Brendovi

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Brendovi

Samsung Electronics oblikuje istoriju televizora kroz razvoj svojih tehnoloških inovacija, od FHD, preko 4K, do 8K, zahvaljujući dalekovidoj strateškoj viziji i neumornoj strasti ka uvođenju novih tehnologija na tržište.

 

Nešto više o dostignućima ostvarenim do sada na polju tehnoloških inovacija na TV uređajima, kao i budućnosti tehnologija uređaja sa ekranima, saznali smo od Samsung stručnjaka za TV uređaje.

Razvoj budućnosti TV uređaja kroz beskrajne inovacije

Kvalitet slike danas je jedan od presudnih faktora koje korisnici razmatraju pri izboru televizora. Samsung je 1977. godine uspeo u razvoju i masovnoj proizvodnji televizora u boji pod nazivom Color Economy TV, po prvi put u Koreji, čime je započeo eru TV uređaja u boji u ovoj zemlji. Samsung je postao prvi proizvođač TV-a u boji u Koreji zahvaljujući suštinskoj posvećenosti inovacijama i nije se zadovoljio samo kolosalnim uspehom svog crno-belog televizora Econo TV, koji je u to vreme zauzimao ogroman mesečni udeo na tržištu televizora.

Potom je osmišljen LCD TV, a 2009. godine je Samsung predstavio svoj revolucionarni model – Samsung LED TV. LED TV je predstavljao vrhunac svih inovativnih tehnologija u to vreme, nudeći neprikosnoven kvalitet slike zahvaljujući svetlećim diodama. Sve komponente Samsung LED TV-a su originalno osmišljene, a broj patenata za ovaj model je premašio 3000.

Zatim je Samsung 2017. godine predstavio prvi QLED TV na svetu na bazi Quantum Dot tehnologije bez kadmijuma na Sajmu Potrošačke Elektronike (CES). Inovativni TV uređaj ove kompanije je bio u centru pažnje te godine i mogao se pohvaliti savršenim kvalitetom slike i 100% rasponom boja.

Godinu dana kasnije, kompanija je na tržištu predstavila QLED 8K model koji je uveo 8K rezoluciju u originalnu tehnologiju Quantum Dot kompanije Samsung. Odlikovao se tehnologijom direktnog punog polja pozadinskog osvetljenja kojom se precizno kontroliše balans osvetljenja svih delova slike na ekranu, kao i 8K VI tehnologijom poboljšanja video materijala slabijeg kvaliteta do nivoa živopisne 8K rezolucije, po prvi put u ovoj industriji. Inovativne QLED 8K tehnologije kompanije Samsung lansirale su 8K eru.

Samsung je 2020. godine predstavio prvi televizor bez okvira na svetu“, rekao je Hajunčul Song iz Odeljenja za Razvoj Proizvoda. „Godinu dana kasnije smo dodatno učvrstili svoju poziciju lidera u sektoru uvođenjem Neo QLED tehnologije zasnovane na Quantum Mini LED ekranima. Od FHD do 8K, uložili smo ogroman napor da razvijemo inovativne proizvode koji nude specijalizovano iskustvo na osnovu potreba korisnika.“

Dostizanje superiornog kvaliteta slike uz pomoć detaljnog istraživanja ljudskog ponašanja

Samsung nastavlja da nudi najbolje moguće iskustvo gledanja zahvaljujući vodećem kvalitetu slike. Međutim, šta „dobar kvalitet slike“ znači za nekoga ko radi na njenom razvoju?

Smatra se da je kvalitet slike dobar kada gledaocu pruža osećaj realnosti i kada imate osećaj da uživo prisustvujete onome što se dešava na ekranu“, objašnjava Jangzok Han, diveloper iz H/W laboratorije. „Da bi se obezbedio dobar kvalitet slike, pokazatelji performansi ekrana kao što su visoka rezolucija, visoka osvetljenost i izuzetna predstava boja su ključni. Takođe je važno koliko su dobro balansirane druge najsavremenije tehnologije ekrana, kao što su dizajn čipova, algoritmi za kvalitet slike i zvuk.“

Han dodatno pojašnjava važnost balansa za odgovarajući kvalitet slike. „Faktori koji najviše utiču na kvalitet slike su koliko dobro organizujete različite odgovarajuće tehnologije. Među njima su one osmišljene da smanje iskrivljenje i buku pri prenosu slike, one koje precizno i raskošno reprodukuju boje i daju oštar kontrast radi živopisnije, jasnije slike i one tehnologije pokreta koje garantuju da je kretanje objekata na ekranu nesmetano i glatko.“

Nemoguće je razviti dobar kvalitet slike uz pomoć samo jedne tehnologije, ma kako ona izuzetna bila. Zato je Samsung kao jedan od lidera u ovoj industriji posvećen razvoju inovativnih tehnologija kroz mnoštvo različitih pristupa. Real Depth Enhancer, nedavno uveden na 2023 Neo QLED TV-u, jedna je od novih funkcija koja za cilj ima dalje unapređenje kvaliteta slike.

Kada su ljudske oči usredsređene na neki objekat, pažnja je usmerena ka tom objektu prilagođavanjem oštrine, jasnoće i teksture, kao i pozadinskog okruženja. Tehnologija Real Depth Enhancer kompanije Samsung  razvijena je na osnovu razumevanja ovakvog ljudskog ponašanja i koristi VI da automatski odvoji objekat od pozadine kako bi se dobio bolji osećaj dubine same slike.

