Brendovi

Proradio QR kod u Srbiji – građanima za kupovinu dovoljan samo telefon

Brendovi

Narodna banka Srbije omogućila je od danas građanima instant plaćanja robe i usluga na prodajnim mestima trgovca obeleženim oznakom „IPS“ (Instant plaćanja Srbija) putem skeniranja QR koda, odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“

 

Korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju.

Prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Merkator S, sa preko 320 prodajnih objekata – Roda, Idea i Merkator, i to u saradnji sa domaćom Bankom Poštanskom štedionicom Beograd, saopšteno je iz NBS.

Ova plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“.

Instant plaćanja putem metoda „IPS pokaži“, gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog uređaja, izvršavaće se na više od 1.300 naplatnih mesta u okviru navedenih prodajnih objekata.

Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice.

Pošto efikasnost izvršavanja instant plaćanja ne zavisi samo od kvaliteta funkcionisanja Instant platnog sistema NBS, centralna banka je u prethodnom periodu u specijalizovanoj laboratoriji radila zajedno sa bankama na proveri aplikacija banaka za prihvatanje i za izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima pomoću kojih se klijenti banaka povezuju na sistem NBS.

Banke su imale obavezu da unaprede svoja rešenja, a sve sa ciljem da građani i privreda dobiju servis koji je efikasan i jednostavan za korišćenje.

Kao rezultat, korisnici Banke Poštanska Štedionica su prvi koji će imati ažurirane aplikacije mobilnog bankarstva za instant plaćanja na prodajnim mestima. Pored ove banke, ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su – Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Kredi Agrikol, Eurobanka, NLB banka i Direktna banka.

Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na „Google Play Store“ i „App Store“.

Korisnik će u aplikaciji imati mogućnost izbora dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu, „IPS pokaži“ – kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira npr. putem čitača povezanog sa kasom ili „IPS skeniraj“ – kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju.

Na ovaj način, korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno izvrše plaćanje robe i usluga, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme, svakog dana u godini (24/7).

Prodajna i naplatna mesta označena „IPS“ logotipom

Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) biće jasno označena „IPS“ logotipom u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“ kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo.

Novi platni instrument korisnicima omogućava veći komfor, brže izvršavanje plaćanja, uštedu vremena i sve to upotrebom samo mobilnog telefona koji je uvek uz svog korisnika, bez novčanika, platnih kartica i gotovine.

Narodna banka Srbije ističe da je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce u odnosu na troškove prihvatanja platnih kartica.

Time se motivišu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice, da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja. Iz tog razloga, banke će u narednom periodu nastaviti širenje lepeze svoje ponude uvođenjem i rešenja za prihvatanje instant plaćanja putem mobilnih aplikacija namenjenih malim trgovcima, koje će trgovci jednostavno instalirati na svojim uređajima (mobilnom telefonu ili tabletu) i tako omogućiti potrošačima plaćanje putem NBS IPS QR koda na prodajnom mestu.

Drugim rečima, trgovcu će biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant plaćanja.

Takođe, upotrebom funkcije „IPS skeniraj“ potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje.

Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekujemo da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa, poručuju iz NBS.

 
Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.