Brendovi

Propast jeftinog telefona „Made in India“

NJU DELHI – Mobilni telefon „Freedom 251“ trebalo je da postane simbol indijske tehničke superiornosti. No „tehničko čudo za tri dolara“ postalo je simbol svega što ne valja u toj zemlji

„Freedom 251“ dobro se uklapao u kampanju indijske vlade sa premijerom Narendom Modijem na čelu. Kampanja „Make in India“ trebalo je da pokaže da je ta zemlja u stanju da ostvaruje male tehničke revolucije. Modiju i njegovoj hinduističko-nacionalističkoj Indijskoj narodnoj partiji (BJP), pompezne kampanje poput „Digital India“ ili „Skill India“, nisu strane.

Sve one trebalo je da privuku ulagače u „digitalni raj“ u Indiji. Mobilni telefon za narodne mase Međutim, slučaj pametnog telefona za narodne mase „Freedom 251“ još je jednom pokazao sve boljke indijskog društva. Stručnjacima je od početka bila sumnjiva najava po kojoj mobilni telefon sa najnovijim Android-sistemom može da se proizvodi za 201 rupiju ili za oko 3,3 evra.

Vladi je priča o mobilnom telefonu dostupnom svim slojevima, što bi omogućilo digitalnu revoluciju i otkrivanje novih talenata u toj mnogoljudnoj zemlji, zvučala kao san. Za to je pronađen i odgovarajući partner – „Ringing Bells2, firma koju je jedan poslanik u parlamentu svrstao među „preduzetničke projekte“ nastale na „sistemu piramide”, dakle među firme kojima je jedina svrha da izvuku novac od ulagača. Ubrzo se pokazalo da, do tada potpuno nepoznata firma osnovana prošle jeseni, nema ni kapaciteta, ni sposobnosti da proizvede obećanih 500.000 mobilnih telefona mjesečno.

Firma koja nikada do sada nije proizvodila mobilne telefone, obećala je da će podići pet pogona širom Indije. Vladajućima iz BJP to nije bilo sumnjivo, što pokazuje i činjenica da su se donedavno rado slikali na svim promotivnim događajima „Ringing Bellsa“. Indijsko tehničko čudo „Made in China“ Ali onda je stiglo došlo otrežnjenje. Internet-stranica „Ringing Bellsa“ pala je već nakon samog otvaranja i početka primanja narudžbina. Pravi debakl uslijedio je, međutim, nakon što se otkrilo da su prototipovi „Freedom 251“ u stvari loše prefarbani i kamuflirani kineski mobilni telefoni „Adcom Ikon 4“.

„Logo je loše skriven bijelom bojom i indijskom zastavom“, piše internet-portal Ibnlive. „Ringing Bells“ je objasnio da se u stvari ne radi o njihovom mobilnom telefonu, već samo kako bi on „mogao da izgleda“. To je ujedno bio i šamar indijskom nacionalnom ponosu jer Indija u Kini vidi glavnog suparnika u borbi za digitalnu supersilu istoka. I ostaje pitanje kako „Ringing Bells“ namjerava da postigne cijenu mobilnih telefona petnaestak puta nižu od one po kojoj se, ionako već jeftini „Ikon 4“ prodaje u Indiji.

Na kraju je morala da reaguje i sama struka. Udruženje indijskih mobilnih komunikacija (ICA) napisalo je pismo ministru telekomunikacija u kojem se političari upozoravaju na katastrofu zvanu „Freedom 251“. „Upozoravamo Vas već sada, kako se ne bi obistinio scenario po kojom će čitava nacija, indijska vlada, industrija i privreda, biti prikazani u lošem svetlu“. Međutim, čini se da je upozorenje stiglo suviše kasno.

 

Izvor: Nezavisne novine

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Nove čuvarkuće – 53 domaća proizvoda metalske i prehrambene industrije

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Messi dobio pravnu bitku za registraciju svoje robne marke

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnb-a

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Rimac Automobili preuzimaju Bugatti?

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Thomas Cook počeo da posluje kao internet turistička kompanija

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Lego pojačava potragu za eko materijalima za proizvodnju kockica

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Apple predstavio novi iPad Air i pametni sat

Advertiser Serbia16. septembra 2020.

Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Pringles kritikuju zbog ambalaže – mora da menja pakovanje

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Ikea u Švedskoj otvara svoju prvu second-hand radnju

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Najskuplji sir na svetu pravi se u Srbiji

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

LVMH odustaje od preuzimanja Tiffany-ja?

Advertiser Serbia13. septembra 2020.

Walmart testira dostavu namirnica dronovima da kupce ne bi izlagali zarazi

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Inspekcija naložila operaterima da uklone aplikaciju CarGo

Advertiser Serbia9. septembra 2020.