se u milisekundama pojavljuju.
Kada je naše tržište u pitanju, tradicionalni mediji će i dalje imati primat, u prvom redu televizija. Društvene mreže i ceo taj ekosistem će biti vrlo zastupljeni, ali je primetna prezasićenost mnoštvom sadržaja.

Najveći izazov u budućnosti će biti skrenuti pažnju. Tu na veliku scenu stupa kreativnost i vraćanje na neke početke advertajzinga.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Kada govorimo o problemima koji otežavaju rad marketinških odeljenja, to se odnosi i na celu kompaniju. Zapravo, te probleme osećaju sva odeljenja, neka manje, neka više, ali svi postaju svesni kada nešto ne funkcioniše kako treba.

Nepredvidivost tržišta uopšte, nestabilnost ekonomije i političkih prilika svima koji se bave sličnom delatnošću kao mi, poslednjih par godina je donelo znatne glavobolje.

Sa druge strane, potreban je adekvatan kadar koji može da odgovori svim izazovima.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Neki od predloga koji umnogome mogu doprineti poboljšanju i napretku rada marketinške struke su edukacije, ali i prepoznavanje i praćenje rada kolega iz struke i mentorisanje.
Razmena iskustva i informacija među kolegama iz struke je uvek odličan način za poboljšanje kvaliteta rada i podsticanje samostalnosti i proaktivnosti.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Marketinške agencije se trude da prate situaciju na tržištu i klijente.
Ipak, mi smo se odlučili da ovaj segment radimo interno i tome posvetili posebnu pažnju. Zato smo se potrudili da okupimo iskusne marketare u okviru naše kompanije kako bismo imali zaokružen ceo proces.
Naš stav je da ipak mi najbolje poznajemo svoju kompaniju i to želimo i da pokažemo.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Poslednjih godina medijska scena se znatno uvećala, a medijske kuće se utrkuju da prošire svoju ponudu i počinju da prelaze i u segment markinških agencija.
Mi kao kompanija imamo odličnu saradnju sa svim medijima i trudimo se da održavamo odlične odnose svesni da smo upućeni jedni na druge.
Naravno, digitalno oglašavanje je postalo učestalije zahvaljujući prilagodljivom formatu.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Edukacija je jedan od, po našem mišljenju, osnovnih alata kojima se konstantno unapređujemo.
Priroda našeg posla je takva da je potrebno biti u toku, pratiti dešavanja oko sebe.
Mi interno imamo brojne edukacije, ali istovremeno i mogućnost da pristutvujemo brojnim obukama koje organizuju naši partneri i to se trudimo da maksimalno koristimo za naš lični, kao i kompanijski razvoj.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Sebi želim narednu godinu sa manje nepredvidivih, a više kreativnih i izazova koji podstiču.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Dragim kolegama želim inspirativnu i kreativnu Novu godinu uz mnogo nesvakidašnjih projekata na koje će biti veoma ponosni.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Advertiser Serbia13. марта 2023.