Isto tako, Neo Quantum Matrix Pro tehnologija unapređuje gledanje finih detalja putem precizne kontrole kvantum LED-a na ukupno 13.684 nivoa. Ovo pedantno podešavanje daje dodatnu dimenziju i osećaj realnosti slikama na ekranu. „Naša tehnologija Real Depth Enhancer je rezultat optimizacije svih relevantnih tehnologija vodeći računa o ljudskoj psihologiji, a ne samo o unapređenju rezolucije“, ističe Han.

Od 8K igara do umetničkih dela na Samsung TV uređajima u doba 8K tehnologije

Korisnici su danas bombardovani novim sadržajima. Desetine hiljada pojedinačnih vesti i sadržaja se svakodnevno objavljuju na svim platformama – ali da li isto važi i za sadržaj kreiran u 8K?

Nakon nedavnog porasta 8K uređaja, uključujući pametne telefone, svako može da kreira 8K sadržaj i da ga gleda u ultravisokoj rezoluciji“, kaže Sangmin Li, direktor Laboratorije za Rešenja za Kvalitet Slike. „Grafičke kartice visokih performansi sada omogućavaju korisnicima da igraju 8K igre, što znači da već živimo u doba 8K UHD-a.

Song dodatno objašnjava porast 8K sadržaja na današnjem tržištu. „Sve je veća količina 8K sadržaja dostupna na društvenim mrežama, a i umetnici prave digitalna umetnička dela u 8K“, kaže on. „Uveli smo funkciju „Jutjub video u 8K“ za model 2023 Neo QLED TV kako bismo korisnicima omogućili da prate 8K sadržaj dostupan na Jutjubu i istražuju digitalna umetnička dela, kao što su slike u NFT[1] formatu.“

Samsung je takođe na čelu ekosistema 8K sadržaja kao lider 8K asocijacije, globalne neprofitne organizacije osnovane 2019. godine sa ciljem da uspostavi 8K standarde i proširi 8K sadržaj. Od februara 2023, ova asocijacija ima 33 člana, među kojima su Samsung, proizvođači TV panela, proizvođači SoC čipova i vodeći kreatori sadržaja. Samsung je prošle godine objavio reklamu za seriju Gospodar prstenova: Prstenovi moći u 8K u saradnji sa kompanijom Amazon Prime Video, takođe članicom 8K asocijacije.

Razvoj optimalnog kvaliteta slike koji iskustvo gledanja podiže na viši nivo

Da bismo saznali nešto više o sledećim koracima kompanije Samsung kao lidera u industriji kad je reč o kvalitetu slike u doba 8K tehnologije, pitali smo ova tri stručnjaka za TV uređaje koji su njihovi ciljevi.

Kao diveloper, najispunjeniji sam kada čujem reakcije korisnika koji kažu da slike na ekranu deluju realno“, kaže Han. „Moj cilj je da dodatno unapredim naše algoritme optimizacijom niza komponenti kako bismo dobili kvalitet slike koji je gledaocima „realniji od realnog.“

Za Songa je od najveće važnosti osmišljavanje tehnologija koje korisnicima nude pravu vrednost. „Odeljenje za Razvoj radi na stvaranju najboljeg kvaliteta slike kroz tehnološke inovacije, a ja sam više angažovan na optimizaciji proizvoda koji donose kvalitetno iskustvo što većem broju korisnika“, kaže Song. „Nastaviću da razmišljam o tome koje još vrste vrednosti za korisnike možemo da ponudimo.“

I na kraju, iz Lijeve perspektive, cilj je korisnicima pružiti iskustvo koje prevazilazi puko gledanje sadržaja. „Najveća vrednost koju ekran može da pruži je da prikazuje slike koje deluju realnije o same realnosti“, objašnjava Li. „Zahvaljujući najboljim algoritmima za kvalitet slike i vodećim performansama zvuka, optimalni kvalitet slike koji se nudi korisnicima omogućava da uživaju u omiljenom sadržaju bez brige o podešavanjima uređaja. Naš krajnji cilj je da ponudimo savršen kvalitet slike koji korisnicima daje mogućnost da u potpunosti uživaju u iskustvu gledanja koje prevazilazi puko gledanje sadržaja.“

Pratite Samsung Newsroom gde će biti objavljen drugi i poslednji deo ove serije o ulozi 8K TV uređaja i inovativnih tehnologija koje Samsung razvija kako bi svojim korisnicima pružio najbolje moguće iskustvo gledanja.

[1] SAVAGE je kvalitetna NFT prodavnica za 4K/8K video i fotografije. Uz preko 50 naslova koji se uvode u martu 2023, SAVAGE će tokom godine proširiti ponudu uz preko 250 novih dela vrhunskih autora i brendova.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung nadahnjuje svet i oblikuje budućnost transformišućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rešenja. Za najnovije vesti posetite Samsung Newsroom na adresi news.samsung.com.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[SEE MARKETING 2023/24] IVAN VUKSANOVIĆ, Eurobank Direktna: „Dalje jačanje digitalnih kanala, promocija digitalnih usluga, ali i snažnija komunikacija sa klijentima ostaju prioriteti Eurobank Direktne“

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

Eurobank Direktna opremila računarski kabinet srednje Ekonomske škole „9. maj“ u Sremskoj Mitrovici

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Stare reklame, novi zadatak: kompanija Mars u borbi protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.