Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] OLIVERA ĆIRKOVIĆ, Univerexport: „U trouglu inovativnosti, tradicionalnog i profitabilnosti svrha je pronaći pravu razmeru“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Oliveri Ćirković, Direktorici marketinga kompanije Univerexport…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Iza svih nas su izazovna vremena, u kojima smo kao kompanija zabeležili vrhunske poslovne rezultate, na šta zaista možemo biti ponosni.

Strateški plan kompanije Univerexport okrenut je širenju prodajne mreže, sa ciljem da u naredne 4 godine budemo prisutni u svakom gradu na teritoriji Srbije.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Kada bi vas pitali koje dete volite više, koji bi vaš odgovor bio? Šalu na stranu, trgovinski lanci su vrlo specifični sa aspekta marketinških aktivnosti i oglašavanja. Neophodno je da radite na sopstvenom brendu, a u isto vreme i na svim ostalim brendovima koji su sastavni deo prodaje, odnosno samog poslovanja trgovinskog lanca. Ovo čini plan aktivnosti kompleksnim, ali i izrazito zanimljivim.

Činjenica da su trgovinski lanci jedni od najvećih oglašivača, govori u prilog tome da je broj aktivnosti na godišnjem nivou izrazito visok.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– U narednoj godini fokus je na širenju Univerexport prodajne mreže na nove delove domaćeg tržišta, uz sjajan odnos cena i kvaliteta same ponude. Shodno tome, značajan deo aktivnosti će biti usmeren na dolazak Univerexport-a do potrošača koji će po prvi put imati priliku da upoznaju zašto sa ponosom nosimo slogan „naše najbolje“.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Živimo u informacionom društvu i danas su dostupnost, odnosno izvori podataka mnogobrojni. Takođe, veliki broj podataka, zahteva pravilno tumačenje istih, odnosno zahteva kao krajnji rezultat aktivnost koja će doneti planirani poslovni rezultat. Prikupljanje, prenošenje i korišćenje podataka jesu osnova za kreiranje odluka.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Marketing je „živa stvar“, koja kontinuirano prolazi kroz tranzicije, a u mnogome zavisi od promena na polju medija i oglašavanja.

Očekivanja su da se tradicionalna forma medija sve više supstituiše digitalnom, ali to nikako ne znači nestajanje tradicionalne forme.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Najveći problem je, zapravo, i najveća inspiracija. Ono što čini marketing posebno zanimljivim jeste njegova predvidiva nepredvidljivost.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Ako bismo predstavili to kao jedan recept, sastojci bi bili sledeći: (u)poznavanje potrošača i navika, uspostavljanje merljivih parametara, upravljanje prioritetima u „moru“ komunikacija usmerenih ka potrošaču, jednostavna i jasna komunikacija brenda… i za kraj, ali najznačajnije: rad sa ljudima i timom.

U trouglu inovativnosti, tradicionalnog i profitabilnosti svrha je pronaći pravu razmeru.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Domaće tržište može biti ponosno, s obzirom na značajan broj profesionalnih i uspešnih agencija, u sferi kreative i oglašavanja. Profesionalni pristup i međusobno razumevanje, uz jasno izražavanje potreba i mogućnosti, siguran su put za uspešnu saradnju, a izazovi su sastavni deo posla i saradnje.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Posle 17 godina saradnje sa medijima, mogu samo da pohvalim partnersko profesionalni nivo saradnje u svim segmentima.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Danas su promene i inovacije deo svakodnevice, a edukacija predstavlja sastavni i neophodni deo svakog posla. Da li će biti konkretna i organizovana, ili samoinicijativna, to ne menja neophodnost za sticanje novih znanja i razmenu iskustava.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Da se i dalje obradujem svakom novom danu.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Puno razloga za osmeh!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

IKEA i Little Sun predstavljaju SAMMANLÄNKAD kolekciju inspirisanu sunčevom svetlošću

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Prva donacija u 2023. godini realizovana u Srednjoj školi „Sveti Ahilije“ u Arilju

Advertiser Serbia29. марта 2023.

Kroz program „Znanjem do posla“ do željene karijere i bolje budućnosti predstavljene usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS)

Advertiser Serbia29. марта 2023.

TS Ventures fond Telekoma Srbija i Microsoft zajednički ulažu u startape

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Poslovi sa srednjom školom za platu veću od 1.000 evra

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tencentov prihod od internet oglasa raste po prvi put posle više od godinu dana

Advertiser Serbia28. марта 2023.

„Sat za našu planetu” – Kontinuirana podrška Eurobank Direktne

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Infinum Foundation stipendira 10 srednjoškolaca iz cele Hrvatske

Advertiser Serbia27. марта 2023.

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.