Agencije

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Nagrada Red Dot dodeljena je Gradskoj knjižnici Poreč i Studiu Sonda u sigurno najkompleksnijoj kategoriji: Advertising – Integrirana kampanja, za koju je važno da kreativnu ideju komunicira kao jedinstvenu celinu ali kroz više integrisanih komunikacijskih kanala.

 

Kreativni Studio Sonda i Gradska knjižnica Poreč dobitnici su globalno poznate i prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award: Brands & Communication design u kategoriji Advertising – Integrisana kampanja za 100% COVID FREE Putovanje.

Nagrada je dodeljena u jednoj od najkompleksnijih kategorija: Advertising – Integrirana kampanja, za koju je važno da kreativnu ideju komunicira kao jedinstvenu celinu ali kroz više integrisanih komunikacijskih kanala.

Naročito nam je vredna ako se uzme u obzir da je kampanja rađena za instituciju poput biblioteke. Takve institucije gotovo nikada nemaju predviđene budžete za oglašavanje, zato smo presretni što smo ovim dokazali moć kreativnosti i pokazali kako ona može biti visokoefikasna”, izjavili su kreativni direktori Studia Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat.

Zahvaljujući 100% COVID Free kampanji koja je u doba lockdovn-a građane odvela na putovanje oko sveta, Gradska knjižnica Poreč ostvarila je rekordan upis novih članova. Reč je o +194.40% novih članova i +221.74% iznajmljivanja knjiga tokom trajanja kampanje u odnosu na isti period lani, a značajan je bio i porast poseta web stranici od +40%, kao i organic reach na društvenim mrežama (FB +23%). Najbitnije je, ipak, da su građani uspeli da proputuju svet iako su bili u lockdown-u.


Pored Red Dot-a, kampanja 100% COVID FREE JOURNEY nagrađena je i u SAD-u (One Show Merrit), Evropi (European Design Awards: Grand Jury Prize i Gold on Category Promotion, Poster Series), a na nacionalnom Takmičenju dobila je tri Grand Prixa: iz kreativnosti (Ideja X), Efikasnosti (Effie) i digitalne relevantnosti (MIXX) te od male gradske biblioteke učinila oglašivača godine.

Ovo je ukupno šesnaesta Red Dot nagrada za Studio Sonda.

O radu – kako je nastala 100% COVID free kampanja
Lokalna biblioteka želela je da poveća broj članova i pokaže se kao otvorena institucija koja osluškuje svoje građane. Za potrebe (usled pandemije) modifikovanog sajma polovnih knjiga Booktiga i promociju ustanove, odlučila je COVID-19 situaciju da preokrene u svoju korist. Kako inače u Poreču, mediteranskom turističkom mestu, stanovnici naporno rade čitavo leto i nakon završetka sezone nagrađuju se putovanjem, a 2020-e to nije bilo moguće, ponuđena im je alternativa: 100% COVID free putovanje! Jer: ‘Books are the plane, and the train, and the road. They are the destination and the journey!’ (Anna Quindlen). Građani su tako pozvani da oko sveta otputuju – knjigom!


Za aktivaciju korišćeni su stvarni plakati putničkih agencija koje one nisu imale priliku da iskoriste u 2020-oj, a koji su zatim grafičkim elementima karakterističnima za putovanja povezani s naslovima knjiga. Korisnici su npr. pozvani da otputuju u Grčku (Ilijada i Odiseja, Homer), Pariz (Trbuh Pariza, Emile Zola), u središte zemlje (Put u središte zemlje, Jules Verne)… itd… Obzirom da se na putovanje ne može bez karata, podeljene su i one (bookmarkeri). Na navedenim materijalima otisnuti su qr kodovi koji su vodili direktno na web stranicu knjižnice, osmišljenu kao ‘booking sistem za putovanja’. Korisnici su tako mogli u pretraživaču da ukucaju knjigu/destinaciju, pregledaju dostupnost, rezervišu ili pozajme knjigu, a zatim pošalju e-razglednice s putovanja u biblioteku i svojim prijateljima. Dodatno: Novim korisnicima i postojećim prilikom prvog pozajmljivanja, poklonjeno je ‘putovanje gratis’, (destinacijska knjiga iz otpisanog fundusa knjiga biblioteke) te je na taj način simbolično održan festival korišćenih knjiga Booktiga.

Video:

O Red Dot nagradi:
Dodeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najuticajnih nagrada u svetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz sveta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Dodeljuje se kroz tri kategorije: Product Design, Brands & Communication Design i Design Concept te se za nju prijavlilo ukupno preko 20,000 dizajnerskih projekata, od kojih je žiri sastavljen od 24 međunarodna stručnjaka, odabrao one najbolje. Pod sloganom “In search of good design and creativity” ocenjivali su prema sledećim kriterijima:

– Originalnost i kreativnost ideje
– Kvalitet dizajna i inovativnost
– Uticaj: Razumevanje i emocionalni doseg naspram publike

Zahvaljujući ovoj nagradi, biblioteka će biti promovisana na online platformama i izložbama u organizaciji Red Dot-a, te će biti deo godišnje publikacije International Yearbook Brands & Communication Design.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.