Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] IVAN MEDAKOVIĆ, Lidl Srbija: „Digitalni shift trend postaje jedan od najvažnijih trendova u marketingu“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Ivanu Medakoviću, Rukovodiocu sektora Marketing Lidl Srbija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Kod nas u Lidlu potrebe potrošača su uvek na prvom mestu – time ćemo se voditi i naredne godine. U ovo vreme kad ništa nije izvesno i gde nas svaki dan može dočekati neki novi izazov, nastojaćemo da nastavimo sa pružanjem podrške našim potrošačima, kao i sa praćenjem globalne strategije naše kompanije. U tom kontekstu, komunikacija o cenama koja se u Lidlu ne zasniva samo na niskoj ceni, nego na najboljem odnosu cene i kvaliteta će biti jedna od stavki u fokusu.

Pored toga nastavljamo sa dodatnim naporima da našim potrošačima nudimo jedinstveno iskustvo kupovine, kako kroz redovnu ponudu proizvoda, tako i kroz akcijske, odnosno tematske nedelje, ali i aktivnostima u okviru Lidl Plus aplikacije i ulaganjem u različita sponzorstva.

Koje je sve bitne promotivne kampanje vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– U marketing sektoru maloprodaje uvek je dinamično, imamo veliki broj kampanja i aktivnosti koje pokrivamo u toku godine, pa je teško navesti sve.

Svakako, kampanja koja je obeležila ovu godinu u Lidlu je „Vidimo se i sutra“, koja je zapravo nastavak kampanje iz 2021. godine, samo sada sa prepoznatljivim licima iz svakodnevnice – kao što su na primer Dejan Savić, Slobodan Šarenac, Marija Šerifović, Seka Sablić i ostala svima poznata lica. Ovom kampanjom pokrili smo razne teme od svežine proizvoda do jednostavnosti kupovine u Lidlu, a bila je ispraćena na svim medijskim kanalima.

Ništa manje bitno je, što smo po prvi put ušli u sponzorstvo većeg obima – a to je saradnja sa našim uspešnim Vaterpolo Savezom Srbije, koji zbog svega što su nam delfini pružili i dali prethodnih godina zaslužuje ovakvu vrstu podrške.

Naveo bih još i kampanju za asortiman koji svake godine obraduje naše verne potrošače, koji je i sada u ponudi – to su Lidl Deluxe proizvodi. U pitanju je linija premium proizvoda nesvakidašnjih ukusa idealna za novogodišnju trpezu.

Kako bismo dodatno ulepšali praznike našim potrošačima i zahvalili im se na poverenju, do nedavno je bila aktuelna Deluxe nagradna igra sa više vrednih nagrada i glavnom nagradom koja je otišla u ruke jednoj mladoj dami iz Subotice – automobil BMW serije 3.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Novina iz Lidlovog digitalnog sveta koju, takođe, moram da pomenem jeste lansiranje aplikacije Lidl Plus u martu prošle godine. Uz redovno povoljne Lidl cene, Lidl Plus na jednostavan, praktičan i brz način donosi brojne benefite i dodatna sniženja kreirana prema ličnim potrebama. Ovo je program lojalnosti koji je prava podrška kućnim budžetima, a za manje od mesec dana od lansiranja okupila je više od 500.000 korisnika. Pored toga, zbog velikog broja „skidanja“ ova aplikacija je danima zauzimala prvo mesto rang liste Google Play Store-a u Srbiji, a od lansiranja je i dalje najpopularnija aplikacija za lojalnost.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Veoma visok značaj pridajemo upotrebi istraživačkih podataka, kako na lokalnom, tako i na globalnom tržištu, gde imamo podršku Lidl internacionala. Osluškivanje potreba potrošača i trendova u maloprodaji je ključ za donošenje dobrih poslovnih odluka, a posebno nam je bitan segment analitike i praćenja rezultata. Za to koristimo posebnu vrstu izveštaja koja osim standardnih kvantitativnih daje kvalitativne podatke koji nam pokazuju na koji način potrošači vide Lidl, kako ocenuju naše vrednosti kod nas i u odnosu na konkurente, kao i ceo segment „privrženosti“ brendu, od jednostranog prepoznavanja brenda do najvećeg – omiljenog trgovca.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Smatram da tzv. digitalni shift trend postaje, kako globalno tako i u Srbiji, jedan od najvažnijih trendova u marketingu. Ako se udubimo u to polje, vidimo da je sve više trend da se potrošač pridobije preko različitih online kanala i aplikacija. Dodatno, sadržaj više ne sme da bude suvoparan, nego interaktivan i zanimljiv za potrošača. Ljudi će se radije zadržati da odgledaju neki zanimljivi know how video ili video recept, nego da čitaju redove i redove teksta.

Ono što se isto sve više očekuje od kompanija, jeste da komunikacija / ponuda bude personalizovana, što će nam digital shift svakako olakšati i omogućiti.

Naravno, ovaj trend svakako ne umanjuje značaj ostalih medija, a naročito televizije kao medija koji je bio i biće i dalje jako važan i zastupljen kanal komunikacije u Srbiji.

Za svaku ciljnu grupu postoji kanal koji je odgovarajući, pa s toga treba poznavati svoje potrošače, znati ko su, za koju kategoriju ili temu su zainteresovani, i doći do njih preko upravo tog relevantnog kanala.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Ono što vidim i što me, kao nekog ko je dugi niz godina u ovoj oblasti, posebno raduje jeste da kompanije u Srbiji zajedno sa svojim agencijama odgovaraju jako brzo na globalne trendove, prave dobar sadržaj, dinamične kampanje i komuniciraju blisko sa svojim potrošačima, korisnicima, ciljnim grupama.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Lidl zastupa stav da su neprestano učenje i rad na sebi ono što pojedinca i kompaniju unapređuje na tržištu. U skladu sa tim, od prvog dana svi zaposleni u Lidlu, a tako i zaposleni u sektoru marketinga, dobijaju svoj razvojni plan sa odgovarajućim obukama za njihovu oblast rada.

Pored zastupanja mentorskog programa, što je jedan od najefikasnijih načina koji za prenošenje iskustva i znanja, dobijamo i podršku Lidla na internacionalnom nivou sa uvek relevantnim obukama, a dostupni su nam i eksterni izvori, poput LinkedIn edukacija.

Takođe, pratimo sve aktuelne konferencije, seminare i skupove, što kroz vid podrške, tako i kroz samo učestvovanje, što smatram posebno značajnim zbog održavanja kontakata u našoj sferi.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– U 2023. godini želim dragim kolegama mnogo kreativnih i inovantnih rešenja i kampanja koja će podstaknuti celo marketing tržište da se dalje razvija u kvalitetnijem pravcu.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

U Gastrošoru prva beogradska kišna bašta u okviru projekta „Niklo kao ja“

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

IKEA te poziva da napraviš mesta za život

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Otvorene prijave za Školu privatnosti

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Rekordan saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla Beograd i u avgustu

Advertiser Serbia20. септембра 2023.