Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] DARKO BURČUL, Infostud: „Još jednom smo oborili rekorde svih poslovnih i marketinških ciljeva“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Darku Burčulu, Šefu marketinga i PR-a kompanije Infostud…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Imali smo veoma dinamičnu godinu, koju su sačinjavale dve vrlo različite polovine. Prvi deo godine je bio obeležen poslovnim entuzijazmom i post-kovid poletom, dok su se u drugom zahuktale kako inflacija – tako i globalno-politička nesigurnost i nastavak problema u snabdevanju sirovinama, energentima i repromaterijalima.
U prvoj polovini godine smo imali rekordan broj oglasa za zapošljavanje na našim platformama, kao i najveće interesovanje za employer branding usluge, a paradoksalno najmanji broj prijava po oglasu. U drugoj polovini godine imamo i obnovljen interes kandidata za pronalaženje boljeg posla, zbog izraženije neizvesnosti.

U zbiru – ovi faktori su doveli do toga da smo godinu završili sa još jednim obaranjem rekorda svih poslovnih parametara kao i marketinških rekorda.

Kao šlag na torti, krajem godine došlo je i priznanje na festivalu Kaktus za našu kampanju „Skrati priču. Pronađi bolji posao.“ za najpoznatiju platformu za zapošljavanje u Srbiji – poslovi.infostud.com.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Kontinuirani razvoj proizvoda je nešto što definiše Infostud – tako da ni u narednoj godini neće biti promena. Možemo očekivati nekoliko super zanimljivih i potpuno novih funkcionalnosti, kao i unapređenje korisničkog iskustva na ključnim delovima naših platformi.

Mi imamo jedan od retkih digitalnih domaćiih proizvoda, pa je i pitanje distribucije veoma specifično, ali i povezano sa različitim načinima promocije. To ipak ne znači da ćemo preskočiti i tradicionalnije kanale oglašavanja.

Svakako nećemo smanjivati obim marketing aktivnosti u nastupajućoj neizvesnoj godini – jer razumemo da je sada trenutak kada ćemo moći da se efikasnije povežemo sa našim ciljnim grupama – i na taj način se dodatno odvojimo od domaće i internacionalne konkurencije.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Naš primarni prostor oglašavanja je digitalan, u najširem smislu: preko oglašavanja putem pretraživača, društvenih mreža, ali i aplikacija za razmenu poruka. Koristimo naravno i ostale kanale oglašavanja, ali u manjoj meri, zbog odnosa ulaganja i povrata na ulaganje.

Možda je specifično i to da mi imamo vrlo aktivnu PR službu koja nam omogućava da fokusiramo javni diskurs na problematiku kojom se bavimo. Osim toga – naše platforme nisu samo softveri koji vrše usluge – već su i neki od najposećenijih portala u našoj zemlji – tako da kreiranjem relevantnog sadržaja na njima takođe postižemo značajne efekte.

Jedan od fokusa će biti razvoj i istraživanje novih kanala komunikacije od kojih već aktivno koristimo Tik Tok i Discord.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Nema dileme da je 2021. bila vrlo specifična godina, zbog efekata pandemije COVID-19, tako da smo i mi radili na neuobičajen način.

U 2022. smo napravili dodatni snažan zaokret ka fokusu na digital i društvene mreže, ali smo lansirali i dve velike integrisane kampanje za naše vodeće brendove – poslovi.infostud.com i helloworld.rs, koje su imale jako dobar efekat na naše poslovanje – a pomenuo sam da smo dobijali i nagrade 😊

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– Podaci su u našem poslovanju osnova svega – i ozbiljno pristupamo njihovom prikupljanju.

Tokom 2022. sproveli smo veoma obimno, kvalitativno, i kvanititativno istraživanje navika naših korisnika i prepoznatljivosti naših brendova na osnovu kojeg smo kreirali i korigovali aktivnosti. Osim ovog kapitalnog istraživanja na kome smo sarađivali sa agencijom Ipsos, radili smo i veliko istraživanje IT tržišta u saradnji sa agencijom MASMI.

Sistemski sprovodimo istraživanje percepcije brenda poslodavaca Talent X odakle mi i naši partneri u istraživanju dobijamo najkvalitetnije i najvrednije moguće podatke. Istakao bih da smo učestvovali u globalnom istraživanju trendova na tržištu rada u saradnji sa čuvenom Boston Consulting Grupom i Network asocijacijom gde smo dobili ekskluzivne podatke koje koristimo i mi i naši partneri. Osim ovih najznačajnijih, u kontinuitetu vršimo istraživanja korisničkih iskustava za sve naše platforme, custom-made istraživanja i koristimo i sve druge dostupne interne i eksterne podatke.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Nalazimo se na pragu naredne faze tehnološke revolucije koja ima snažan uticaj i na marketing.

