Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] DARKO BURČUL, Infostud: „Još jednom smo oborili rekorde svih poslovnih i marketinških ciljeva“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Darku Burčulu, Šefu marketinga i PR-a kompanije Infostud…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Imali smo veoma dinamičnu godinu, koju su sačinjavale dve vrlo različite polovine. Prvi deo godine je bio obeležen poslovnim entuzijazmom i post-kovid poletom, dok su se u drugom zahuktale kako inflacija – tako i globalno-politička nesigurnost i nastavak problema u snabdevanju sirovinama, energentima i repromaterijalima.
U prvoj polovini godine smo imali rekordan broj oglasa za zapošljavanje na našim platformama, kao i najveće interesovanje za employer branding usluge, a paradoksalno najmanji broj prijava po oglasu. U drugoj polovini godine imamo i obnovljen interes kandidata za pronalaženje boljeg posla, zbog izraženije neizvesnosti.

U zbiru – ovi faktori su doveli do toga da smo godinu završili sa još jednim obaranjem rekorda svih poslovnih parametara kao i marketinških rekorda.

Kao šlag na torti, krajem godine došlo je i priznanje na festivalu Kaktus za našu kampanju „Skrati priču. Pronađi bolji posao.“ za najpoznatiju platformu za zapošljavanje u Srbiji – poslovi.infostud.com.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Kontinuirani razvoj proizvoda je nešto što definiše Infostud – tako da ni u narednoj godini neće biti promena. Možemo očekivati nekoliko super zanimljivih i potpuno novih funkcionalnosti, kao i unapređenje korisničkog iskustva na ključnim delovima naših platformi.

Mi imamo jedan od retkih digitalnih domaćiih proizvoda, pa je i pitanje distribucije veoma specifično, ali i povezano sa različitim načinima promocije. To ipak ne znači da ćemo preskočiti i tradicionalnije kanale oglašavanja.

Svakako nećemo smanjivati obim marketing aktivnosti u nastupajućoj neizvesnoj godini – jer razumemo da je sada trenutak kada ćemo moći da se efikasnije povežemo sa našim ciljnim grupama – i na taj način se dodatno odvojimo od domaće i internacionalne konkurencije.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Naš primarni prostor oglašavanja je digitalan, u najširem smislu: preko oglašavanja putem pretraživača, društvenih mreža, ali i aplikacija za razmenu poruka. Koristimo naravno i ostale kanale oglašavanja, ali u manjoj meri, zbog odnosa ulaganja i povrata na ulaganje.

Možda je specifično i to da mi imamo vrlo aktivnu PR službu koja nam omogućava da fokusiramo javni diskurs na problematiku kojom se bavimo. Osim toga – naše platforme nisu samo softveri koji vrše usluge – već su i neki od najposećenijih portala u našoj zemlji – tako da kreiranjem relevantnog sadržaja na njima takođe postižemo značajne efekte.

Jedan od fokusa će biti razvoj i istraživanje novih kanala komunikacije od kojih već aktivno koristimo Tik Tok i Discord.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Nema dileme da je 2021. bila vrlo specifična godina, zbog efekata pandemije COVID-19, tako da smo i mi radili na neuobičajen način.

U 2022. smo napravili dodatni snažan zaokret ka fokusu na digital i društvene mreže, ali smo lansirali i dve velike integrisane kampanje za naše vodeće brendove – poslovi.infostud.com i helloworld.rs, koje su imale jako dobar efekat na naše poslovanje – a pomenuo sam da smo dobijali i nagrade 😊

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Podaci su u našem poslovanju osnova svega – i ozbiljno pristupamo njihovom prikupljanju.

Tokom 2022. sproveli smo veoma obimno, kvalitativno, i kvanititativno istraživanje navika naših korisnika i prepoznatljivosti naših brendova na osnovu kojeg smo kreirali i korigovali aktivnosti. Osim ovog kapitalnog istraživanja na kome smo sarađivali sa agencijom Ipsos, radili smo i veliko istraživanje IT tržišta u saradnji sa agencijom MASMI.

Sistemski sprovodimo istraživanje percepcije brenda poslodavaca Talent X odakle mi i naši partneri u istraživanju dobijamo najkvalitetnije i najvrednije moguće podatke. Istakao bih da smo učestvovali u globalnom istraživanju trendova na tržištu rada u saradnji sa čuvenom Boston Consulting Grupom i Network asocijacijom gde smo dobili ekskluzivne podatke koje koristimo i mi i naši partneri. Osim ovih najznačajnijih, u kontinuitetu vršimo istraživanja korisničkih iskustava za sve naše platforme, custom-made istraživanja i koristimo i sve druge dostupne interne i eksterne podatke.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Nalazimo se na pragu naredne faze tehnološke revolucije koja ima snažan uticaj i na marketing.

