Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] MAJA KOSIĆ VUČKOVIĆ, Veropoulos: „Imamo 360 marketing strategiju, naročito za Super Vero“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Maji Kosić Vučković, direktorki marketinga kompanije Veropoulos (Super Vero i Jumbo)…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Prethodne godine je kompanija Veropoulos proslavila 20 godina postojanja, kao prvi strani investitor koji je kupovinom zemljišta u Beogradu pokazao da veruje u Srbiju i njen razvoj.

Pred sam kraj 2022. godine, u Novom Sadu, otvoren je najveći Super Vero i Jumbo hipermarket u regiji, veći od 10.000 kvadrata. Broj kupaca je prevazišao očekivanja, što je bio jasan znak da su oba brenda već dugo očekivana, ali i da je sve što smo uradili pre otvaranja bilo dobro organizovano.

Penetracija kupaca sa karticom programa lojalnosti Vero klub je već na dan otvaranja bila na nivou koji je prisutan u Beogradu nakon tri godine od lansiranja.
S druge strane, i dalje se beleže dobri rezultati u Beogradu i pored toga što konkurencija intenzivno otvara nove objekte.

Koje je sve bitne marketinške aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Iako smo mala kompanija sa osam prodajnih objekata, njihova veličina, promet, broj kupaca i pozicija brenda nam omogućavaju da nastupamo kao „veliki igrači“. To znači da imamo 360 marketing strategiju, naročito za Super Vero.

Kako se trudimo da kombinujemo najbolje od Grčke i Srbije, najveći akcenat nam je bio na promociji proizvoda koji potiču iz ovih zemalja, tako bliskih po pitanju ukusa i ljubavi prema hrani.

U junu smo obeležavanjem „Grčkog meseca“ proslavili 20 godina u Srbiji. U oktobru smo kampanjom „Riznica proizvoda iz Srbije“ promovisali autentične proizvode nastale u malim poljoprivrednim gazdinstvima širom zemlje, ali i jedan od simbola ovog podneblja, koji smo uzeli za zaštitni znak kampanje „moravsku rozetu“.
Za Jumbo smo veći procenat budžeta usmerili u digitalni marketing i tako napravili prostor da, umesto nekadašnjih četiri, sada imamo skoro 20 kampanja godišnje.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Tokom 2023. godine nastavljamo sa razvijanjem programa lojalnosti Vero klub, naročito u pogledu jačanja personalizovanih ponuda. Naravno, radićemo i na daljoj promociji novootvorenog hipermarketa u Novom Sadu.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Najveća promena u odnosu na prethodnu godinu je daleko veće ulaganje u digitalni marketing, kako u smislu učešća u ukupnim troškovima tako i u smislu ukupnog davanja.

Počeli smo saradnju sa influenserima, koja ranije nije bila prisutna, ali i intenzivirali i mudrije koristili druge mogućnosti ove oblasti marketinga.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Nije čudo da se podaci nazivaju „novim zlatom“. Mi raspolažemo pravim blagom, zahvaljujući programu lojalnosti Vero klub. Obrada ovih podataka u kombinaciji sa drugim podacima koje dobijamo interno i od eksternih agencija pružaju nam neverovatne mogućnosti.
Ipak, ono na čemu se insistira u kompaniji i redovno primenjuje ima takođe veliki značaj, a to je prisutnost u prodajnim objektima. Nisam još susrela podatke i analizu, koja bi omogućila takvu opservaciju kakvu imam „na terenu“.
Jedno ne isključuje drugo, naprotiv! Samo koristim priliku da skrenem značaj koji ima izlazak iz kancelarije i tabela, kako bi se osetio puls prodavnice i ciljne grupe „in vivo“.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Biće veoma zanimljivo ispratiti mogućnosti koje se otvaraju s poslednjim probojem AI, kako u pogledu načina snalaženja pojedinaca u ličnom razvoju, tako i u pogledu razvoja samih kompanija.
Sada mi deluje da će na nivou pojedinca biti više iskorišćenih mogućnosti, jer one ne podrazumevaju tranzicije koje kompanije prolaze u razvijanju novih procesa i tehnologija.
S druge strane, tu smo i mi, mala kompanija i kao takva, mnogo fleksibilnija i spremnija na promene, bez pritiska da primenimo sve novo. Naši kupci i dalje vole da se svojim očima uvere u svežinu grčkog voća, divlje ribe iz slobodnog ulova i mesa koje je sa pašnjaka Peštera stiglo u markete za 24h.

Ne postoji bolji marketing od potvrde kvaliteta proizvoda njegovom upotrebom. A, kad je to kvalitetno ujedno i vrlo isplativo, onda i stari marketing WOMM daje odlične rezultate.

Na njega i dalje računamo a druge intenzivno razvijamo, svesni količine informacija kojima su potrošači opterećeni.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koja znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Pošto sam i sama puno radila na razvoju dodatnih veština tokom studiranja, ponajpre kroz Beogradsku otvorenu školu i Marketing radionicu ekonomskog fakulteta, a kasnije i kroz dodatnu edukaciju koju sam nekad i sama finansirala, oduševljena sam novim generacijama koje na tome rade još od srednje škole!
Veliki izazov vidim u tome da se dodatno znanje, koje je više tehničke prirode, stavi u funkciju struke i realnog poznavanja biznisa koje se stiče kroz godine prakse.

