Mediji

Ringier preuzima udele kompanije Axel Springer u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji

Mediji

Axel Springer fokusira se na velika strateška tržišta / Zajednički poduhvat (Joint Venture) kompanija Ringier i Axel Springer nastaviće sa radom i rastom u Poljskoj.

 

Ringier AG širi svoje aktivnosti u Istočnoj Evropi i obogaćuje svoj međunarodni portfolio digitalnih medija i marketplace-a: U tu svrhu Ringier preuzima udele kompanije Axel Springer u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i u baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji. U Slovačkoj će osnivač preduzeća imati i dalje manjinsko učešće. Ringier grupa će u ostalim državama ubuduće biti vlasnik 100 posto udela. U okviru strategije rasta, Axel Springer se na velikim strateškim tržištima fokusira na digitalno poslovanje. Fokus kompanijskih investicija u News Media segmentu biće u Nemačkoj, SAD i Poljskoj. Shodno tome će kompanije Ringier i Axel Springer u Poljskoj nepromenjeno nastaviti uspešni zajednički poduhvat.

Od osnivanja kompanije Ringier Axel Springer Media AG u julu 2010. godine, zajednički poduhvat kompanija Ringier AG i Axel Springer SE se razvio u jednu od najvećih i najmodernijih medijskih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa oko 3.100 zaposlenih. Ekstenzivan portfolio obuhvata preko 200 digitalnih i štampanih proizvoda. Udeo digitalnih aktivnosti u prilagođenom EBITDA rezultatu u prvoj polovini 2021 godine iznosio je 85 posto.

Ringier ubrzava preobražaj u međunarodnu i diverzifikovanu medijsku kompaniju

Otkupom udela kompanije Axel Springer u zajedničkom poduhvatu u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, Ringier ubrzava svoju doslednu strategiju rasta i investiranja u oblasti marketplace-a i medijskih brendova. Zahvaljujući ovoj značajnoj investiciji, Ringier jača svoje postojeće aktivnosti u Rumuniji i Bugarskoj.

Marc Walder, CEO Ringier AG: «Preuzimanje udela kompanije Axel Springer u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj i baltičkim državama je važna prekretnica u razvoju naše kompanije. Ova transakcija je dokaz naše opredeljenosti za dugoročnim angažmanom kao medijski investitor u Istočnoj Evropi. Portfolio navedenih zemalja idealno odgovara našem profilu i dodatno će osnažiti ekosistem Ringiera. Pored toga, Srbija, Slovačka i Mađarska pružaju dobru osnovu za proširenje naše strategije digitalnih sportskih medija. Istovremeno se radujem tome što ćemo u Poljskoj zajedno sa kompanijom Axel Springer nastaviti da razvijamo naše medije i marketplace. Zajedno ćemo nastaviti dalje da investiramo u ovo veliko i uzbudljivo tržište

Axel Springer određuje težišta u sklopu strategije rasta

Axel Springer se i dalje fokusira na svoju dugoročnu strategiju rasta. Kompanija je sebi postavila za cilj da širom sveta postane vodeća snaga u digitalnom novinarstvu i digitalnoj ponudi rubrika. Pored masivnih investicija u polja rasta to iziskuje i jasno fokusiranje na velika strateška tržišta koja su od ključnog značaja. U News Media segmentu, centralnu ulogu ima izrazito digitalizovani portfolio u Nemačkoj, SAD-u i Poljskoj.

Jan Bayer, član UO u sektoru News Media kompanije Axel Springer SE: «U poslednjih 11 godina smo zajedno sa kompanijom Ringier od zajedničkog poduhvata Ringier Axel Springer Media AG napravili jednu od najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa snažnim novinarskim brendovima i uspešnim digitalnim malim oglasima. U okviru naše strategije rasta fokusiraćemo se na naše strateške ključne oblasti i velika tržišta. To uključuje Poljsku sa 40 miliona ljudi. Za njih ćemo našu novinarsku ponudu i male oglase zajedno sa kompanijom Ringier još više digitalizovati i proširiti. Koleginicama i kolegama iz Mađarske, Slovačke, Srbije, Estonije, Letonije i Litvanije i svima ostalima koji su povezani sa kompanijom Ringier srdačno zahvaljujem za odličnu saradnju proteklih godina

Nastavak rada zajedničkog poduhvata u Poljskoj

U Istočnoj Evropi će isključiv fokus kompanija Axel Springer i Ringier kao partnera u zajedničkom poduhvatu biti na poljskom tržištu. U Poljskoj partneri već mnogo godina unazad vode medijske brendove sa velikim prometom i profitom pre oduzimanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA). Uz CEO-a Marka Dekana ovog zajedničkog poduhvata, obezbeđen je i kontinuitet u lidesrtvu.

