Brendovi

Regionalni Challenge Fond: Odlična godina iza nas

Brendovi

Izdvojeno 14,5 miliona evra za 37 najuspešnijih projekata dualnog obrazovanja.

 

Regionalni Challenge Fond (RCF) organizovao je svoju Prvu godišnju regionalnu konferenciju kako bi saopštio rezultate i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku. RCF je od februara do aprila ove godine imao otvoren konkurs i primio 205 prijava konzorcijuma sastavljenih od institucija za stručno obrazovanje i kompanija iz svih ekonomija zapadnog Balkana. U uži izbor je ušlo 66 konzorcijuma, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata. Pored toga, odlukom Izborne komisije o dodeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspešnijih projekata i za ovaj poziv je izdvojeno čak 14,5 miliona evra.

Misija Fonda i ovog projekta je bila da se unapredi kvalitet i značaj stručnog obrazovanja i obuke kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja, koji se sprovode u okviru partnerstava između ustanova za stručnu obuku i kompanija. Izuzetno nam je drago što je toliko mnogo kandidata poslalo svoje prijave i što možemo da stanemo iza više od 35 uspešnih projekata. Nastavićemo sa drugim konkursom početkom 2022. godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti“, izjavio je ovim povodom Frider Vurman, vođa Jedinice za upravljanje Fondom RCF-a.

Regionalni Challenge Fond (RCF) predstavlja program za finansiranje u cilju unapređenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Ovaj program podstiče konkurentnost kompanija sa zapadnog Balkana kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Sredstva se dodeljuju na osnovu regionalnog konkursa.

Regionalni Challenge Fond (RCF) doprinosi regionalnoj integraciji i mogućnostima za ekonomski rast. Govorimo o stvaranju održivih i pravednih mogućnosti da mladi uzmu svoju budućnost u svoje ruke, naročito mlade žene. RCF je naš veoma značajan program. Već u prvim mesecima implementacije uspeli smo da okupimo privatni sektor i ustanove za stručno obrazovanje, a korist su prepoznale obe strane. Stoga mi je drago da najavljujem da smo uspeli da mobilišemo dodatnih 13,5 miliona evra za grantove, što našu podršku dovodi do iznosa od 33,5 miliona evra“ – naglasio je Santiago Alonso Rodrigues, šef odeljenja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu, Južni Kavkaz, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Klaus-Martin Müller, direktor za Jugoistočnu Evropu i Tursku KfW Nemačke razvojne banke, izjavio je: „Često vidimo da nije tako lako motivisati privatni sektor da se aktivno uključi u stručne obuke. Mnogo razmišljamo o razvoju koncepata i pristupa. Veoma smo srećni što smo sada sa RCF-om uspeli da motivišemo privatni sektor da se bavi stručnim obrazovanjem i obukama i udruži se sa stručnim školama u podnošenju predloga. Ovaj uspeh prevazilazi očekivanja koja smo imali“.

RCF prepoznaje i tri dodatna aspekta koji se odnose na sve sektore privrede i zemlje i njihov potencijal za razvoj veština koje odgovaraju tržištu rada u skladu sa aktuelnim inicijativama: zelenu tranziciju, regionalnu integraciju i digitalizaciju. U okviru panela o potencijalima za razvoj zelenog stručnog obrazovanja, Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije, izjavio je sledeće: “Energetska i zelena tranzicija su još na dva koloseka i njihovo udruživanje jedan je od najvećih izazova za poslovnu zajednicu. Potrebno je da se nova znanja i nova veštine uključe u obrazovni sistem, jer postojeći nivo ovog uvezivanja nije dovoljan. Verujem da će glavni uspeh biti u kreiranju potpuno novih radnih mesta, kao npr. merenje emisije gasova koji izrokuju efekat staklene bašte, farmeri u održivoj poljoprivredi, tehničar za popravku kućnih aparata, operater na biogasnom postrojenju i slično. Treba da prikupimo još informacija o potrebama kompanija od obrazovnog sistema i to je ključno za razvoj zelenih radnih mesta u budućnosti”.

Prva godišnja konferencija je okupila zvaničnike i stručnjake iz EU, državnih institucija i organizacija aktivnih na polju stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, kompanija i organizacija civilnog društva.

Regionalni Challenge Fond je inovativni program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, za njega je zadužena Razvojna banka KfW, a sprovodi ga Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Žena sa Floride tužila Kraft Heinz jer je za pripremu jela potrebno više vremena nego što je oglašeno

Advertiser Serbia2. децембра 2022.

Avon ispunjava sve praznične beauty želje

Advertiser Serbia2. децембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Samo brendovi koji se budu okrenuli ka kolektivnoj akciji će zapravo biti relevantni za ciljnu grupu“

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Austrijske stočare naljutilo reklamiranje Tirola ovsenim mlekom

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Glovo beleži povećanu aktivnost u vreme kada fudbal spaja ljude

Advertiser Serbia1. децембра 2022.

Odličan provod na sajmu pića koje se pije sa ledom i uživanjem

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

Španija pokreće novi kodeks za sprečavanje seksizma u oglasima za dečije igračke

Advertiser Serbia30. новембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] ALEKSANDRA KOSANOVIĆ STRIŽAK, Erste Banka: „Današnji marketing podrazumeva hrabrost, odvažnost i spremnost na odstupanje od tradicionalnog i uobičajenog“

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Održan Maxi Nacionalni festival hrane

Advertiser Serbia29. новембра 2022.

Mia Bjelogrlić dobitnica priznanja za žensku hrabrost kompanije Avon

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

Coca-Cola podrška mladima besplatan vebinar 29. i 30. novembra

Advertiser Serbia26. новембра 2022.

[SEE MARKETING 2022/23] JELENA ČAĐENOVIĆ, A1 Srbija: „Snažnija veza i dvosmerna komunikacija sa agencijama i eksternim partnerima su ključni za postizanje izuzetnih rezultata“

Advertiser Serbia25. новембра 2022.

Matje Flamini na konferenciji A1 Talk

Advertiser Serbia24. новембра 2022.

Jednostavan put do pravog izbora – vivo pametni telefoni

Advertiser Serbia24. новембра 2022.