Brendovi

Proradio QR kod u Srbiji – građanima za kupovinu dovoljan samo telefon

Brendovi

Narodna banka Srbije omogućila je od danas građanima instant plaćanja robe i usluga na prodajnim mestima trgovca obeleženim oznakom „IPS“ (Instant plaćanja Srbija) putem skeniranja QR koda, odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“

 

Korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju.

Prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Merkator S, sa preko 320 prodajnih objekata – Roda, Idea i Merkator, i to u saradnji sa domaćom Bankom Poštanskom štedionicom Beograd, saopšteno je iz NBS.

Ova plaćanja iniciraju se putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“.

Instant plaćanja putem metoda „IPS pokaži“, gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog uređaja, izvršavaće se na više od 1.300 naplatnih mesta u okviru navedenih prodajnih objekata.

Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice.

Pošto efikasnost izvršavanja instant plaćanja ne zavisi samo od kvaliteta funkcionisanja Instant platnog sistema NBS, centralna banka je u prethodnom periodu u specijalizovanoj laboratoriji radila zajedno sa bankama na proveri aplikacija banaka za prihvatanje i za izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima pomoću kojih se klijenti banaka povezuju na sistem NBS.

Banke su imale obavezu da unaprede svoja rešenja, a sve sa ciljem da građani i privreda dobiju servis koji je efikasan i jednostavan za korišćenje.

Kao rezultat, korisnici Banke Poštanska Štedionica su prvi koji će imati ažurirane aplikacije mobilnog bankarstva za instant plaćanja na prodajnim mestima. Pored ove banke, ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su – Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Kredi Agrikol, Eurobanka, NLB banka i Direktna banka.

Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na „Google Play Store“ i „App Store“.

Korisnik će u aplikaciji imati mogućnost izbora dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu, „IPS pokaži“ – kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira npr. putem čitača povezanog sa kasom ili „IPS skeniraj“ – kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju.

Na ovaj način, korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno izvrše plaćanje robe i usluga, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme, svakog dana u godini (24/7).

Prodajna i naplatna mesta označena „IPS“ logotipom

Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) biće jasno označena „IPS“ logotipom u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama „IPS pokaži“ ili „IPS skeniraj“ kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo.

Novi platni instrument korisnicima omogućava veći komfor, brže izvršavanje plaćanja, uštedu vremena i sve to upotrebom samo mobilnog telefona koji je uvek uz svog korisnika, bez novčanika, platnih kartica i gotovine.

Narodna banka Srbije ističe da je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu znatno niži za trgovce u odnosu na troškove prihvatanja platnih kartica.

Time se motivišu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice, da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja. Iz tog razloga, banke će u narednom periodu nastaviti širenje lepeze svoje ponude uvođenjem i rešenja za prihvatanje instant plaćanja putem mobilnih aplikacija namenjenih malim trgovcima, koje će trgovci jednostavno instalirati na svojim uređajima (mobilnom telefonu ili tabletu) i tako omogućiti potrošačima plaćanje putem NBS IPS QR koda na prodajnom mestu.

Drugim rečima, trgovcu će biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant plaćanja.

Takođe, upotrebom funkcije „IPS skeniraj“ potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje.

Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekujemo da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa, poručuju iz NBS.

 
Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.