«Kad smo 2010. sa portfoliom koji je de fakto obuhvatao samo štampana izdanja (97 posto udela u prometu) pokrenuli zajednički poduhvat, imali smo viziju da u budućnost povedemo lokalne štampane brendove i od njih napravimo snažne digitalne igrače na njihovim medijskim tržištima. Svojim digitalnim ponudama danas ostvarujemo oko 70 posto prometa i 85 posto od rezultata. Ne samo da smo zajedno uspešno uveli postojeće medijske brendove u digitalno doba, već smo izgradili i nove vodeće digitalne medijske brendove i brendove malih oglasa koje se danas ubrajaju u najrelevantnije ponude na svojim tržištima. Želim da zahvalim svim koleginicama i kolegama u Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji i baltičkim državama za njihovo zalaganje, njihovu strast i spremnost da uvek pruže više. Istovremeno se radujem tome što ćemo naše aktivnosti na najvećem tržištu u regionu zajedno razvijati sa poljskim timom i partnerom zajedničkog poduhvata», kaže Mark Dekan, CEO kompanije Ringier Axel Springer Media AG i CEO zajedničkog poduhvata u Poljskoj.

Axel Springer je uneo u zajednički poduhvat Ringier Axel Springer Media AG, koji je osnovan 2010, svoje kćerke-kompanije u Poljskoj, Češkoj Republici i Mađarskoj. Ringier je priložio svoje poslovanje u Srbiji, Slovačkoj i Češkoj Republici

Finalizacija preuzimanja

Preuzimanje akcionarskih udela okončaće se u toku 2021. godine. Preduslov za izvršenje transakcije je odobrenje lokalnog organa za kontrolu monopola. Stranke su sporazumno dogovorile da će u tajnosti čuvati informacije o kupoprodajnoj ceni i vrednovanju preuzetih udela preduzeća.

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: Dovršena akvizicija akcija preduzeća sa zajedničkim ulaganjem Axel Springera u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji - Advertiser Serbia

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Ponovo je tu vaš omiljeni nedeljni filmski vodič

Advertiser Serbia10. април 2024.

Predstavljamo vam najbolje naslove iz maja na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia9. април 2024.

Filmovi kojima definitivno nećete odoleti

Advertiser Serbia4. април 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 25. do 31. marta 2024

Advertiser Serbia1. април 2024.

Nacionalna platforma Srbija stvara i Telekom Srbija započele stratešku saradnju

Advertiser Serbia28. март 2024.

Rekordan broj kupaca TV sadržaja i izlagača na NEM Dubrovniku 2024

Advertiser Serbia27. март 2024.

Filmovi su sinonim za zabavu

Advertiser Serbia27. март 2024.

Francuski regulator kaznio Google zbog kršenja prava medijskih izdavača

Advertiser Serbia20. март 2024.

NIN.rs ostvario milionsku posetu

Advertiser Serbia19. март 2024.

Filmovi koje ćete želeti da odgledate ponovo

Advertiser Serbia19. март 2024.

United Media pokrenula novi politički nedeljnik Radar

Advertiser Serbia14. март 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 04. do 10. marta 2024

Advertiser Serbia13. март 2024.

Ne propustite u aprilu na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia12. март 2024.

Filmski “escape” za ovu sedmicu

Advertiser Serbia12. март 2024.

Openhajmer Kristofera Nolana – koji će premijerno biti prikazan na SkyShowtime platformi od 21. marta – osvojio je sedam Oskara na 96. ceremoniji dodele Oskara

Advertiser Serbia11. март 2024.