Oglašavanje

SBB: Odgovor gospodina Bujoševića o stopiranju emitovanja SBB reklame pravno neutemeljen

Oglašavanje

Kompanija SBB odgovorila je na pismo generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića u kom je obrazložio zašto je reklama SBB emitovana samo jednom na javnom servisu.

 

Pismo kompanije SBB prenosimo u celosti.

Smatramo da je Vaš odgovor na naš zahtev da nam objasnite zašto je SBB reklama stopirana na RTS-u, nakon skoro dva meseca od kada smo Vam tražili objašnjenje, potpuno pravno neutemeljen, paušalan i u neskladu sa primenjivim propisima, praksom i nalazom stručnih službi RTS-a.

SBB-ova oglasna poruka je istinita. Zasniva se na istraživanjima na terenu koja sprovode stručne službe SBB-a. Upravo ta istraživanja govore da SBB u gradovima gde je prisutan ima veći broj korisnika u poređenju sa konkurentima, što izjavu iz oglasne poruke: „Kada imaš izbor, biraš SBB” čini apsolutno istinitom i usklađenom sa propisima, odnosno nema govora da se radi o obmanjujućem oglašavanju na koje se u dopisu pozivate. Oglašivač nije dužan da prilaže bilo kakva istraživanja bilo koje institucije kada oglašava svoje proizvode i usluge. Konkretno, RATEL nije nadležan da izdaje potvrde o istinitosti podataka sa tržišta, niti njegova istraživanja predstavljaju „zvanični” način provere istinitosti podataka sa tržišta.  RATEL-ovi podaci se zasnivaju na podacima koje dostavljaju operatori i odnose se na celo tržište (ne pojedine gradove), pa su zato ti izveštaji potpuno irelevantni za ocenu stanja u pojedinačnim gradovima, a njihovu tačnost čak ni sam RATEL ne garantuje.

Ne ulazeći u Vaše neprimerene implikacije da SBB ne govori istinu, za koje smatramo da ne priliče jednoj ozbiljnoj instituciji koja ima ambiciju da bude servis svih građana, podsećamo Vas da se brojni oglašivači pozivaju na sopstvene podatke u potvrdi svojih tvrdnji u oglasnoj poruci, a neki od njih su se nedavno višestruko emitovali i na RTS-u. Primer za to je i reklama za jedan svetski poznat brend bezalkoholnog pića, u kojoj se pozivaju na interna istraživanja sprovedena za vreme njhove aktivacije, gde navode da 57% učesnika u aktivaciji bira ovaj brend, a reklama za ovo popularno piće se emitovala na RTS-u i to tokom oktobra i novembra ove godine. To jasno ukazuje na Vašu nameru da SBB suprotno zakonu diskriminišete i zapravo cenzurišete njegovu oglasnu poruku.

Bez obzira i na to, ne može da Vam ostane nepoznato da su upravo Vaše nadležne službe odobrile emitovanje naše oglasne poruke, kada im je dostavljena ispravljena potvrda kojom se garantuje istinitost oglasne poruke i nakon što je SBB, opet po sugestijama Vaše stručne službe, u oglasnoj poruci učinio vidljivijim podatke na kojima se zasniva tvrdnja u oglasnoj poruci.

Na kraju, oglasna poruka je i emitovana (doduše samo u jednom navratu), nakon čega smo dobili šturu informaciju da je oglasna kampanja stornirana. Zato ostaje nejasno, kako je 14.09.2023. godine kada je oglasna poruka emitovana bila u skladu sa Zakonom, a naprasno nakon što je emitovana stornirana jer to više nije bila?

Imajući sve to u vidu, pozivamo se da nam pojasnite ko je konkretno u okviru Vaše institucije dao nalog za storniranje oglasne kampanje SBB-a i koji su stvarni razlozi za takav čin RTS-a (budući da zakonskog utemeljenja nema).

 

SBB

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Oglašavanje

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #14

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Kompanija Vivo novom kampanjom ističe opasnosti po decu od igranja online igara

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Reklama o Alchajmerovoj bolesti uznemirila ljude

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Počinju prijave za ACADEMIAA 2024

Advertiser Serbia4. јун 2024.

Novi BalCannes Report: Objavljen kreativni pregled regije s najboljim oglašivačima i agencijama

Advertiser Serbia4. јун 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #13

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Dentsu predviđa rast globalnog ulaganja u oglašavanje od 5% za 2024

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #12

Advertiser Serbia27. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #11

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Kampanja o posledicama deljenja intimnih fotografija bez dozvole

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.