Svedoci smo evolucije medijskog prostora koji nastavlja da se dalje fragmentira i razvija – nastaviće se jačanje uticaja društvenih mreža u celini, a pogotovo novih alternativa postojećim liderima (Tik Tok, Discord su najjači primeri u praksi, ali daleko od toga da su jedini).

Pored toga, pojavljuju se nove, kvalitetne i jeftine striming platforme koje će nastaviti da „nagrizaju“ TV medijski prostor. Ko bude želeo da ima uspešan biznis moraće da prihvati i suvereno upravlja digitalnom komunikacijom i da bude prisutan na svim relevantnim kanalima. Ne možemo, naravno, preskočiti i implementaciju veštačke inteligencije u dosad netaknute marketinške prostore koju je gromoglasno najavio ChatGPT. Već sada imamo pregršt drugih AI aplikacija koje su, opet, samo početak AI poplave koja nam predstoji.
U takvom okruženju – jedino će preživeti oni koji poznaju svoje korisnike, povezani su sa njima i nude im rešenja za njihove realne potrebe.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Nastupajuća godina i nesigurnost koju donosi utiče na poslovna očekivanja na globalnom nivou, pa tako i na regionalnom i nacionalnom. U takvoj situaciji rad marketinških odeljenja ne može biti isti kao ranije. Čini mi se da će osnovna prepreka biti restriktivnije raspolaganje i pristup resursima i konzervativniji pristup oglašavanju.

Na svu sreću, Infostud je prepoznao važnost snažnog strateškog investiranja u marketing u ovom trenutku, te ne mogu reći da se susrećemo sa bilo kakvim problemima u tom smislu. Najveći izazov će nam biti da ostvarimo i premašimo prošlogodišnje rezultate i kreiramo još bolje kampanje.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Konstantno učenje i praćenje razvoja tehnologije i novih trendova je sada važnije nego ikada. Ako menadžeri dozvole sebi da propuste da primene prakse koje su akuelne vrlo brzo će se naći u situaciji da više ne mogu da efektivno doprinose poslovanju svojih kompanija i samim tim će se postaviti pitanje njihove svrhe…
Mi u Infostudu imamo sreću i privilegiju da radimo u sferi digitalnih proizvoda i silom prilika moramo usvajati najbolje i najnovije sa tržišta. Kada pričam sa kolegama iz drugih oblasti često sebe uhvatim da se čudim kako me ne razumeju kada govorim o agile managementu, odnosu između product i brand marketinga ili Discord grupama…

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Mislim da većina agencija i dalje funkcioniše po refleksima iz nekih prošlih vremena i da moraju vrlo brzo da se transformišu u moderne, digitalne i agilne organizacije.

Imali smo puno problema da nađemo partnere koji će razumeti naše digitalne proizvode i digitalno tržište na kojem poslujemo – jer zaista nema puno onih koji to mogu.

Rekao bih da su primeri dobre saradnje sa agencijama rad sa: Design Buroom na našem rebrendingu, rad na poslovi.infostud.com kampanji sa McCannom i rad na Helloworld.rs kampanji sa Žiškom. Svaka od ovih agencija nam je pružila sjajnu podršku iz oblasti svoje ekspertize i zahvalio bih im se i ovim putem 😊

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Klasični mediji nastavljaju da gube svoj uticaj, a raste značaj manjih i fragmentiranih platformi koje su vrlo divergentne. Poseban je izazov detektovati one koje su relevantni za svakog korisnika i upravljati komunikacijom na njima.

Nama su najkorisniji različiti web servisi i aplikacije i nastavićemo da se fokusiramo na njih.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Infostud je kompanija koja veoma drži do razvoja svojih zaposlenih i ulaganja u njihovu edukaciju i umrežavanje sa vodećim profesionalcima iz njihovih oblasti. U tom smislu zaista je impresivan spisak obuka, konferencija, seminara, pa čak i destinacija gde smo imali sreću da se nađemo u 2022. Naš marketing je sastavljen od ljudi koji odlično sarađuju, a osim toga veoma vole i da se druže, pa posvećeno sprovodimo praksu kvartalnih tim bildinga. Ako obaveze ne dozvoljavaju drugačije, bar odemo na opušteni ručak u neki od najboljih subotičkih restorana.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Želim da se malo više aktiviram u sportskom jedrenju nego do sada…To je nešto što mi baš nedostaje u poslednje vreme.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Želim nam zapravo svima zdravlje, sreću i mir u svetu. Ako bude ovoga, izdržaću i sa smanjenim brojem jedriličarskih sati…

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.