Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] IVAN MEDAKOVIĆ, Lidl Srbija: „Digitalni shift trend postaje jedan od najvažnijih trendova u marketingu“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Ivanu Medakoviću, Rukovodiocu sektora Marketing Lidl Srbija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Kod nas u Lidlu potrebe potrošača su uvek na prvom mestu – time ćemo se voditi i naredne godine. U ovo vreme kad ništa nije izvesno i gde nas svaki dan može dočekati neki novi izazov, nastojaćemo da nastavimo sa pružanjem podrške našim potrošačima, kao i sa praćenjem globalne strategije naše kompanije. U tom kontekstu, komunikacija o cenama koja se u Lidlu ne zasniva samo na niskoj ceni, nego na najboljem odnosu cene i kvaliteta će biti jedna od stavki u fokusu.

Pored toga nastavljamo sa dodatnim naporima da našim potrošačima nudimo jedinstveno iskustvo kupovine, kako kroz redovnu ponudu proizvoda, tako i kroz akcijske, odnosno tematske nedelje, ali i aktivnostima u okviru Lidl Plus aplikacije i ulaganjem u različita sponzorstva.

Koje je sve bitne promotivne kampanje vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– U marketing sektoru maloprodaje uvek je dinamično, imamo veliki broj kampanja i aktivnosti koje pokrivamo u toku godine, pa je teško navesti sve.

Svakako, kampanja koja je obeležila ovu godinu u Lidlu je „Vidimo se i sutra“, koja je zapravo nastavak kampanje iz 2021. godine, samo sada sa prepoznatljivim licima iz svakodnevnice – kao što su na primer Dejan Savić, Slobodan Šarenac, Marija Šerifović, Seka Sablić i ostala svima poznata lica. Ovom kampanjom pokrili smo razne teme od svežine proizvoda do jednostavnosti kupovine u Lidlu, a bila je ispraćena na svim medijskim kanalima.

Ništa manje bitno je, što smo po prvi put ušli u sponzorstvo većeg obima – a to je saradnja sa našim uspešnim Vaterpolo Savezom Srbije, koji zbog svega što su nam delfini pružili i dali prethodnih godina zaslužuje ovakvu vrstu podrške.

Naveo bih još i kampanju za asortiman koji svake godine obraduje naše verne potrošače, koji je i sada u ponudi – to su Lidl Deluxe proizvodi. U pitanju je linija premium proizvoda nesvakidašnjih ukusa idealna za novogodišnju trpezu.

Kako bismo dodatno ulepšali praznike našim potrošačima i zahvalili im se na poverenju, do nedavno je bila aktuelna Deluxe nagradna igra sa više vrednih nagrada i glavnom nagradom koja je otišla u ruke jednoj mladoj dami iz Subotice – automobil BMW serije 3.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Novina iz Lidlovog digitalnog sveta koju, takođe, moram da pomenem jeste lansiranje aplikacije Lidl Plus u martu prošle godine. Uz redovno povoljne Lidl cene, Lidl Plus na jednostavan, praktičan i brz način donosi brojne benefite i dodatna sniženja kreirana prema ličnim potrebama. Ovo je program lojalnosti koji je prava podrška kućnim budžetima, a za manje od mesec dana od lansiranja okupila je više od 500.000 korisnika. Pored toga, zbog velikog broja „skidanja“ ova aplikacija je danima zauzimala prvo mesto rang liste Google Play Store-a u Srbiji, a od lansiranja je i dalje najpopularnija aplikacija za lojalnost.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Veoma visok značaj pridajemo upotrebi istraživačkih podataka, kako na lokalnom, tako i na globalnom tržištu, gde imamo podršku Lidl internacionala. Osluškivanje potreba potrošača i trendova u maloprodaji je ključ za donošenje dobrih poslovnih odluka, a posebno nam je bitan segment analitike i praćenja rezultata. Za to koristimo posebnu vrstu izveštaja koja osim standardnih kvantitativnih daje kvalitativne podatke koji nam pokazuju na koji način potrošači vide Lidl, kako ocenuju naše vrednosti kod nas i u odnosu na konkurente, kao i ceo segment „privrženosti“ brendu, od jednostranog prepoznavanja brenda do najvećeg – omiljenog trgovca.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Smatram da tzv. digitalni shift trend postaje, kako globalno tako i u Srbiji, jedan od najvažnijih trendova u marketingu. Ako se udubimo u to polje, vidimo da je sve više trend da se potrošač pridobije preko različitih online kanala i aplikacija. Dodatno, sadržaj više ne sme da bude suvoparan, nego interaktivan i zanimljiv za potrošača. Ljudi će se radije zadržati da odgledaju neki zanimljivi know how video ili video recept, nego da čitaju redove i redove teksta.

Ono što se isto sve više očekuje od kompanija, jeste da komunikacija / ponuda bude personalizovana, što će nam digital shift svakako olakšati i omogućiti.

Naravno, ovaj trend svakako ne umanjuje značaj ostalih medija, a naročito televizije kao medija koji je bio i biće i dalje jako važan i zastupljen kanal komunikacije u Srbiji.

Za svaku ciljnu grupu postoji kanal koji je odgovarajući, pa s toga treba poznavati svoje potrošače, znati ko su, za koju kategoriju ili temu su zainteresovani, i doći do njih preko upravo tog relevantnog kanala.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Ono što vidim i što me, kao nekog ko je dugi niz godina u ovoj oblasti, posebno raduje jeste da kompanije u Srbiji zajedno sa svojim agencijama odgovaraju jako brzo na globalne trendove, prave dobar sadržaj, dinamične kampanje i komuniciraju blisko sa svojim potrošačima, korisnicima, ciljnim grupama.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Lidl zastupa stav da su neprestano učenje i rad na sebi ono što pojedinca i kompaniju unapređuje na tržištu. U skladu sa tim, od prvog dana svi zaposleni u Lidlu, a tako i zaposleni u sektoru marketinga, dobijaju svoj razvojni plan sa odgovarajućim obukama za njihovu oblast rada.

Pored zastupanja mentorskog programa, što je jedan od najefikasnijih načina koji za prenošenje iskustva i znanja, dobijamo i podršku Lidla na internacionalnom nivou sa uvek relevantnim obukama, a dostupni su nam i eksterni izvori, poput LinkedIn edukacija.

Takođe, pratimo sve aktuelne konferencije, seminare i skupove, što kroz vid podrške, tako i kroz samo učestvovanje, što smatram posebno značajnim zbog održavanja kontakata u našoj sferi.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– U 2023. godini želim dragim kolegama mnogo kreativnih i inovantnih rešenja i kampanja koja će podstaknuti celo marketing tržište da se dalje razvija u kvalitetnijem pravcu.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.