Brendovi

Reklamni slogan završio na sudu

Brendovi

Rastko Šejić tvrdi da je američka kompanija Coca-Cola zloupotrebila njegova autorska prava u reklami za poznato gazirano piće

Rastko Šejić iz Obrenovca i članovi Udruženja „Šta hoćeš” tužili su kompaniju Coca-Cola. U tužbi koju su podneli beogradskom Višem sudu oni tvrde da je poznata američka kompanija „ukrala” kampanju „Čini dobro”, koju su Šejić i članovi pomenutog udruženja zajedno osmislili kako bi promovisali volontiranje, preimenovala je u „Širi dobrotu”, a potom je koristila za reklamu čuvenog gaziranog pića.

Zbog povrede autorskih prva, podnosioci tužbe traže odštetu od osam miliona dinara. Postupak po tužbi je u toku, a sledeće ročište zakazano je za početak jeseni. Dok čeka nastavak spora, Šejić kaže da će, u slučaju okončanja spora u njegovu korist, dobijeni novac biti iskorišćen za nastavak kampanje Udruženja „Šta hoćeš”.

Prema njegovim rečima, Udruženje „Šta hoćeš” je s partnerima još krajem 2012. godine započelo realizaciju kampanje „Čini dobro” koja je za cilj imala promociju volonterskog servisa u Obrenovcu. Kampanja je, tvrdi, realizovana po njegovom originalnom konceptu i ideji, a podržala ju je i lokalna samouprava.

– Kampanja je uspešno promovisana na lokalnim medijima i promotivnim akcijama početkom aprila 2013. godine. U pitanju je bio poziv na povratak ljudskosti, zajedništva, društvene solidarnosti… Osnovni koncept kampanje bio je da detaljima iz života i pričama ljudi pokažemo da mora da postoji sloga između generacija, među ljudima koji su po bilo čemu različiti, da pokažemo da svaki dan možemo da uradimo nešto dobro. Već u maju 2013. godine punu podršku kampanji pružio je Sekretarijat za informisanje grada Beograda, a o akcijama udruženja izveštavali su mnogi mediji. Nedugo zatim, akciju je podržalo i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a mi smo očekivali nastavak kampanje na nacionalnom nivou – objašnjava Šejić za Politiku.

Kampanja je, prema njegovim rečima, promovisana akcijama u domovima za stare, u osnovnim i srednjim školama. Celu kampanju i svaku akciju ponaosob pratili su štampani i materijali na internetu, s fotografijama aktera koji su učestvovali u njoj, a koji su najbolje oslikavali slogan kampanje „Čini dobro”.

Upravo autorski koncept koji su koristili Šejić i članovi Udruženja „Šta hoćeš” iskorišćen je, kažu podnosioci tužbe, za seriju reklama koje je u decembru 2013. godine plasirala kompanija Coca-Cola u srpskim, regionalnim i međunarodnim medijima.

– Kompanija Coca-Cola je pred katolički Božić 2013. godine širom sveta započela kampanju koja je gotovo u potpunosti bila ista kao naša. Kada pogledate u celini, u pitanju je isti koncept marketinškog delovanja, samo što je naša kampanja imala za cilj da ukaže na značaj volontiranja i dobročinstva, a Coca-Cola da se braon napitak što više prodaje. Na primer, američka kompanija je u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pokrenula kampanju pod istim sloganom kao što je naš, „Čini dobro”, u Sloveniji je slogan glasio „Deli dobro”, dok je u Srbiji on modifikovan u „Širi dobrotu”. I spotovi i drugi vizuelni materijali u toj kampanji bili su konceptualno gotovo identični onima koje smo stvorili u okviru aktivnosti Udruženja „Šta hoćeš”, odnosno bazirali su se na detalju koji oslikava dobrotu i fotografijama aktera koji su učestvovali u akcijama. Indikativno je i da je „Koka-Kola” nakon pokretanja sudskog postupka zbog zloupotrebe autorskih prava sa zvaničnog Jutjub kanala kompanije skinula video spotove „Čini dobro” i „Širi dobrotu”, što nije slučaj s ranijim kampanjama – kaže Šejić za „Politiku”.

