Brendovi

Samsung i POSCO: Tehnološko i čelično čudo

Brendovi

SEUL, POHANG – Kada jednom kupite mobilni telefon marke „Samsung“, retko se odlučite da ga zamenite nekim drugim poznatim brendom. Oni koji nikada nisu koristili ovaj mobilni aparat, sigurno su bar čuli za njega. Baš kao što su im poznati i drugi Samsungovi proizvodi, koji su, jednostavno, neuništivi. Za one (verujem retke) koji ne znaju – Samsung je multinacionalna kompanija sa sedištem u južnokorejskoj prestonici Seulu.

Taj, inače, najveći južnokorejski poslovni konglomerat poznat je i pod imenom „Čudo na reci Han“. Zahvaljujući Ambasadi Republike Koreje u Beogradu, novinarka Danasa imala je priliku da poseti sedište ovog moćnog brenda, koji ima veoma snažan uticaj na južnokorejski ekonomski razvoj, politiku, medije i kulturu.

Kompanija je smeštena u Sočo distriktu, gde su izgrađene tri zgrade, koje imaju više od trideset spratova, a ceo kompleks zove se Grad Samsung. Ovaj distrikt pak pripada najbogatijem delu Seula, čuvenom Gangnamu – još čuvenijem po jednom, svojevremeno svetskom, hitu koji izvodi južnokorejski muzičar Saj. Samsung – na korejskom jeziku „tri zvezde“, gde reč tri predstavlja nešto veliko, brojno i snažno, a reč zvezda večnost – proizvodi petinu ukupnog izvoza Južne Koreje, pri čemu su prihodi ove neverovatne kompanije veći od BDP-a mnogih zemalja. Samsung, koji je 1938. godine osnovao Li Bjong Čul, obuhvata brojne filijale i zavisne kompanije. Tu su, između ostalih, Samsung elektronika, koja je po prihodima u 2012. bila prva kompanija u svetu u oblasti informacionih tehnologija, zatim Samsung teška industrija, drugi u brodogradnji 2010, te Samsung inženjering i Samsung tekvin, proizvođač oružanih tehnologija i opoelektronike.

Novinarka Danasa posetila je Samsung elektroniku, odnosno zgradu Samsung dilajt, u kojoj se nalaze prodavnica, teatar, galerija, stejdž, bioskop… Kako nam je objašnjeno, dilajt je jedinstvo digitalnog i svetlosti. „Dodajući digitalnom životu svetlost mašte, radost i emociju, možete da kreirate budući život. Upoznajte novi svet kreativnosti, mašte i vizije u Samsung dilajtu“, jedna je od poruka. U ovom kompleksu ima svega i za svačiji ukus. Ako ste se kojim slučajem našli u Seulu i želite da isprobate nova tehnološka dostignuća, ili da odgledate neki film, ili da budete deo neke radionice, onda je Samsung dilajt pravo mesto za vas.

Samsung Dilight

Nakon posete Samsungu, koji zaista jeste južnokorejsko tehnološko čudo, predstavljeno nam je još jedno čudo ove zemlje – ono čelično. Na istoku Južne Koreje, u gradu Pohang, smeštena je jedna od najvećih multinacionalnih kompanija proizvođača čelika na svetu – POSCO, koja je 2012. proglašena najvećom svetskom kompanijom čelika po tržišnoj vrednosti. Nekada poznata kao kompanija gvožđa i čelika Pohang, POSCO je osnovan pre 45 godina i sada zapošljava oko 17.500 radnika.

posco

Kompanija ima sedište u Pohangu, ali i u Gvanjangu. U pogonima u Pohangu, koji se prostiru na devet miliona kvadratnih metara, proizvodi se šest vrsta proizvoda od čelika. Kapacitet proizvodnje u Pohangu je 18 miliona tona sirovog čelika godišnje, dok se u fabrici u Gvangjangu, koja zauzima 20 miliona kvadratnih metara, proizvede oko 20 miliona tona. Sirovine se uvoze iz Australije, Brazila, Indije, SAD, Kanade, a koristi se domaći krečnjak. U Pohangu radi pet visokih peći – četvrta je najveća i može da proizvede 15 tona čelika dnevno, odnosno 5,3 miliona tona godišnje. Gotovo polovina, preciznije 48 odsto proizvodnje, POSCO izvozi – uglavnom u azijske zemlje, pre svega u Kinu i Japan, ali i u Ameriku i Evropu. Ova kompanija sarađuje sa američkim Ju-Es stilom.

Ceo kompleks izgleda impresivno. Toliko je veliki da se obilazi autobusom ili kolima. Obilazeći postrojenje, primetili smo biljke, drveće i cveće koji se zalivaju 24 časa dnevno. POSCO je svojim radnicima obezbedio stanove, a na raspolaganju su im i obrazovne institucije, kao i kompletna medicinska zaštita, kako za njih tako i za njihove porodice. Nije izostao ni doprinos razvoju celokupne lokalne zajednice. Takoreći – kompanija za primer.

Impresivan razvoj

Od 1990-ih Samsung je povećao svoje aktivnosti na globalnom planu, pa su elektronika, mobilni telefoni i poluprovodnici postali najvažniji izvor prihoda te kompanije. U 2013. Samsung je počeo gradnju najveće fabrike mobilnih telefona na svetu, u provinciji Tai Ngujen u Vijetnamu. Od prošle godine tržišno učešće Samsunga u globalnom segmentu smart telefona dostiglo je nivo od 31 odsto.

Autor: Jelena Diković

Izvor: Danas

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Advertiser Serbia13. марта 2023.