Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] OLIVERA ĆIRKOVIĆ, Univerexport: „U trouglu inovativnosti, tradicionalnog i profitabilnosti svrha je pronaći pravu razmeru“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Oliveri Ćirković, Direktorici marketinga kompanije Univerexport…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Iza svih nas su izazovna vremena, u kojima smo kao kompanija zabeležili vrhunske poslovne rezultate, na šta zaista možemo biti ponosni.

Strateški plan kompanije Univerexport okrenut je širenju prodajne mreže, sa ciljem da u naredne 4 godine budemo prisutni u svakom gradu na teritoriji Srbije.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Kada bi vas pitali koje dete volite više, koji bi vaš odgovor bio? Šalu na stranu, trgovinski lanci su vrlo specifični sa aspekta marketinških aktivnosti i oglašavanja. Neophodno je da radite na sopstvenom brendu, a u isto vreme i na svim ostalim brendovima koji su sastavni deo prodaje, odnosno samog poslovanja trgovinskog lanca. Ovo čini plan aktivnosti kompleksnim, ali i izrazito zanimljivim.

Činjenica da su trgovinski lanci jedni od najvećih oglašivača, govori u prilog tome da je broj aktivnosti na godišnjem nivou izrazito visok.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– U narednoj godini fokus je na širenju Univerexport prodajne mreže na nove delove domaćeg tržišta, uz sjajan odnos cena i kvaliteta same ponude. Shodno tome, značajan deo aktivnosti će biti usmeren na dolazak Univerexport-a do potrošača koji će po prvi put imati priliku da upoznaju zašto sa ponosom nosimo slogan „naše najbolje“.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Živimo u informacionom društvu i danas su dostupnost, odnosno izvori podataka mnogobrojni. Takođe, veliki broj podataka, zahteva pravilno tumačenje istih, odnosno zahteva kao krajnji rezultat aktivnost koja će doneti planirani poslovni rezultat. Prikupljanje, prenošenje i korišćenje podataka jesu osnova za kreiranje odluka.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Marketing je „živa stvar“, koja kontinuirano prolazi kroz tranzicije, a u mnogome zavisi od promena na polju medija i oglašavanja.

Očekivanja su da se tradicionalna forma medija sve više supstituiše digitalnom, ali to nikako ne znači nestajanje tradicionalne forme.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Najveći problem je, zapravo, i najveća inspiracija. Ono što čini marketing posebno zanimljivim jeste njegova predvidiva nepredvidljivost.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Ako bismo predstavili to kao jedan recept, sastojci bi bili sledeći: (u)poznavanje potrošača i navika, uspostavljanje merljivih parametara, upravljanje prioritetima u „moru“ komunikacija usmerenih ka potrošaču, jednostavna i jasna komunikacija brenda… i za kraj, ali najznačajnije: rad sa ljudima i timom.

U trouglu inovativnosti, tradicionalnog i profitabilnosti svrha je pronaći pravu razmeru.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Domaće tržište može biti ponosno, s obzirom na značajan broj profesionalnih i uspešnih agencija, u sferi kreative i oglašavanja. Profesionalni pristup i međusobno razumevanje, uz jasno izražavanje potreba i mogućnosti, siguran su put za uspešnu saradnju, a izazovi su sastavni deo posla i saradnje.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Posle 17 godina saradnje sa medijima, mogu samo da pohvalim partnersko profesionalni nivo saradnje u svim segmentima.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Danas su promene i inovacije deo svakodnevice, a edukacija predstavlja sastavni i neophodni deo svakog posla. Da li će biti konkretna i organizovana, ili samoinicijativna, to ne menja neophodnost za sticanje novih znanja i razmenu iskustava.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Da se i dalje obradujem svakom novom danu.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Puno razloga za osmeh!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Eurobank Direktna opremila računarski kabinet srednje Ekonomske škole „9. maj“ u Sremskoj Mitrovici

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Stare reklame, novi zadatak: kompanija Mars u borbi protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.