I dok on tvrdi da je američka kompanija zloupotrebila njegova autorska prava, u Coca-Cola imaju drugačije objašnjenje. U pisanim odgovorima koji su dostavljeni navedeno je kampanja kompanije Coca-Cola nastala kao kreativna ideja agencije „Ogilvi” iz Brazila i to još u julu 2011. godine.

„Zbog toga iskreno verujemo da nije moglo da dođe do namerne ili slučajne povrede autorskih prava Rastka Šejića. Takođe, kampanja nije uklonjena, već je završena u skladu s planom emitovanja, nakon čega su i naše internet prezentacije ažurirane, u skladu s uobičajenom praksom. S obzirom na to da je sudski postupak toku, uzdržali bismo se od daljih komentara”, navodi se u odgovorima kompanije Coca-Cola.


 

I oni su tužili Coca-Cola

Srpski pronalazač Dragan Kostić tužio je 2003. godine kompaniju Coca-Cola zbog neovlašćenog korišćenja njegovog patenta, tražeći odštetu od 100 miliona dinara. Na konferenciji za novinare koju je održao tom prilikom, Kostićev advokat je naveo da je tužba protiv američke kompanije podneta zato što je bez dozvole na zadnji točak bicikla koje je delila u nagradnoj igri „Rešenje za osveženje” stavila Kostićev pronalazak – aerodinamični plastični disk za bicikle.

Poznatu kompaniju, kako su preneli mediji, tužio je vladika Filaret. On je sredinom 2013. godine rekao je da je tužba protiv Coca-Cola prosleđena Vrhovnom kasacionom sudu Srbije zbog reklamne kampanje „Podeli radost”.

Neće poravnanje

Pre početka sudskog postupka, podnosilac tužbe protiv Coca-Cola Rastko Šejić ponudio je američkoj kompaniji vansudsko poravnanje. Tražio je da Coca-Cola javno prizna zloupotrebu, da bude isplaćen autorski honorar za izradu kampanje, ali američka kompanija nije želela da pristane na to.

 

Autor: Miroslava Derikonjić
Izvor: Politika

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Jeff Bezos i dalje na vrhu Forbes-ove liste

Advertiser Serbia8. aprila 2020.

Covid-19 diktira trendove – Armani zaštitna odela, Ferrari respiratori…

Advertiser Serbia7. aprila 2020.

Mogućnost naručivanja vina na kućnu adresu

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Logo kompanije NECTAR privremeno izmenjen, kako bi ukazali na važnost izolovanja i socijalne distance

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Kompanija Delez Srbija u prethodnim danima donirala proizvode, kao i sredstva za nabavku medicinske opreme

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Sberbank donirala sredstva RFZO-u, Unicef-u, Opštoj bolnici u Kikindi i Anji Stojanović

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Zbog korona virusa u Meksiku prestaje proizvodnja piva Corona

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Cene hrane na svetskom tržištu u drastičnom padu

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Telenor fondacija donirala 50 hiljada evra za borbu protiv Covid-19

Advertiser Serbia2. aprila 2020.

Mbape prijavio nezakonito korišćenje imena u reklami

Advertiser Serbia2. aprila 2020.

Prodaja brašna skočila za čak 482 odsto, a sredstava za dezinfekciju za neverovatnih 702 odsto

Advertiser Serbia31. marta 2020.

Počela nova istraživanja virusa Covid-19

Advertiser Serbia30. marta 2020.

Kompanija Nectar donira 5 miliona dinara za nabavku testova za dijagnostiku COVID -19

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Švajcarski hotel po sniženim cenama nudi poseban paket usluga „Kovid-19“

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Bankarski trojanac Ginp zahteva novac u zamenu za informacije o broju zaraženih korona virusom u vašoj blizini

Advertiser Serbia26. marta 2020.