Internet

RNIDS poklanja Neo Geo RNIDS i još 50 fontova srpske ćirilice

Internet

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) povodom obeležavanja dvanaeste godišnjice od početka registracije .срб domena poklonila je peto tipografsko pismo srpske ćirilice posebno dizajnirano za ekranski prikaz – Neo Geo RNIDS.

 

Pored novog pisma koje sadrži čak 14 fontova, ovom prilikom predstavljeni su dodatni fontovi za pisma čiju je izradu RNIDS do sada omogućio, te je na raspolaganju ukupno 64 fonta pet tipografskih pisama.

Novo tipografsko pismo i dodatni fontovi predstavljeni su tokom događaja Ćirilica i tehnologija, na kom je govorila autorka pisma Neo geo RNIDS, profesor emeritus Olivera Stojadinović, koja je istakla značaj obimnijih familija fontova za dizajnerske poduhvate kada je bogat izbor težina fontova važan za vizuelni i umetnički izraz. Autori pisama Orto RNIDS (koje sada broji 16 fontova) i Lingva RNIDS (čak 22 fonta), Ana Prodanović i Petar Vasilić, govorili su o procesu izrade novih težina i dodatnim mogućnostima upotrebe. Autori su istakli da je kreiranje opširnih familija fontova ozbiljan poduhvat, te ukazali na značaj RNIDS-ovog gesta da ponudi pet pisama za besplatno preuzimanje kreatorima sadržaja za veb i štampu. Tokom događa predstavljene su nove težine i pisma Areal RNIDS, a svih pet pisama plod su saradnje RNIDS-a i organizacije Tipometar.

Neo Geo RNIDS je geometrijsko san-serifno pismo karakteristično po tome što se širina slova ne menja sa promenom težine. Ovo pismo i još 50 fontova drugih pisama dostupni su za besplatno preuzimanje na veb-sajtu RNIDS-a.

No, fontovi nisu jedini resursi stavljeni za raspolaganje besplatno i bez restriktivnih licenci za upotrebu ovom prilikom. Tokom događaja predstavljeni su rezultati prve etape projekta COMtext, ambicioznog poduhvata koji podrazumeva razvoj otvorenih resursa i alata za automatsku obradu tekstova na srpskom jeziku sa posebnim fokusom na tekstove iz manje zastupljenih oblasti kakve su pravo i administracija, finansije, medicina itd. Githab repozitorijum sa resursima i alatima razvijenim tokom prve faze projekta za pravno-administrativni domen objavljeni su i dostupni za korišćenje.

O procesu i rezultatima prve faze projekta govorio je dr Vuk Batanović, Inovacioni centar ETF-a. O tome kako se već primenjuju određena rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji u pravnoj praksi, ali i dometima i zahtevima koje pred kompanije koje se bave razvojem ovakvih rešenja već postavlja privreda diskutovali su sagovornici Slobodana Markovića (UNDP): Nenad Vasiljević, advokatska kancelarija Karanović & Partners, Jelena Pekez, Comtrade System Integration, dr Tanja Samardžić, Univerzitet u Cirihu.

Fondacija RNIDS je, uz druge organizacije i IT kompanije, podržala realizaciju projekta COMtext.
Registracija domena .срб počela je 27. januara 2012. godine. Do danas su gotovo sve zemlje u kojima se koristi ćiriličko pismo omogućile registraciju naziva domena i na ćirilici, a .срб je drugi ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD) na svetu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Društvena mreža X uvodi pretplatu za nove korisnike

Advertiser Serbia17. април 2024.

IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja stabilno raste – u 2023. godini zabeleženo je povećanje za 21%

Advertiser Serbia11. април 2024.

Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Advertiser Serbia11. април 2024.

Usluge elektronske trgovine do 2027. koristiće oko 4,5 miliona građana

Advertiser Serbia5. април 2024.

Alphabet razmatra davanje ponude za HubSpot

Advertiser Serbia5. април 2024.

Skoro tri milijarde ljudi u svetu ne koristi internet

Advertiser Serbia3. април 2024.

Discord uvodi reklame

Advertiser Serbia2. април 2024.

UA Day 2024 održan u Beogradu: Put ka digitalno inkluzivnom internetu

Advertiser Serbia29. март 2024.

Uz CEFTA pravila o sprečavanju geoblokiranja do jednakih uslova u internet trgovini

Advertiser Serbia26. март 2024.

OpenAI kreće u osvajanje Holivuda

Advertiser Serbia22. март 2024.

TikTok „na prodaju“ – ko bi mogao da ga kupi i koliko košta

Advertiser Serbia21. март 2024.

Francuski regulator kaznio Google zbog kršenja prava medijskih izdavača

Advertiser Serbia20. март 2024.

Svetski stručnjaci za višejezičnost na internetu 28. marta u Beogradu

Advertiser Serbia19. март 2024.