Ideje koje stižu od mladih generacija su genijalne i vrlo korisne. Kada budu naučili da ulaze u cipele starijih generacija i da šire sagledavaju poslovanje, imaćemo prave bisere. U nekim branšama se to manje oseća a u drugim više.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Jedna od značajnih prednosti razvijanja mladih i novih kadrova u našoj kompaniji je „learning by doing“. Dok se u drugim kompanijama razvijaju posebni programi i edukacije u zatvorenim sistemima, kod nas je, zbog prirode posla i plitke organizacione šeme, prisutan brži lični razvoj. Dešava se da asistenti budu prisutni na sastancima sa generalnim direktorom, svakako i na sastancima drugih direktora dok se bavimo analizom ili planiranjem. Imaju priliku da čuju elaboriranje živih kampanja i učestvuju u davanju predloga i rešenja.
Tako se aktivno kreira znanje i razvija kritičko mišljenje. Međutim, razvijaju se i „soft skills“ jer prisustvuju i situacijama kada predstavnici različitih sektora, kroz konstruktivnu diskusiju dolaze do funkcionalnih rešenja iako je delovalo da su početne premise na suprotnim krajevima.
Količina absorbovanog znanja tokom godinu dana u kompaniji je impozantna. To vidimo po karijerama naših kadrova koji su otišli u druge kompanije.
Zbog prethodno navedenog, savetovala bih svojim kolegama u branši da što ranije „bace u vatru“ nove kolege, naravno, uz budno oko i podršku, mnogo pre nego kritiku. Što pre budu imali odgovornost i uvideli svoj doprinos rezultatima, to će pre biti zadovoljniji svojim poslom i imati želju za daljim napretkom od kog će svi imati korist.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Možemo pričati o agencijama, a možemo pričati i o pojedincima u njima. Ipak se sve na kraju svede na konkretne ljude. Treba imati oko i razumevanje za okolnosti u kojima neko radi i šta je u prilici da isporuči. Ipak, mnogo sam puta imala priliku da vidim da ista agencija isporučuje totalno drugačiji rezultat u zavisnosti od onoga kom je dodeljen zadatak.
Za kampanju koju smo upravo završili, volela bih da imam jednake reči hvale za sve koji su radili na njoj, kao što sam imala za skoro sve članove agencijskog tima. Zahvalna sam svima koji su uložili dodatni napor da se sve izvede na najbolji mogući način i njih istinski doživljavam kao kolege iz kancelarije. Kako sam i sama nekada radila u advertajzing agencijama, svesna sam šta je potrebno učiniti da bi te klijent tako doživeo. Znanje se podrazumeva, sposobnost da se hendluje projekat poput oktopoda, stav i komunikacija su ono što napravi razliku.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Mediji su prijatelji naše struke i kao takve treba i da ih tretiramo. Prijatna nus pojava je da u njima rade divni ljudi koji s kojima se tokom vremena naprave i prava prijateljstva i zato verujem da je do nas ukoliko nešto nije u redu u ovim odnosima.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Poštujem i živim „Non scholae, sed vitae discimus”. Zbog toga je jedan od mojih hobija učenje. Pored edukacija i konferencija organizovanih u sklopu kompanije, uvek dodatno ulažem u svoje znanje. Čak i u danima najveće gužve sigurno je moguće izdvojiti bar 15 minuta dnevno za lični razvoj. Ponosna sam na svoj “926 day strike” na aplikaciji Duolingo, uz pomoć koje učim nemački. Na njoj sam jedna od 5% populacije na svetu koja istrajava u ovakvom načinu svakodnevnog učenja stranog jezika. Nema sertifikata, ali postoji jedan divan osećaj satisfakcije zbog svesti da svaki dan učinim nešto korisno za sebe ulažući u znanje.

Poštujem sve kompanije koje puno investiraju u edukaciju zaposlenih. Koristim priliku da apelujem na sve da i pored toga ulažu u neka nova i drugačija znanja, čak i ako deluje da im nisu potrebna.

Nemački mi trenutno služi samo za praćenje učenja jednog tinejdžera. On će porasti, a meni će znanje ostati.

Šta za sebe lično želite u 2023.godini?

– Da sa jednako entuzijazma i energije, po kojoj sam poznata, ulazim u nove projekte i slavim uspešna finala. I jedan klasik: da više putujem 😊

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Želim vam da zadovoljni i sa ponosom gledate na 2023. godinu kada prođe.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

Otvoren novi salon Forma Ideale u Šapcu

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativniji sladoled, IICC nagrada i za najbolje tehničko rešenje

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Nestlé finansijski izveštaj za 2023. beleži stabilan organski rast od 7,2 %

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Najnovije Glovo partnerstvo donosi sveža i još uvek topla peciva u domove korisnika – Skroz dobra pekara od sada je dostupna i preko Glova, sa brzom isporukom u Beogradu

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Novo ažuriranje One UI 6.1 donosi Galaxy AI na još više Galaxy uređaja

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Održana XVII godišnja Skupština Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia21. фебруар 2024.

[SEE MARKETING 2023/24] TIJANA TODOROVIĆ, Rehau: „U fokusu oglašavanja biće naši inovativni sistemi ARTEVO i SLINOVA“

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Kopaonik biznis forum 2024 – Kako će veštačka inteligencija i inovativne tehnologije oblikovati budućnost?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Samsung predstavlja liniju uređaja poboljšanih veštačkom inteligencijom za 2024. godinu na World of Samsung

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Turnir u igri League of Legends koji ste čekali

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

Evo gde možete da provedete mini odmor ovog februara

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Pet alata na bazi AI za maksimalnu produktivnost na radnom mestu – sa vašeg telefona

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Putovanja su upravo postala mnogo pametnija zahvaljujući seriji Samsung Galaxy S24

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.