Analize

Predstavljena četvrta studija ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji”

Analize

Domaćoj ekonomiji 291 milion evra dodate vrednosti od poslovanja Coca-Cola sistema

 
Proizvodnja i trgovina proizvodima Coca-Cola Sistema kreira 291 milion evra dodate vrednosti domaćoj ekonomiji, što iznosi 0,6% BDP-a Republike Srbije. Čak 42 miliona evra čini direktnu dodatu vrednost za srpsku privredu kroz nabavku resursa u zemlji, plaćanje zarada zaposlenih i direktnih poreza, dok se indirektni uticaj procenjuje na 249 miliona. Sistem direktno zapošljava 1.700 ljudi, a podržava još 14.400 radnih mesta u povezanim delatnostima i sektorima privrede, što je ekvivalent 0.6% celokupnog tržišta rada u Srbiji. Korist od ukupne potrošnje i trošenja na proizvode Coca-Cola Sistema, pre svega je imala država Srbija, u čiji budžet se, na ime PDV –a, slilo 76 miliona evra. Ovo su najnoviji rezultati uticaja Coca-Cola sistema na domaću ekonomiju predstavljeni u četvrtoj studiji pod nazivom ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji”.

Studija je predstavljena na online događaju “Partnerstvo za budućnost” kome su prisustvovali Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Saša Marković, direktor prodaje kompanije Coca-Cola HBC Srbija, Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi, a Luca Santandrea, direktor franšize za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju u kompaniji Coca-Cola takođe se priključio događaju putem video linka. Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta u Beogradu je predstavio rezultate studije.

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, uključio se putem video linka, i ovom prilikom istakao da kompanije kao što je Coca-Cola umnogome doprinose srpskoj privredi, kao i da upravo zbog toga država radi na stvaranju dobrog poslovnog okruženja za njihovo poslovanje.

Na nama je da budemo partner privredi i da omogućimo kompanijama da što efikasnije posluju, da zapošljavaju što više ljudi i da tako utiču na veći privredni rast. Tokom ove godine, u uslovima krize izazvanom pandemijom virusa Covid-19, pokazali smo privrednicima da mogu da se oslone na državu kada je to najpotrebnije. I u takvim okolnostima, nastavili smo da smanjujemo opterećenje na zarade i ujedno radili na nekim važnim zakonskim rešenjima, koji treba da omoguće bolje poslovno okruženje. Takođe, od Poreske uprave pravimo transformisanu i uspešnu javnu administraciju koja će biti servis građanima i privredi. Verujemo da će sve to doprineti da kompanije u Srbiji posluju još efikasnije“, rekao je ministar finansija.

Značaj akvizicije kompanije Bambi, a samim tim i uticaja celokupnog Coca-Cola sistema na domaću privredu potvrdio je i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije: „Akvizicija koja je ostvarena može se slobodno nazvati istorijskom, jer Coca-Cola dugo nije ulagala u slatki program bilo gde u svetu, pa je veliki korak to što je Srbija bila prva u koju je odlučila da uloži značajan novac kupovinom Bambija. Bambi je fantastična kompanija koja svake godine sa svim svojim proizvodima u celom regionu beleži ogroman rast. Kada se to spoji sa svim onim što planetarno popularna Coca-Cola može da ponudi, jasno je koliko je to važno i koliko doprinosi našoj privredi“, izjavio je Marko Čadež koji je ujedno iskoristio priliku da pozove građane da se pridržavaju propisanih mera, ali i donosioce odluka da mere prilagode potrebama privrede.

Coca-Cola sistem u Srbiji je četvrti put angažovao renomiranu konsalting firmu specijalizovanu za sprovođenje procena društveno-ekonomskog uticaja Steward Redqueen da analizom utvrdi u kojoj meri ovaj sistem doprinosi domaćoj privredi putem zapošljavanja, prihoda i poreza, a gde se uticaj definiše u odnosu na dodatu vrednost i stvaranje radnih mesta. Izrada i predstavljanje studije sastavni je deo aktivnosti Coca-Cola sistema u zemljama u kojima posluje, a ove godine je u predstavljanje i tumačenje rezultata u Srbiji uključen i profesor i prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Lončar. On je u svom izlaganju posebno istakao da su merljivi indikatori još jednom pokazali koliko je Coca-Cola sistem važan za ekonomiju i društvo Srbije. Taj doprinos se ogleda kroz uticaj na kreiranje BDP, podržavanje zaposlenosti, ali i nemerljivi kvalitativni uticaj na lokalnu zajednicu i društvo u celini, kroz čitav niz društveno odgovornih inicijativa, poput podrške mladima, osnaživanja žena, promocije preduzetništva ili podizanja ekološke svesti. Svi rezultati studije vode ka jednom zaključku: Coca-Cola sistem je srpska kompanija koja angažuje domaće dobavljače, zapošljava domaću radnu snagu, sarađuje sa domaćih distributerima i maloprodavcima, opslužuje domaće potrošače, pomaže lokalnu zajednicu i partnerski sarađuje sa organima Republike Srbije.

