Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] BRANKA LETICA, NLB Komercijalna banka: „Gotovo neprimetno smo rebrendirali jednu od najvećih mreža ekspozitura i bankomata u Srbiji“

Brendovi

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Branki Letici, izvršnoj direktorici Sektora za upravljanje marketingom i komunikacijama, NLB Komercijalna banka…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Godinu za nama je, nesumnjivo, obeležio jedan od najkompleksnijih, ali i najuspešnijih integracionih procesa u regionu, spajanje dve banke u NLB Komercijalnu banku.

Uspeli smo da gotovo neprimetno rebrendiramo jednu od najvećih mreža ekspozitura i bankomata u Srbiji, a da pritom ne samo održimo kvalitet na koji su naši klijenti navikli, već i da lestvicu u svim aspektima poslovanja podignemo na najviši nivo.

Iza te reči „neprimetno” krije se naš višemesečni naporan rad, a sve sa ciljem da kreiramo prave prilike za sve naše klijente. Prirodno je bilo da procesu integracije prilagodimo i sve naše marketing aktivnosti, kako bismo nastavili da svim klijentima budemo pouzdan partner i oslonac za sve što dolazi. Sad, kada se osvrnemo na rezultate, možemo da budemo zadovoljni postignutim.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Dugoročno gledano, sve naše aktivnosti su podjednako važne i u tom smislu trudićemo se da svoje usluge dodatno digitalizujemo, ponudimo jedinstvene i inovativne proizvode, prilagođene svakom klijentu, a sve u cilju stvaranja banke pravih prilika za sve naše klijente.

Kada je reč o sveukupnoj ponudi NLB Komercijalne banke, fokus će biti na implementaciji održivosti kroz aktivnosti svih naših poslovnih jedinica, čime nastavljamo da budemo aktivan učesnik u kreiranju pozitivnih promena u zajednici u kojoj poslujemo.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

– Za sve naše usluge, proizvode, projekte biramo kanale komunikacije koji na najbolji način prenose poruku ciljnoj grupi. Trudimo se da prepoznamo potrebe i želje budućih i postojećih klijenata kako bismo im plasirali njima relevantnu informaciju putem adekvatnih kanala.

Za naše product kampanje koristili smo miks tradicionalnih i novih medija u zavisnosti od proizvoda koji nudimo.

Na primer, za stambene kredite za mlade i keš kredite primat smo dali online oglašavanju, dok je za poljoprivredne kredite akcenat bio na tradicionalnim medijima i TV. Posebno značajan za nas bio je ovogodišnji regionalni konkurs #OkvirPodrške. Pažljivim miksom različitih kanala komunikacije podstakli smo veliki broj kompanija iz Srbije da prijave svoje održive ideje i inovacije i veoma smo ponosni što je upravo kompanija iz Srbije, u oštroj konkurenciji od čak 300 malih biznisa iz čitavog regiona, osvojila drugo mesto.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– Poslednjih godina ulaganje u unapređenje digitalnih kanala je od izuzetnog značaja, pogotovu u bankarstvu.

U tom smislu fokus je bio na digitalnoj transformaciji kroz razvijanje novih platformi i digitalnih servisa kako bismo klijentima omogućili da što jednostavnije i komfornije obavljaju komunikaciju, kao i transakcije.

Dodatno smo unapredili snažnu podršku razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi, ali i društveno odgovorne i već prepoznatljive projekte, a pored pomenutog Okvira podrške, tu su i Organik i Stambeni krediti za mlade.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Potrošači su danas i te kako dobro upoznati sa situacijom na tržištu. Uverena sam da će se nastaviti trend rasta digitalnih kanala komunikacije, ali da će klijenti svoj fokus i poverenje pokloniti brendovima koji imaju svrhu, koji se zalažu za pozitivne promene i koji svoje aktivnosti baziraju na održivom poslovanju.

Komunikacija će biti direktnija i transparentnija, i sve više će se insistirati na vrednostima i stavovima kompanije, kao i temama od društvenog značaja kojima će brendovi stvarati emocionalnu povezanost sa potrošačima.

Svesna ovoga, ali i svoje uloge u kreiranju održive budućnosti za nas, našu decu i sve generacije koje dolaze, NLB Komercijalna banka će nastaviti da razmišlja i deluje u pravcu koji je od regionalnog, nacionalnog i globalnog značaja.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom, a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Kao članica vodeće regionalne bankarske grupacije, naše marketing aktivnosti usklađujemo sa NLB Grupom, što nam u velikoj meri olakšava planiranje i realizaciju aktivnosti, pre svega jer sinergijom znanja i ekspertize sa kolegama iz regiona, dolazimo do najboljih rešenja. Sa druge strane, određene aktivnosti lokalizujemo zbog drugačijih navika, stila života, ali i shvatanja potrošača. Zbog toga smatram da je za uspeh kompanije od suštinskog značaja razumevanje svih interesnih strana i njihova sinergija, kao i prepoznavanje potreba, želja i navika potrošača, jer oni treba da budu u središtu poslovanja svake kompanije.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Pre svega zdravlje i da što više uživam sa dragim ljudima u dobroj hrani, muzici i putovanjima.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

– Želim da se u novoj godini što više okupljamo i slavimo sve male i velike uspehe.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.