Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] MILICA MILENKOVIĆ, Rehau: „Highlight protekle godine je REHAU World of Windows (WOW)“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Milici Milenković, marketing menadžer za region Balkana za diviziju prozorskih rešenja, kompanija Rehau…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Prethodna godina bila je izazovna i dinamična u svakom smislu za sve industrije, pa tako i za industriju prozorskih rešenja. Uprkos tome, postigli smo odlične rezultate i nastavili da inoviramo u oblasti. Taj uspeh pripisujemo ekspertima i profesionalcima koji čine naš tim iz celog regiona u kom poslujemo.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Cirkularna ekonomija, održivi proizvodi i održivo poslovanje su suština našeg biznisa kojoj smo okrenuti već tri decenije i kojoj ćemo ostati posvećeni i u 2023.

Marketinške aktivnosti biće fokusirane na inovativne, energetski efikasne i održive proizvode, dok ćemo strateški ostati okrenuti aktivnostima koje podrazumevaju podršku našim partnerima i njihovom razvoju poslovnih modela i novih tržišta, i naravno krajnjim kupcima. U planu su novi proizvodi, vrlo inovativni za našu industriju, a nastavljamo i sa trendom digitalizacije i unapređenja postojećeg portfolija.

Moram da dodam da je pred nama još jedan povod za slavlje u ovoj godini – preseljenje u nove kancelarije i novi showroom u Beogradu, koji će imati veliku ulogu u jačanju REHAU brenda na našem tržištu a ujedno i biti još jedan kanal putem kog komuniciramo sa kupcima.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

Highlight protekle godine je REHAU World of Windows (WOW), veliki događaj koji je naša divizija prozorskih rešenja organizovala u okviru grupacije u Nemačkoj. Ovaj poseban izlagački koncept na površini od 600 m² omogućio je svim REHAU partnerima (proizvođačima stolarije, prodavcima, arhitektama, projektantima) i ekspertima iz struke da se kroz individualno prilagođene susrete u periodu od čak tri meseca koliko je WOW trajao, upoznaju sa inovativnim rešenjima iz područja prozorskih profila, pametnih i održivih proizvoda i digitalnih usluga.

Ponos je i dalje prisutan, jer je događaj posetio zaista veliki broj partnera iz celog regiona.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Aktivnosti koje su nam uvek u fokusu jesu one koje se odnose na naše partnere i razvoj njihovog biznisa, kao što je WOW. Izdvojila bih digitalne kanale i REHAU Connect platformu koja omogućava korisnicima da u par klikova dođu do ponude za prozore i vrata, dok usput olakšava kompanijama (našim partnerima) da bolje i lakše posluju u digitalnom okruženju. Platforma je kreirana tako da bude laka za korišćenje i može da se koristi kao jednostavni sistem za upravljanje kupcima, ponudama, projektima što pomaže našim partnerima da budu tamo gde su i kupci, u online svetu, i da imaju sve na jednom mestu.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Svako ko želi rezultat ili progres, ne može da ga postigne bez istraživačkih podataka. U zavisnosti od potreba, oslanjamo se na interne podatke ali i sprovodimo istraživanja na globalnom nivou i u lokalu.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Potrošači, kupci, korisnici – oni su ti kojima se okrećemo i koji daju strukturu svakom trendu u nastajanju. Oni osim što biraju izgled, cenu, kvalitet proizvoda ili usluge, važno im je korisničko iskustvo koje sa sobom nose, snaga brenda čiji proizvod ili uslugu koriste i njegovu posvećenost održivosti u vremenima u kojima se svi jednako zalažemo za zdraviju budućnost.

Kada je reč o medijima, jasno je da se trend ulaganja u digitalne kanale nastavlja, ali se kao izazov nameće da li će svaki od tih kanala naići na svoju publiku.

Takođe, svedoci smo da je veštačka inteligencija glavna tema ovih dana, od koje tokom godine možemo da očekujemo još iznenađenja, i verovatno ćemo u narednom periodu još jednom žutim markerom obeležiti našu spremnost da prihvatamo brzo promene i da se još brže adaptiramo na nove okolnosti.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Ono što je izazov za brendove koju posluju na više tržišta baš kao i REHAU, jeste pronaći pravi balans između globalnog i lokalnog. Baš zato, u komunikaciji kao i u sprovođenju marketinških aktivnosti ključnu i snažnu ulogu u radu imaju lokalni marketing timovi kao spona između globala i lokala. Sa druge strane, ovo nam donosi mnogo benefita jer imamo kolege iz celog sveta sa kojima razmenjujemo dobre primere iz prakse, mišljenja i iskustva.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Kontinuirana edukacija, razne saradnje, umrežavanje, korišćenje novih alata i inoviranje – kao jedan od neizostavnih elementa, za koji je potrebna i hrabrost.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Agencije su čuvari brendova, partneri kompanijama, savetnici i kreativci koji svoju ekspertizu primenjuju pravovremeno i na način na koji druga strana očekuje, a neretko preko te granice i izvan standardnih okvira. Verujem da većina agencija na našem tržištu, kako manje, tako i one koje pripadaju svetskim grupacijama upravo primenjuju ovaj stil rada.

Odnos agencija – klijent je sinergija koja ukoliko nema dobru komunikaciju i razumevanje, pre ili kasnije puca. Zato je važno da u tom odnosu osluškujemo jedni druge, informišemo se, poštujemo mišljenje i zajedničko vreme koje ulažemo u projekte na kojima radimo.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Mediji su najsnažniji kanal i glasnogovornik svih poruka koje dolaze iz marketinških kampanja. Kako su naši proizvodi dugoročna investicija jednog domaćinstva ili pak projekat pravnog lica sa druge strane, svoje prisustvo realizujemo shodno tome, što znači da ćemo biti prisutni i u mas medijima ali i stručnim, usko specijalizovanim medijima.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Zaista verujem da bez kontinuirane edukacije i usavršavanja nema progresa, iz kog god odeljenja ili industrije da dolazimo. Pored internih obuka gde negujemo međuljudske odnose i kojima razvijamo i unapređujemo veštine, eksterna usavršavanja poput vebinara, konferencija, samita, doprinose prevashodno razmeni iskustava i mišljenja sa kolegama iz drugih kompanija, i dozvoljava nam da zavirimo u njihov „know-how“.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Samo zdravlje.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Održivo i pametno poslovanje, hrabra i odlučna rešenja, zdrav i srećan tim!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.