Inače, procenu ekonomskih efekata zasnovanu na takozvanoj „input-output“ metodologiji koja se koristi u izradi ove studije, razvio je dobitnik Nobelove nagrade ekonomista, Vasilij Leontijef.

Coca-Cola je poznata kao omiljeno piće i globalni brend, ali ona je mnogo više od toga, a kupovina svakog našeg proizvoda stvara snažan uticaj na lokalnu privredu i na sve nas. Coca-Cola je u srži domaća kompanija u zemljama u kojima posluje jer zapošljava lokalnu radnu snagu, ostvaruje prihod na domaćem tržištu, podržava razvoj lokalnog tržišta i prihoduje poreskom sistemu“, izjavio je Saša Marković, direktor prodaje kompanije Coca-Cola HBC Srbija i dodao „čitav lokalni lanac vrednosti koji kreiramo u Srbiji takav je zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa državnom administracijom i institucijama, saradnji sa preko 37 000 kupaca, dobavljačima i partnerima, ali i našoj posvećenosti ulaganja u zajednicu već više od pola veka“.

Coca-Cola sistem je 2019 je dobio veliko pojačanje u vidu kompanije Bambi, jednog od lidera u konditorskoj industriji naše zemlje. Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi je istakao da je veoma zadovoljan što ta kompanija može da se razvija u velikom sistemu kao što je Coca-Cola, ali i da značajno doprinese rastu grupacije svojim uspešnim poslovanjem: „Kao novi član Coca-Cola HBC porodice, Bambi je dobio novu razvojnu šansu, ali i mogućnost da kroz doprinos razvoju celokupnog sistema značajno doprinese i razvoju naše zajednice. Kompanija Bambi posluje na tržištu Srbije više od pola veka i svakodnevno se razvija i napreduje. Postavši deo multinacionalnog sistema kakva je Coca-Cola HBC pružena nam je mogućnost da dodatno unapređujemo kvalitet naših proizvoda i da naš potencijal pokažemo i na mnogim inostranim tržištima.“

Četvrta studija ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji” nadovezuje se na prethodne procene izrađene 2011, 2013, 2015. i zasniva se na finansijskim podacima iz 2019. godine. Prema najnovijim rezultatima, u 2019. godini, potrošači u Srbiji potrošili su u proseku 486 miliona evra na proizvode Coca-Cola sistema. Od toga, 431 milion evra potrošeno je na 448 miliona napitaka u zemlji, dok je 55 miliona evra potrošeno na 10 miliona kilograma proizvoda kompanije Bambi.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2021. godine

Advertiser Serbia3. marta 2021.

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Eurostat: Petina građana EU koristi pametni aksesoar

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Facebook: Prihodi u četvrtom kvartalu 2020 porasli za trećinu

Advertiser Serbia29. januara 2021.

Eurostat: U koje svrhe se koristio internet u 2020 u EU?

Advertiser Serbia29. januara 2021.

Brand Finance Global 500: Apple ponovo najvredniji globalni brend

Advertiser Serbia28. januara 2021.

EACA: Sedam lekcija za evropske premium brendove koji žele da napreduju tokom recesije

Advertiser Serbia26. januara 2021.

Kina ostaje najveće tržište onlajn maloprodaje na svetu

Advertiser Serbia20. januara 2021.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2020

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 4. do 10. januara 2021. godine

Advertiser Serbia14. januara 2021.

Najpopularniji YouTuber na Balkanu više nije Baka Prase, prestigao ga Omčo

Advertiser Serbia12. januara 2021.

Preporuka Sault Sainte Marie Univerziteta: Prečesto korišćene izraze u 2020 proterati iz medija

Advertiser Serbia3. januara 2021.

Znamo šta se guglalo u svetu u 2020, a evo šta je guglala Srbija!

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

Devetogodišnjak proglašen najplaćenijom zvezdom YouTube-a

Advertiser Serbia25. decembra 2020.

VIVACOM kompanija United Grupe među najbrže rastućim provajderima satelitskih usluga za poslovne korisnike na svetu

Advertiser Serbia17. decembra 2020.