Brendovi

Reciklažom do vožnje

KRAGUJEVAC – Snažnom podrškom privrede i lokalne zajednice, zaživeo jedinstven projekat za primarnu selekciju otpada

 

Postavljanjem pet mašina za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže, u Kragujevcu je zvanično započeta realizacija projekta „Reciklažom do vožnje“. U pitanju je jedinstvena inicijativa realizovana u saradnji JKP Šumadija Kragujevac, operatera ambalažnog otpada Sekopak i kompanija Coca-Cola HBC, Apatinske pivare i Tetra Paka. Projekat ogromnog potencijala za implementaciju i u drugim lokalnim zajednicama, sistemom nagrađivanja motiviše građane da učestvuju u procesu primarne selekcije otpada.

Zahvaljujući projektu „Reciklažom do vožnje“, građani Kragujevca biće u prilici da za aktivno učešće u pravilnom odlaganju ambalažnog otpada budu nagrađeni sredstvima koja mogu upotrebiti za korišćenje usluga javnog prevoza u gradu i mobilne telefonije. Primarni cilj svakako je efikasniji rad na sakupljanju ambalažnog otpada, podizanje nivoa svesti i edukacija građana o značaju zaštite prirode i reciklaže.

Ideja da se za pravilno odlaganje otpada građani Kragujevca nagrade finansijskim sredstvima na kartici za gradski prevoz i mobilnu telefoniju, prvobitno je potekla iz JKP Šumadija Kragujevac koje je svojevremeno instaliralo jednu mašinu za sakupljanje plastičnih i staklenih flaša, kao i limenki.

Grad Kragujevac koji želi status „Zelenog grada“ u potpunosti je svestan značaja efikasnog sistema upravljanja otpadom i važnosti projekata koji se bave pitanjima reciklaže. Gradonačalnik Nikola Dašić i čitav njegov tim žele da promene ekološku sliku grada Kragujevca realizacijom brojnih projekata. U narednom periodu prioritet nam je rešavanje brojnih problema poput kvaliteta vazduha, zaštite prirode i prečišćavanje otpadnih voda“, izjavio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Dugogodišnja uspešna saradnja JKP Šumadija Kragujevac i kompanije Sekopak na polju upravljanja ambalažnim otpadom i edukacije građana o reciklaži krunisana je projektom „Reciklažom do vožnje“.

Građani Kragujevca će pored pored PET plastike, AL limenki i staklene ambalaže uz pomoć novih mašina moći da recikliraju i Tetra Pak ambalažu. Kako bi podržali građane Kragujevca, Sekopak je u partnerstvu sa svojim osnivačima koji su prepoznali značaj projekta, kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak, obezbedio još pet dodatnih mašina raspoređenih na prometnim lokacijama po gradu: ispred Mesne zajednice Stanovo, Medicinske škole „Sestre Ninković“, kao i ispred pijaca “Aerodrom”,“Bubanj” i “Bresnica“, izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

JKP Šumadija Kragujevac je tokom 2020. godine u cilju unapređenja i razvoja svojih usluga postavilo prvi reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje, vrednovanje i upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

Kompanija Globaltel doo, kao jedan od sponzora, prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada, pa je žiteljima Kragujevca omogućen i dodatan mobilni internet za povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja. Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada, pa se nadamo da ćemo ih, postavljanjem još pet ovakvih mašina, dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak što su prepoznale značaj pilot-projekta i odlučile da ulažu u njegov razvoj“, istakao je Nemanja Dimitrijević direktor JKP Šumadija Kragujevac.

Održiva ambalaža i efikasno upravljanje ambalažnim otpadom već dugi niz godina glavne su teme kompanije Coca-Cola HBC Srbija.
Neprestano preispitujemo svoj uticaj na prirodu, ali i mogućnosti za unapređenje poslovnih procesa kako bi obezbedili održivu budućnost kompanije, ali i zajednice u kojoj živimo i radimo. Ulažemo finansijska sredstva, internacionalno znanje i višegodišnje iskustvo kako bi podržali različite inicijative sa ciljem unapređenja postojećeg sistema za prikupljanje ambalažnog otpada. Upravo smo tako prepoznali i projekat „Reciklažom do vožnje“ kao mali, ali značajan korak ka efikasnijem sistemu za rukovođenjem otpadom. Posebno bih ovom prilikom želeo da se zahvalim građanima Kragujevca koji su protekle godine, koristeći ovu mašinu, pokazali ličnu odgovornost i svojim ponašanjem postali, nadam se, inspiracija i drugim gradovima širom Srbije“, poručio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Interesovanje građana da sve aktivnije učestvuju u projektima koji se tiču zaštite životne sredine ohrabruje, jer govori u prilog da je svest o značaju odgovornijeg odnosa prema prirodi i resursima značajno viša. Istovremeno, uz podršku institucija i privrede i inovativne projekte poput „Reciklažom do vožnje“, podizanje standarda u oblasti životne sredine sve je vidljivije, a približavanje EU sve izvesnije.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Nova m-Banking usluga Eurobanke – „Prenesi”

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Jedinstveni Rosa kutak za mame i bebe

Advertiser Serbia22. septembra 2021.

Međunarodni dan znakovnih jezika kompanija Samsung obeležava besplatnim servisom za gluve i nagluve osobe

Advertiser Serbia22. septembra 2021.

McDonald’s planira smanjenje upotrebe plastike

Advertiser Serbia22. septembra 2021.

Amazon blokirao 3.000 prodavaca

Advertiser Serbia22. septembra 2021.

Nova atraktivna ponuda Sberbank keš kredita i kredita za refinansiranje

Advertiser Serbia21. septembra 2021.

Počela nova kampanja prerade šećerne repe – Sunoko prerađuje 1,4 miliona tona šećerne repe

Advertiser Serbia20. septembra 2021.

Izabrani počasni selektori prvog CSR Festivala „Kampanje Sa Svrhom“

Advertiser Serbia17. septembra 2021.

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za 2021. godinu: Trećina Evropljana oseća povećanu anksioznost, u Srbiji izražen sindrom sagorevanja

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

Česi preuzimaju deo zrenjaninske Beohemije

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

Intuit preuzima Mailchimp za 12 milijardi dolara

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

Korejska virtuelna influenserka ima 65 hiljada pratilaca i preko 100 sponzora

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

U susret Evropskoj nedelji mobilnosti 2021 – Ključna poruka: ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!’’

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Kompanija Avon slavi 135. rođendan!

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

Eurobank i EBRD potpisale ugovor o kreditnoj liniji u vrednosti od 2,9 milijardi dinara

Advertiser Serbia14. septembra 2021.