Istraživanja

Reuters Digital Report 2023: Mediji moraju da se prilagode novim generacijama

Institut Rojters, u saradnji sa Univerzitetom Oksford, objavio je svoj globalni izveštaj o digitalnim vestima 2023, koji se fokusira na to kako mlađa publika konzumira vesti i trendove onlajn angažovanja. Izveštaj pruža uvid u sve veću rasprostranjenost vertikalnih video zapisa i podkasta vesti.

 

Potrošnja vesti

Sveukupno poverenje u vesti nastavlja da opada. U kombinaciji sa porastom troškova štampanja, novinske kuće moraju da pronađu nove načine da održe korak sa potražnjom. Medijski pejzaž se transformiše ka digitalnom, mobilnom i platformskom okruženju, prateći zahteve mlađih potrošača. Audio i video dobijaju na snazi. Porast TikTok-a i podcasta vesti (iako nije medij za masovno tržište) omogućavaju medijima da dosegnu novu i mlađu publiku, ali Facebook (iako sa opadajućim angažovanjem publike) i youtube ostaju glavni izvori za gledanje sadržaja.

Izdavači daju prioritet platformama kao što su TikTok, Snapchat i Instagram, popularne među mlađom demografijom, ali nisu sigurni kako da prilagode svoje pripovedanje ovim novim platformama. Izveštaj za 2023. je otkrio da korisnici TikToka, Instagrama i Fejsbuka preferiraju zabavne postove ili satiru o vestima, dok je veća verovatnoća da će korisnici Tvitera biti usmereni ka političkim i poslovnim vestima.

Selektivno izbegavanje vesti

Fenomen nazvan „zamor od vesti“, zbog često depresivnog dnevnog reda vesti sa temama uključujući rat u Ukrajini i njegove dugoročne posledice, i klimatsku vanrednu situaciju, već je objavljen u Izveštaju o digitalnim vestima za 2022. i traje i ove godine. 36% ispitanika navodi da izbegava vesti (često ili periodično).

U Evropi ovo preovlađuje u Grčkoj (57%) i Bugarskoj (57%). Prema istraživačima, četiri od deset ispitanih izbeglo je temu rata u Ukrajini. Zatim slede teme nacionalne politike, pitanja socijalne pravde i vesti o zločinima.

Potreba za pronalaženjem novih izvora prihoda za medije

Monetizacija je izazov koji navodi izveštaj, a poslovni modeli su pod pritiskom. Resursi se usmeravaju ka onlajn sadržaju, a mnogi tradicionalni izdavači pokušavaju da se okrenu modelima plaćenog članstva ili pretplate, međutim kriza troškova života učinila je neizvesnom održivost ovih modela: 39% ispitanika koji plaćaju kaže da su ponovo pregovarali ili otkazala pretplatu na vesti, ali je broj pretplata sličan prethodnoj godini.

Javni mediji pod pritiskom

Javni mediji (PSM) suočavaju se sa kritikama koje dolaze sa svih strana, od političara do građana, kao i komercijalnih medija zbog navodnog nelojalne konkurencije na mreži. Ispitanici u zemljama sa snažnim identitetom za zaštitu – nordijske zemlje na vrhu liste – imaju tendenciju da vide PSM kao važan.

AI i automatizacija

Novinske kompanije istražuju video proizvode sa porastom TikToka, Youtube-a i Instagrama. Generativna veštačka inteligencija će stvoriti još neviđene mogućnosti. Svet informativnih medija treba da se prilagodi ovom novom trendu, a izdavači će morati da optimizuju upotrebu ovih posrednika da bi podstakli nove korisnike, na primer mešanjem uredničke prosudbe sa algoritmima kako bi pripremili vesti za kupce. Izveštaj pokazuje da je većina javnosti skeptična prema algoritmu koji se koristi za odabir sadržaja koji vide na pretraživačima i drugim platformama.

Ovogodišnji izveštaj pokriva 46 zemalja i zasnovan je na IouGov anketi od preko 93.000 ispitanika.

Izvor: NUNS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Istraživanja

SBB: EON Sports Mode zabeležio rekordne rezultate tokom prenosa EURO

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Globalno istraživanje tržišta: Kina prednjači u upotrebi GenAI, dok SAD vode kada je reč o punoj implementaciji

Advertiser Serbia17. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 1. do 7. jula 2024

Advertiser Serbia10. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Znamo najnoviji profil kupaca Pepco – Od Portugala, preko Poljske do Srbije – uvek je obrazovana, zaposlena mama ta kojoj su niske cene najvažnije

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 17. do 23. juna 2024

Advertiser Serbia25. јун 2024.

Čak 34% mladih se uz pomoć hrane bori sa stresom u ispitnom roku

Advertiser Serbia25. јун 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. juna 2024

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Dentsu predviđa rast globalnog ulaganja u oglašavanje od 5% za 2024

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Čak 85% mladih u Srbiji smatra “vreme za sebe“ izuzetno važnim

Advertiser Serbia28. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.