Mediji

Saopštenje: Reakcija direktora kompanije SBB, Milije Zekovića povodom izjave ministarke Tatjane Matić da su Srbiji dovoljna tri operatora mobilne telefonije

Mediji

Zeković: Država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora, samo da zaustavi SBB.

 

Izvršni direktor SBB kompanije Milija Zeković smatra da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na panel diskusiji koju je organizovala Američka privredna komora kompaniji SBB namenila ulogu nepoželjnog investitora, jer ne postoji nijedan razlog da država Srbija odbije ulaganje u mobilnu telefoniju.

“Ministarka Tatjana Matić tvrdi da su tri operatora mobilne telefonije u Srbiji dovoljna. Ova paušalna ocena nije potkrepljena nijednom relevantnom studijom, ali je jasna poruka Vlade Srbije da ne žele da dozvole da SBB kompanija, koja je do sada u Srbiju investirala skoro 900 miliona evra, konkuriše za mesto novog mobilnog operatora.

Kompanija SBB je još u februaru RATEL-u, ali i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija poslala Studiju koju su izradili renomirani eksperti i ukazali da su korisnici mobilne telefonije u Srbiji u nepovoljnom položaju u odnosu na građane u regionu, jer plaćaju višestruko veće cene za mnogobrojne usluge. Do danas nam se povodom Studije zvanično niko nije obratio, ali nam je posle jučerašnje izjave ministarke Matić jasno da država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora na tržište Srbije.
Mislim da je nezabeleženo da jedna evropska zemlja ovako otvoreno najavi da jedna zainteresovana strana uopšte ne može da učestvuje u javnom nadmetanju, suprotno svim pravilima slobodnog tržišta.
Kompanija SBB je zahtev za pokretanje 5G aukcije i želju da investira javno objavila početkom godine, ali su naša pitanja ostala bez zvaničnog odgovora, tako da ne znamo da li je ozbiljno izrađenu Studiju iko iz Ministarstva i pročitao.
Ne razumemo ni tvrdnje Tatjane Matić da Ministarstvo ne može da čeka 10 godina da neko od telekomunikacionih operatora izgradi infrastrukturu. SBB je u javnom pozivu RATEL-u jasno predočio plan širenja mreže u narednih 5 godina nakon dobijanja dozvole i podvukao mogućnost širenja mreže i izgradnju infrastrukture na oko 1000-1400 lokacija godišnje, te naveo realistično pokrivanje koje je uobičajeno za nove operatore koji ulaze na tržište. Da je neko od zaposlenih u Ministarstvu zaista pročitao Studiju i odgovore SBB-a na javnom pozivu, mogao je da prenese ministarki da postoji jasan plan naše kompanije da u 18 meseci od dobijanja dozvole započne sa pružanjem usluge, pa korisnici uopšte ne bi trpeli.
Izjave ministarke ukazuju da je na delu presedan jer država Srbija odbija da otvori nadmetanje za sve zainteresovane i tako se odriče ozbiljnih prihoda, samo da bi sprečila ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije. Relevantne evropske studije ukazuju na to da je cena telekomunikacionih usluga na tržištima na kojima posluje četiri i više operatora 20% niža u odnosu na one gde posluje tri. Ulazak novih operatora uvek je i izazov za konkurenciju, a korist bi imali i građani koji bi dobili pristup kvalitetnijoj usluzi po pristupačnijim cenama.
SBB posluje kao deo United Grupe u okviru koje posluju vodeći operatori sa najbržom mobilnom mrežom u Evropi, kontinuriano ulaže u razvoj inovatovnih usluga na svim tržištima na kojima posluje, a samo u Srbiji država onemogućava SBB kompaniji da investira i građanima omogući bolju ponudu na tržištu“, zaključio je izvršni direktor kompanije SBB, Milija Zeković.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

ALEKSANDRA MARTINOVIĆ, Telekom Srbija: Telekom Srbija je regionalni lider u produkciji serijskog i filmskog sadržaja

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Ovacije za „MUNJE OPET“ pred beogradskom publikom

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. marta 2023

Advertiser Serbia30. марта 2023.

I ove nedelje predlažemo samo najbolje filmove

Advertiser Serbia28. марта 2023.

SBB: Total TV paketi na velikoj akciji za nove korisnike

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Ne propustite novosti u aprilu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Francuska zabranila TikTok i Netflix na službenim telefonima

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Da li ste spremni za prolećni filmski maraton?

Advertiser Serbia22. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. marta 2023

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Nedelja posvećena svim filmoljupcima

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Nova sezona serije Dug moru: Novi zapleti i velike misterije

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Francuska će kontrolisati rad influensera, izjednačiće ih sa medijima

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Danijela Buzurović se vraća na male ekrane: Nova emisija na TV Nova od 10. marta

Advertiser Serbia8. марта 2023.

Aleksandar odneo titulu i 15.000 evra: „Najveći gubitnik“ dobio pobednika

Advertiser Serbia3. марта 2023.

Survivor počinje u ponedeljak 6. marta

Advertiser Serbia1. марта 2023.