Brendovi

SAM istraživanje: Cene energenata, inflacija i nedostatak stručnih kadrova predstavljaće najveće izazove za našu privredu u narednom periodu

Brendovi

Članovi Srpske asocijacije menadžera ocenili su da u najveće izazove u narednom periodu, pored rastuće cene energenata za koju većina smatra da je najveća pretnja, kao i visoke inflacije i nedostatka stručnih kadrova, spadaju i pad kupovne moći, a samim tim i recesija i stagflacija, odnosno opšti skok cena uz pad proizvodnje, istakla je izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović na Forumu menadžera.

 

Do ovih odgovora, došlo se putem istraživanja među članovima Srpske asocijacije menadžera na temu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i uticaja na našu privredu.

Menadžeri, njih 18 odsto, smatraju da će cene energenata predstavljati najveću pretnju našoj privredi u narednom periodu, 16 odsto njih da je to inflacija, 14 odsto smatra da je to nedostatak kvalitetnih kadrova, a zatim slede pad kupovne moći i recesija sa 12% i 10%.

Ovi isti ekonomski faktori prepoznati su kao najveći izazovi i kad su pojedinačni biznisi u pitanju, s tim da je nedostatak kvalitetnih kadrova za kompanije izazov broj jedan.

Na pitanje da li su na neki poseban način prilagođavali svoja poslovanja u očekivanju nastavka nepredvidivog poslovanja, članovi SAM-a istakli su restrukturiranje i širenje na strana tržišta; pojačan monitoring troškova, optimizacija poslovanja, razvijanje različitih scenarija, traženje alternativnih energetskih izvora i ulaganje u energetsku efikasnost, ali i ulaganja u digitalizaciju poslovanja, nove biznise i u ljude.

Takođe u načine prilagođavanja, prema rezultatima istraživanja, spadaju i podizanje cena srazmerno inflaciji, smanjenje troškova, povećanje zaliha repro materijala, traženje novih dobavljača i diversifikacija tržišta.

Poslovna edukacija, odnosno prilagođen sadržaj edukacije zaposlenih prema potrebama i kretanjima na tržištu, takođe je jedan od načina prilagođavanja novonastaloj situaciji, pokazuje istraživanje SAM-a.

Ono što država može da učini kako bi ublažila efekte prelivanja nepovoljnih globalnih trendova, prema rezultatima istraživanja, jeste diversifikacija izvora energije što smatra 47% ispitanika, 37% smatra da država može da pomogne u obezbeđivanju jednakosti za sve učesnike na tržištu, dok 12 % misli da to može da se postigne predvidivošću zakonodavnog okvira.

O SAM-u
Srpska asocijacija menadžera osnovana je pre više od 15 godina, 2006. godine. SAM je udruženje profesionalnih menadžera koje danas okuplja više od 450 članova, menadžera i vlasnika uspešnih firmi i timova od više od 80.000 zaposlenih, koji godišnje realizuju posao vredan preko 10 milijardi evra. SAM je posvećen profesionalnom razvoju menadžera i promovisanju menadžerske struke, efikasnom povezivanju menadžera u Srbiji i regionu i promociji najboljih poslovnih praksi, odgovornog i održivog poslovanja. SAM je takođe usmeren i na kontinuiranu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim institucijama putem zajedničkih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje poslovne klime u Srbiji i podizanje konkurentnosti. Predsednik SAMa je Dragoljub Damljanović, a izvršni direktor Jelena Bulatović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.