Brendovi

SAM: Očuvanje radnih mesta i diversifikacija posla su ključni

Brendovi

Iz Srpske asocijacije menadžera poručuju da je najvažnije da mere Vlade budu usmerene na one sektore kojima zaista treba pomoć

 

Usklađivanje mera neophodnih za očuvanje zdravlja ljudi, a ne ugrožavajući poslovanje stotina hiljada privatnih preduzetnika i velikih sistema jedan je od najvećih izazova sa kojima se biznis zajednica susreće. Podaci kažu da dan zaključavanja srpsku privredu košta 200 miliona evra. Pored paketa mera s početka pandemije i isplate polovine tri minimalne zarade za sve, postavlja se pitanje novih paketa pomoći Vlade privrednom sektoru.

Dragoljub Damljanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera

Najvažnije je da sve mere koje ubuduće Vlada bude donosila budu vrlo usmerene, na one sektore kojima zaista treba pomoć. Sada ima biznisa koji rade sasvim solidno, ali ima i onih koji su strukturno ugroženi. Način na koji su oni poslovali neće se vratiti. Oni moraju da promisle svoje poslovanje i zato im treba pomoć da probaju da se restrukturiraju i da nađu svoj put do izlaska iz krize. Ogroman novac u Evropi i u svetu čeka da se restartuje ekonomija kada dođe do završetka pandemije. Nama je najvažnije kako će Evropa da krene jer naša privreda je praktično potpuno integrisana“, istakao je Dragoljub Damljanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, i dodao da ga raduje što su dva osnovna pravca u koja će Evropa investirati ekologija i digitalizacija. To će kompletno promeniti način na koji je ekonomija radila i otvoriti niz potpuno novih radnih mesta i tu industrije koje su na neki način izgubile moraju da nađu šansu.

Najveći izazov jeste sačuvati radna mesta, pri čemu su posebno ugrožene industrije u kojima se suštinski promenilo tržišno okruženje. Takva je turistička industrija, hoteli, ugostitelji i mnoge druge koje moraju da shvate kako će da rade u budućnosti, odnosno kako će klijenti da se ponašaju i da prema tome prilagode svoje poslovanje. To je posebno teško za mala i srednja preduzeća jer nemaju dovoljnu akumulaciju kapitala da bi mogla da se na duže vreme zaduže i da izdrže takav pritisak.

Neki od njih probaju da diversifikuju posao i da krenu u poslove koje sada mogu da rade i koji su se otvorili, neki prelaze recimo na e-komerc, probaju da svoje proizvode plasiraju na taj način, a neki, kojima industrija to ne dozvoljava, pokušavaju da optimalno organizuju svoje troškove. I mislim da je ključno da u saradnji sa bankama probaju da premoste taj period. I bankama je u interesu da sve te firme prežive. Šta bi banke radile sa ogromnim nekretninama, koje bi uzimale kao hipoteku, halama, zgradama, hotelima, ništa ne mogu da urade s tim. Bankama je u interesu da njihovi klijenti prežive i da počnu da uspešno rade, da bi mogli da isfinansiraju dugove“, kaže Damljanović.

Iz Srpske asocijacije menadžera poručuju da je rešavanje zdravstvenog problema preduslov oporavka privrede.
Što pre završimo sa zdravstvenim problemom, ekonomija će da se restartuje pre. Znači ako to uspemo da stavimo pod kontrolu u leto, onda od tada za godinu dana svakako možemo da računamo da ćemo na neki način doći na neki nivo ekonomije, u nekim granama, koji je bio kao i pre. Zato još jednom apelujemo na vakcinaciju u cilju što ranijeg povratka u normalne životne i poslovne tokove“, rekao je predsednik SAM-a.

O SAM-u
Srpska asocijacija menadžera u 2021. proslavlja 15 godina postojanja. Osnovano 2006. godine, SAM je udruženje profesionalnih menadžera koje danas okuplja više od 400 članova, menadžera i vlasnika uspešnih firmi i timova od više od 80.000 zaposlenih, koji godišnje realizuju posao vredan preko 10 milijardi evra. SAM je posvećen profesionalnom razvoju menadžera i promovisanju menadžerske struke, efikasnom povezivanju menadžera u Srbiji i regionu i promociji najboljih poslovnih praksi, odgovornog i održivog poslovanja. SAM je takođe usmeren i na kontinuiranu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim institucijama putem zajedničkih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje poslovne klime u Srbiji i podizanje konkurentnosti. Predsednik SAMa je Dragoljub Damljanović, a izvršni direktor Jelena Bulatović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Payoneer menja brend pre izlaska na berzu: Bezbrojne mogućnosti

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Tandem Eurobank i Mančester Junajted nastavlja dugogodišnju saradnju

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Flori Zlatna priznanja u pet kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Amazon godišnje uništava veliku količinu neprodate robe uključujući laptopove i TV uređaje

Advertiser Serbia22. juna 2021.

Drevna egzotika novog Wellness ukusa – Dobar osećaj JE U KOKOSU!

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Jeep slavi 80. rođendan

Advertiser Serbia21. juna 2021.

Canon postavio kamere koje proveravaju da li su zaposleni srećni – da bi im dozvolio da rade

Advertiser Serbia21. juna 2021.

SAD blokirale tužbu za dečje ropstvo protiv firmi čokolade

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Dacia otkrila svoj novi vizuelni identitet

Advertiser Serbia18. juna 2021.

Eurobank po 19. put podržava manifestaciju „Noć knjige“

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Jedan Ronaldov potez koštao kompaniju Coca-Cola četiri milijarde dolara

Advertiser Serbia17. juna 2021.

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Amazon stigao u BiH

Advertiser Serbia15. juna 2021.

Unilever lansira bocu za deterdžent zasnovanu na papiru

Advertiser Serbia14. juna 2021.

Na zemljištu Bila Gejtsa se uzgaja krompir od kojeg McDonald’s pravi pomfrit

Advertiser Serbia12. juna 2021.