Internet

Saopštenje: United Grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Internet

BEOGRAD – SBB kompanija, koja posluje u okviru United Grupe, podnela je zvanični zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G opsege

 

Uz zahtev, koji je prosleđen i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, priložena je studija koju je SBB kompanija sprovela sa međunarodnim stručnjacima i koja dokazuje da bi dodela 5G spektra pružila brojne mogućnosti korisnicima i podstakla konkurenciju i inovacije u zemlji.

SBB vjeruje da su stekli uslovi u Srbiji za početak aukcije. Pravo je vrijeme da Srbija krene u korak sa susjednim zemljama članicama Evropske unije i obezbijedi svoju 5G budućnost. U potpunosti treba da iskoristimo sve mogućnosti koje razvoj digitalnog društva donosi građanima. Brzo uvođenje 5G usluga je preduslov za to“, rekao je Milija Zeković, izvršni direktor SBB kompanije.

Dodao je da se SBB u potpunosti zalaže za principe slobodne konkurencije i fer tržišnih uslova, uz istovremenu težnju kompanije da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonskim okvirom.

Vlada Srbije je prethodno nekoliko puta najavila da će aukcija biti održana do marta 2021. godine. Međutim, javnosti je u međuvremenu saopšteno da će nadmetanje biti odloženo za kraj godine i to iz razloga ekonomske krize izazvane pandemijom.

SBB veruje da bi brzo pokretanje postupka javnog nadmetanja za opsege namenjene 5G mreži dokazalo da su Vlada i regulatorna tela posvećeni ubrzanju integracije Srbije Evropskoj uniji i tome da Srbija postane „lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji“ do 2025. godine, kako je izjavila premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu u oktobru prošle godine.

Prednosti za korisnike u Srbiji

SBB je u studiji sprovedenoj u saradnji sa međunarodnim ekspertima pokazao da bi multi-band 5G mreža i njen dalji razvoj podstakli konkurentnost na lokalnom tržištu i učinili ga dinamičnijim.

Sa dovoljno spektra i pravim podsticajima, kako za postojeće tako i za nove mobilne operatore da ulažu na tržište, koristi za građane, privredu i ekonomiju uopšte, bile bi ogromne“, navodi se u studiji.

Rezultati studije pokazali su da, iako Srbija ima značajan potencijal, zaostaje kada je reč o inovacijama i da su usluge mobilne telefonije koje se pružaju korisnicima u Srbiji skuplje i lošijeg kvaliteta u odnosu na uporedive države članice Evropske unije.

Građani Srbije plaćaju više cene usluga od korisnika u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj – i to za lošiji kvalitet – čak i kada usluge pružaju isti operatori koji posluju u svim navedenim zemljama, kao i u Srbiji.

U studiji se dalje navodi da je sektor nedovoljno konkurentan i da postojeći operatori uživaju status quo, izolovani od značajnih uticaja na makro i mikro ekonomskom nivou.

Dodaje se da bez mogućnosti pružanja 5G mreže, operatori ne mogu da pruže podršku rastućem mobilnom saobraćaju i nemaju puno podsticaja za dodatna ulaganja u kvalitet mreže i inovacije.

Obezbeđivanje budućnosti 5G Srbije

U studiji se navode četiri aktivnosti koje RATEL, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, može preduzeti u narednih 12 meseci kako bi obezbedio 5G budućnost Srbije:

1. Kreiranje jednostavnog i transparentnog plana za oslobađanje spektra u narednih 5 godina (tzv. mapa puta)
2. Zakazivanje multi-band aukcije 5G koja će biti otvorena za sve učesnike do kraja 2021. godine
3. Definisanje uslova licenciranja pogodnih za investitore koji podržavaju i postojeće operatore i potencijalne nove učesnike
4. Određivanje razumnih iznosa naknada i ostalih uslova koje će dovesti do efikasne raspodele spektra i do njegove dostupnosti svakom ko ima održivi biznis model

SBB kompanija ističe da dodeljivanje 5G spektra u Srbiji ima potencijal da transformiše konvergentnu telekomunikacionu industriju u zemlji. Dodatni spektar omogućio bi mobilnim operatorima da pružaju brze 5G usluge svim građanima, a sam postupak dodele – ako je sproveden na odgovarajući način – mogao bi obezbediti dodatnu konkurentnost sektoru sa nedovoljnim učinkom.

RATEL i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biće ključni u transformaciji tržišta nakon što RATEL pokrene transparentan i sveobuhvatan postupak aukcije mobilnog spektra, uključujući i upotrebu 5G, kao i preraspodelu licenci koje ističu“, navodi se u studiji.

Kao vodeći operator na telekomunikacionom tržištu Srbije i zainteresovana strana za predstojeću aukciju 5G mreže, SBB se raduje angažovanju u budućim konsultacijama o procesu dodele“, zaključuje se.

U okviru United Grupe u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

O United Grupi:
United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja i na kraju 2020. godine ima približno 10 miliona korisnika i 11 hiljada zaposlenih. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.
Za više informacija posetite united.group

 

Foto: pixabay

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola

Advertiser Serbia29. марта 2023.

Čovek koji je napravio Chat GPT je uplašen zbog veštačke inteligencije

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok

Advertiser Serbia2. марта 2023.

Evropska komisija zabranjuje TikTok na službenim uređajima

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

Google Chrome dobija opciju koja će ubrzati rad vašeg računara

Advertiser Serbia22. фебруара 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.

Ugašen jedan od najvećih i najdugovečnijih piratskih servisa

Advertiser Serbia16. фебруара 2023.

Google pokreće specijalnu kampanju protiv lažnih informacija

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Generaciji Z je TikTok sredstvo broj jedan za pretragu na internetu

Advertiser Serbia8. фебруара 2023.

PC Press Top50: Najbolje online stvari za 2022. godinu

Advertiser Serbia7. фебруара 2023.

SBB kompanija osvojila prestižno priznanje za izvrsno korisničko iskustvo

Advertiser Serbia6. фебруара 2023.

Artifact – aplikacija poput TikToka, ali za tekst

Advertiser Serbia3. фебруара 2023.

Četvrtina populacije planete u decembru dnevno koristila Facebook

Advertiser Serbia2. фебруара 2023.

SAD priprema zakon o zabrani TikTok-a

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

Meta najavila da će Donaldu Trampu vratiti naloge na Facebook-u i Instagram-u

Advertiser Serbia26. јануара 2023.