Svedoci smo evolucije medijskog prostora koji nastavlja da se dalje fragmentira i razvija – nastaviće se jačanje uticaja društvenih mreža u celini, a pogotovo novih alternativa postojećim liderima (Tik Tok, Discord su najjači primeri u praksi, ali daleko od toga da su jedini).

Pored toga, pojavljuju se nove, kvalitetne i jeftine striming platforme koje će nastaviti da „nagrizaju“ TV medijski prostor. Ko bude želeo da ima uspešan biznis moraće da prihvati i suvereno upravlja digitalnom komunikacijom i da bude prisutan na svim relevantnim kanalima. Ne možemo, naravno, preskočiti i implementaciju veštačke inteligencije u dosad netaknute marketinške prostore koju je gromoglasno najavio ChatGPT. Već sada imamo pregršt drugih AI aplikacija koje su, opet, samo početak AI poplave koja nam predstoji.
U takvom okruženju – jedino će preživeti oni koji poznaju svoje korisnike, povezani su sa njima i nude im rešenja za njihove realne potrebe.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Nastupajuća godina i nesigurnost koju donosi utiče na poslovna očekivanja na globalnom nivou, pa tako i na regionalnom i nacionalnom. U takvoj situaciji rad marketinških odeljenja ne može biti isti kao ranije. Čini mi se da će osnovna prepreka biti restriktivnije raspolaganje i pristup resursima i konzervativniji pristup oglašavanju.

Na svu sreću, Infostud je prepoznao važnost snažnog strateškog investiranja u marketing u ovom trenutku, te ne mogu reći da se susrećemo sa bilo kakvim problemima u tom smislu. Najveći izazov će nam biti da ostvarimo i premašimo prošlogodišnje rezultate i kreiramo još bolje kampanje.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Konstantno učenje i praćenje razvoja tehnologije i novih trendova je sada važnije nego ikada. Ako menadžeri dozvole sebi da propuste da primene prakse koje su akuelne vrlo brzo će se naći u situaciji da više ne mogu da efektivno doprinose poslovanju svojih kompanija i samim tim će se postaviti pitanje njihove svrhe…
Mi u Infostudu imamo sreću i privilegiju da radimo u sferi digitalnih proizvoda i silom prilika moramo usvajati najbolje i najnovije sa tržišta. Kada pričam sa kolegama iz drugih oblasti često sebe uhvatim da se čudim kako me ne razumeju kada govorim o agile managementu, odnosu između product i brand marketinga ili Discord grupama…

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Mislim da većina agencija i dalje funkcioniše po refleksima iz nekih prošlih vremena i da moraju vrlo brzo da se transformišu u moderne, digitalne i agilne organizacije.

Imali smo puno problema da nađemo partnere koji će razumeti naše digitalne proizvode i digitalno tržište na kojem poslujemo – jer zaista nema puno onih koji to mogu.

Rekao bih da su primeri dobre saradnje sa agencijama rad sa: Design Buroom na našem rebrendingu, rad na poslovi.infostud.com kampanji sa McCannom i rad na Helloworld.rs kampanji sa Žiškom. Svaka od ovih agencija nam je pružila sjajnu podršku iz oblasti svoje ekspertize i zahvalio bih im se i ovim putem 😊

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Klasični mediji nastavljaju da gube svoj uticaj, a raste značaj manjih i fragmentiranih platformi koje su vrlo divergentne. Poseban je izazov detektovati one koje su relevantni za svakog korisnika i upravljati komunikacijom na njima.

Nama su najkorisniji različiti web servisi i aplikacije i nastavićemo da se fokusiramo na njih.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Infostud je kompanija koja veoma drži do razvoja svojih zaposlenih i ulaganja u njihovu edukaciju i umrežavanje sa vodećim profesionalcima iz njihovih oblasti. U tom smislu zaista je impresivan spisak obuka, konferencija, seminara, pa čak i destinacija gde smo imali sreću da se nađemo u 2022. Naš marketing je sastavljen od ljudi koji odlično sarađuju, a osim toga veoma vole i da se druže, pa posvećeno sprovodimo praksu kvartalnih tim bildinga. Ako obaveze ne dozvoljavaju drugačije, bar odemo na opušteni ručak u neki od najboljih subotičkih restorana.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Želim da se malo više aktiviram u sportskom jedrenju nego do sada…To je nešto što mi baš nedostaje u poslednje vreme.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Želim nam zapravo svima zdravlje, sreću i mir u svetu. Ako bude ovoga, izdržaću i sa smanjenim brojem jedriličarskih sati…

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Haier je zvanični partner Rolan Garosa, Ana Ivanović globalna ambasadorka brenda

Advertiser Serbia5. јун 2024.