Brendovi

Pregovori o dodatnom protokolu 7 uz CEFTA sporazum

Brendovi

Uspešna ekonomska saradnja i porast trgovine između zemalja potpisnica CEFTA sporazuma, a zatim i njihovo priključenje jedinstvenom EU tržištu, zahtevaju postojanje pouzdanog mehanizma za rešavanje sporova.

 

U Podgorici su održani dvodnevni pregovori o Dodatnom protokolu 7, čime je ostvaren napredak u uspostavljanju efikasnijeg mehanizma za rešavanje sporova (DSM).

Ovaj mehanizam podrazumeva strukturisani proces čiji je cilj rešavanje sporova koji mogu nastati između dve ili više strana uključenih u trgovinu. “Da bi se sprečio štetan uticaj na trgovinu i ukupne odnose između CEFTA strana, trgovinske barijere moraju se prevazići, a sporovi rešavati. Uspostavljanje brzog, transparentnog, prilagodljivog i ekonomičnog mehanizma za rešavanje sporova je cilj kontinuiranih pregovora. Takav sistem mora biti vođen pravilima, nezavistan, nepristrasan i u krajnjem mora biti u stanju da garantuje zaštitu i sprovođenje. Očekuje se da će poboljšani mehanizam za rešavanje sporova značajno doprineti integraciji unutar CEFTA, kroz veću predvidljivost”, izjavio je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

Gospodin David Hudson iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i proširenja Evropske komisije (DG NEAR) istakao je da “efikasan mehanizam za rešavanje sporova daje trgovačkim društvima i investitorima poverenje prilikom upostavljanja poslovanja na novim tržištima. Zbog toga je rad unutar CEFTA na poboljšanom mehanizmu za rešavanje sporova toliko važan za jačanje trgovine na Zapadnom Balkanu. Ostvaren je napredak, pa se nadamo da će dogovor biti postignut do kraja godine”.

Prepoznajući značaj usvajanja efikasnog mehanizma za rešavanje sporova unutar CEFTA, Jovana Krunić, v.d.generalne direktorke za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, istakla je da je finalizacija pregovora o Dodatnom protokolu 7 o rešavanju sporova definisana kao jedan od prioriteta tokom predsedavanja CEFTA 2023. godine i ohrabrila je sve članice CEFTA da nastave sa konstruktivnim pristupom pregovorima u cilju zatvaranja preostalih otvorenih pitanja i okončanja pregovora tokom ove godine i tokom predsedavanja Crne Gore. Naglasila je da funkcionalan mehanizam za rešavanje sporova može doneti mnoge prednosti sporazumu o slobodnoj trgovini i njegovim stranama. Može pomoći u sprečavanju i rešavanju trgovinskih sporova na blagovremen i efikasan način, smanjujući na taj način neizvesnost i povećavajući predvidljivost za preduzeća i investitore. Takođe, može promovisati poštovanje pravila i obaveza iz sporazuma, što zauzvrat podstiče jednake uslove za sve strane.

Pregovori o CEFTA Dodatnom protokolu 7, započeti su 2020. godine, a zasnovani su na sistemu Svetske trgovinske organizacije (STO) i modelu Evropske unije. Mehanizam uključuje konsultacije ili pregovore, posredovanje i arbitražu za što brže i jednostavnije rešavanje sporova između strana. Dodatni protokol 7 sadrži među opštim odredbama o rokovima, troškovima i logistici, delove koji se odnose na postupke medijacije, konsultacije, pravila o procedurama za rešavanje sporova, procedure usaglašenosti i pregled usklađenosti, kao i Kodeks ponašanja članova arbitražnog veća.

Pregovori o Dodatnom protokolu 7 podržani su od strane UNCTAD projekta “Praćenje i izveštavanje o necarinskim merama i podrška implementaciji CEFTA mehanizma za rešavanje sporova”, koji finansira Evropska komisija. “Projekat pruža pravnu pomoć pregovaračima kako bi kroz dogovor usvojili moderan i efikasan mehanizam. Ostale povezane aktivnosti biće usmerene na podršku implementaciji Akcionog plana 7 nakon njegovog usvajanja i podizanje svesti među preduzećima. Takođe, podržaće napore u praćenju necarinskih mera i transparentnosti propisa vezanih za trgovinu”, rekao je predstavnik UNCTAD-a.

Sadašnja pravila za rešavanje sporova propisana su CEFTA sporazumom. Jačanje ekonomske saradnje dovelo je do uvećanja trgovinskih tokova i unapređenih odnosa između strana, pa se početni mehanizam za rešavanje sporova pokazao neefikasnim za novu realnost i zahtevao je ozbiljnu reformu zbog ograničene upotrebe.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

18 godina kampanje „Kad pijem ne vozim“

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.