Brendovi

Regionalni program „Dijalog za budućnost“ ukazao na kritičnu važnost društvene kohezije

Brendovi

Juče je završena dvodnevna Regionalna dijaloška platforma organizovana simultano u Beogradu, Sarajevu i Podgorici, na kojoj su predstavljeni rezultati inicijativa realizovanih u sklopu programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji je uz podršku Ujedinjenih nacija sproveden u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

 

Događaj koji je sumirao rezultate dvogodišnjeg regionalnog programa i ukazao na moguće pravce daljeg razvoja inicijative, okupio je učesnike i učesnice iz nacionalnih institucija tri zemlje, predstavnike Ujedinjenih nacija, kao i predstavnike brojnih učesnika programa – građana, NVO, udruženja mladih, obrazovnih i drugih institucija, kao i medija. Ova regionalna platforma je pružila priliku za razmenu iskustava i naučenih lekcija kroz prekograničnu saradnju, koja je ostvarena putem 19 dijaloških platformi, 19 prekograničnih projekata odabranih putem 7 poziva za prekogranične grantove, koji su omogućili 43 partnerstva, 40 lokalnih projekata adolescenata i mladih u 33 opštine i došla do preko 5.000 direktnih korisnika.

Vašu regiju je okarakterisala raznolika istorija, od sukoba do mira, ali u vašim rukama je sada stvaranje regije koja ide dalje napred. Ovo je i velika odgovornost, ali i prilika, i Ujedinjene nacije su spremne da vam pruže podršku u ovoj misiji. Dok gledamo da se zajednički oporavimo od COVID–19, tako što jačamo mir, uzajamno razumevanje i poverenje – mladi ne smeju biti samo cilj akcije već centralni dio plana i donošenja odluka.“, poručila je Jayathma Wickramanayake, izaslanica generalnog sekretara UN-a za mlade.

Francin Pickup stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji

Francine Pickup, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji je u uvodnom obraćanju izjavila: „UNICEF, UNESCO i UNDP, su uz podršku u UN-ovog Fonda za izgradnju mira, u okviru inicijative “Dijalog za budućnost”, organizovali brojne programe kako bi pružajući podršku mladim muškarcima i ženama podstakli dijalog, izgradili poverenje i doprineli promeni politika u regionu. Prekogranične mreže i partnerstva koje su mladi ljudi uspostavili kroz te programe imaju moć da dovedu do promena i stvore budućnost koju su oni pokazali da žele za sebe i buduće generacije. Agencije Ujedinjenih nacija i UNDP koji predstavljam, nastaviće da ih podržavaju, stvarajući okruženje u kojem žene i muškarci u potpunosti uživaju svoja prava i spremni su da se izjasne protiv nepravde i diskriminacije. Zahvaljujući tome bićemo bliži ostvarenju višestrukih Ciljeva održivog razvoja, koji pozivaju na ostvarenje rodne ravnopravnosti, izgradnju održivih gradova i zajednica, kao i jačanje mira, pravde i jakih institucija“.

Od početka realizacije programa u januaru 2019. godine, 1.230 adolescenata i mladih obučeno je o socio-emocionalnim veštinama, zagovaranju, vođstvu, timskom radu, mobilnom novinarstvu, procesima javnih politika, medijskoj i informacionoj pismenosti, 221 devojčica i žena osnažene su za društveni aktivizam kroz edukativne seminare o liderstvu, rodnoj ravnopravnosti, društvenoj koheziji, 490 nastavnika/ca i bibliotekara/ki osposobljeno je za podučavanje medijske i informacione pismenosti i građanskog obrazovanja, 108 novinara/ki i urednika/ca učestvovalo je na predavanjima na temu medijske i informacione pismenosti, objektivnog i profesionalnog izveštavanja.

Dražen Zacero, UNICEF

Dražen Zacero, koji je u ime Prijatelja dece Srbije sprovodio aktivnosti u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji je rekao: „Teme programa koji je počeo 2019. su bile društvena kohezija, što je bio relativno nov pojam za mlade i oni su kroz taj proces naučili da to zapravo znači povezanost, stabilnost, empatiju, učešće u društvu, volontiranje i da takve društvene odnose želimo. U projektu u kome sam učestvovao mladi su dali svoje inpute nastavnicima građanskog vaspitanja, kao i donosiocima odluka na lokalnom nivou. Nakon toga su usledile razne lokalne inicijative, saradnje učenika, nastavnika i lokalnih aktivista i podrška za nastavak ovakvih aktivnosti, i to je primer kako se od početka do kraja obavi jedan krug promene u društvu. Poseban aspekt ovog programa je što se pospešuje susretanje mladih Srbije sa mladima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine što je veoma važno za njihovu zajedničku budućnost.“

Program je rezultirao i mnogim inovacijama koje će pomoći krajnjim korisnicima, kao što su online platforma za mentorstvo žena, medijski pakt i Deklaracija o medijskoj i informacionoj pismenosti i društvenoj koheziji.

U Republici Srbiji je u programskim aktivnostima učestvovalo preko 100.000 osoba kroz 6 realizovanih projekata: „Deca kažu…“, „Interkulturni dijalog – dijalog za budućnost“, „Kultura dijaloga“, „Priča o različitosti“, „Živa biblioteka“, „Media Youth Hub: Razvoj digitalne i medijske pismenosti mladih u Bosni i Srbiji“.

Emilija Milovanović, polaznica programa

Ovaj program me nije izmenio kao ličnost ali me je usmerio i nahranio informacijama, znanjem i veštinama koje smatram da su potrebne svakoj devojci u društvu u kome živimo. Tu ne mislim samo na znanja o istoriji i značaju feminizma, ženskih pravima i borbama koje su žene vodile kroz vreme, već i na znanja sa kojima se susrećemo svakoga dana, znanja o upravljanju sopstvenim vremenom, finansijama, organizaciji, mentorstvu.“, izjavila je Emilija Milovanović, polaznica programa.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Burger King dolazi u Srbiju?

Advertiser Serbia6. maja 2021.

Amsterdam zabranjuje oglašavanje automobila na stanicama metroa

Advertiser Serbia5. maja 2021.

Platforma za onlajn trgovinu eBay će primati kriptovalute

Advertiser Serbia5. maja 2021.

Pfizer očekuje da će u 2021. prodati vakcine za 26 milijardi dolara

Advertiser Serbia4. maja 2021.

SBB fondacija donirala dečije igralište u Nišu

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Moj izbor 2021: PREMIA omiljena privatna robna marka kupaca u Srbiji

Advertiser Serbia29. aprila 2021.

Atlantic Grupa: Prvi kvartal obeležila lansiranja novih proizvoda i stabilno poslovanje

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

USAID ulaže u digitalnu pismenost učenika i nastavnika

Advertiser Serbia28. aprila 2021.

Moj izbor 2021: Potrošači su izabrali najbolje domaće proizvode i brendove

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Gucci i Facebook tužili osobu koja je prodavala lažne proizvode

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Saradnja između kompanije Majkrosoft i Comtrade obrazovnih institucija

Advertiser Serbia27. aprila 2021.

Volkswagen traži milijardu evra od bivšeg generalnog direktora

Advertiser Serbia26. aprila 2021.

Apatinska pivara podelila sadnice jasena građanima Apatina

Advertiser Serbia26. aprila 2021.

Počinje Bubble Cup 14

Advertiser Serbia23. aprila 2021.

Podrška Eurobank malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za nabavku nove proizvodne opreme

Advertiser Serbia23. aprila 2021.