Agencije

Raste svest preduzetnika i zanatlija o važnosti odnosa s javnošću

ZAGREB – Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Kancelarije predsednice Republike Hrvatske istakli su da je kod preduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija verodostojnost. Komunikacijski stručnjaci preduzetnicima su preporučili intenziviranje odnosa s javnošću

 

Odnosi s javnošću imaju veliku moć. Među hrvatskim preduzetnicima i zanatlijama raste svest o tome, pa toj vrsti komunikacije posvećuju sve više pažnje. Istaknuto je to na PRpitchu, konferenciji o odnosima s javnošću za preduzetnike i zanatlije.

Svako, pa i najmanje preduzeće, danas treba da bude otvoreno za komunikaciju. Ona ima snagu da menja živote, organizacije i društvo“, istakla je Dijana Vetturelli, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Program podsticanja razvoja zanata, malog i srednjeg preduzetništva Grada Zagreba 2019. – 2023. godine uz infrastrukturnu podršku predviđa i mere za razvoj marketinga i odnosa s javnošću.

Odnosima s javnošću preduzetnici i zanatlije identifikuju, uspostavljaju i neguju obostrano korisnu komunikaciju. Kvalitet te komunikacije ima jak uticaj na njihov uspeh na tržištu“, kazala je Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba i ekonomska stručnjakinja.

Daria Mateljak, direktorica kompanije Hauska & Partner istakla je kako treba da se razbije predrasuda da su odnosi s javnošću rezervisani samo za velike kompanije. Ohrabruje male preduzetnike i zanatlije da budu otvoreni za komunikaciju jer je ona preduslov uspeha na tržištu i izgradnje odnosa s korisnicima. Komunikacijski stručnjaci koji su s njom učestvovali u raspravi, dodali su kako ti rezultati ne dolaze preko noći, da je ulaganje u lični PR preduzetnika bitno, te da dobro razumeju ko su im klijenti i kako im mogu pomoći.

null

Iza nas su korisna predavanja o osnovama odnosa s javnošću te zanimljivi paneli o komunikaciji s medijima te specifičnim izazovima u komuniciranju na stranim tržištima“, rekla je Morena Begić, organizatorka konferencije PRpitch.

Andrea Perkov, sekretarica Italijansko hrvatske privredne komore koja je partner konferencije, istakla je zadovoljstvo sve snažnijom saradnjom hrvatskih i italijanskih privrednika. U trgovinskoj razmeni Italija je Hrvatskoj glavni partner.

Publika je veliko zanimanje pokazala za panel „Šta preduzetnici mogu naučiti od komunikacije političara.“ Na njemu su se Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Kancelarije predsednice Republike Hrvatske složili da je kod preduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija verodostojnost.

null

Komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy preporučila je i političarima i preduzetnicima strateški pristup i bolje planiranje: „I jedni i drugi treba da znaju šta će raditi i komunicirati u sledeće četiri godine.“ I dok neki preduzetnici traže veći angažman političara u privrednoj diplomatiji, Davor Huić, predsednik Udruženja poreskih obveznika Lipa, smatra da bi preduzetništvo trebalo da se razvija što nezavisnije od politike.

Vanja Ovčar, posebni savetnik ministra privrede, preduzetništva i zanata, najavio je otvaranje Centra za razvoj novih tehnologija te izradu strategija za digitalnu privredu i veštačku inteligenciju.

Studenti su na konferenciji PRpitch predstavili kako komunicira generacija Z, a najbolja u tome je bila Barbara Šimundić. Time je osvojila nagradu Zagrebačke banke.
Konferenciju je organizovao prvi hrvatski portal za odnose s javnošću PRglas, a glavni partner mu je bila Italijansko hrvatska privredna komora. Ostali partneri su Idi Vidi, Bisneys, Dialogo i Jaškapack.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.