Brendovi

Proglašene pobednice konkursa „Ja sam ODVAŽNA“

Brendovi

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, podržala je sedam preduzetnica kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena „Ja sam ODVAŽNA“

 

Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, izabrala je pobednice konkursa u okviru projektu „Ja sam ODVAŽNA”. Ove godine nagrađeno je sedam preduzetnica i na svečanoj dodeli su im uručena sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će biti iskorišćena za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda, kao i otvaranje dodatnih radnih mesta za žene.

Cilj projekta jeste doprinos poboljšanju položaja žena u radnom i društvenom okruženju kroz davanje grantova i mentorsku podršku za otvaranje novih radnih mesta, povećanje kapaciteta i veština za učešće na tržištu rada i podizanje svesti javnosti o rodnoj ravnopravnosti, održivom razvoju i međusektorskoj saradnji.

Nj. E. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji

Svečanoj dodeli prisustvovala je Nj. E. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji i pri obraćanju prisutnima izjavila: „Još uvek se susrećemo sa mnogim poteškoćama kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Razlika u platama između muškaraca i žena globalni je problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, ali u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima, koja nas sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti.“

Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija

Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija, govorila je o značaju rodne ravnopravnosti i naglasila da, kao kompanija vođena vrednostima, osećaju odgovornost da doprinesu pozitivnim promenama u društvu. „Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo pre svega unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima, kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici.”

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržani su biznisi koje su osnovale i/ili biznisi koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50% žena, a koji će kroz ovaj konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto za žene. Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost (igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i sl).

Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard

Cilj projekta Ja sam odvažna koji smo sa ponosom podržali po drugi put, je osnaživanje žena preduzetnica kroz finansijsku podršku, ali i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava“, istakla je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, i dodala: „Sigurna sam da ste učešćem u ovom programu stekle i priliku da sagledate svoje poslovanje iz nove perspektive i možda dobijete inspiraciju kako da pređete na novi stepen razvoja, i verujem da ćete dobijena finansijska sredstva iskoristiti upravo za dostizanje tog cilja. Na kraju, hvala našim partnerima, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, na tome što delimo viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali upravo Mastercard tehnologiju kao način da se približimo ostvarenju tog cilja.“

Dobitnice nagrada, koje su svoje proizvode izložile tokom dodele nagrada su:
• Ženski centar Užice, Užice
• Korali BC, Nova Pazova
• Marella Natural, Kragujevac
• Royal Balm, Vrčin
• Two N – Kids furniture & decor, Beograd
• Fitaky, Beograd
• Umetnička radionica “Marija Handmade”, Šabac

Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac

U želji da stvorimo prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost, do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja nam je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare svoje preduzetničke potencijale. Upravo to je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo već treću godinu za redom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom.“ zaključila je Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac tokom svečane dodele.

Prema rečima preduzetnica, dobijena sredstva će biti od velikog značaja za unapređenje njihovog daljeg poslovanja. Neke od njih će dobijena sredstva iskoristiti za kupovinu nove opreme, dok će druge sredstva uložiti u razvoj promocije i plasmana na tržište.

Značaj zalaganja za ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji, IKEA Srbija, Mastercard i Fondacija Ana i Vlade Divac prepoznali su još 2018. godine kada je projekat „Ja sam ODVAŽNA“ pokrenut. Do sada je, zaključno sa ovogodišnjim konkursom, u okviru projekta sredstvima za realizaciju nagrađeno 18 incijativa.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.