Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] ŽARKO VELJKOVIĆ, Jazavac i Utorak: „Tržište je malo, novca sve manje, kampanje su mlake i prosečne“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Žarku Veljkoviću, Co-Founder & Creative Director agencije Jazavac i Utorak…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2023. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Ova godina je bila dosta izazovna što se tiče obima posla ali i iznenađujuće uspešna što se tiče nagrada na lokalnim festivalima. Kampanja „Najvažniji poziv u životu“ u saradnji sa Hemofarm fondacijom je pored mnogih pojedinačnih nagrada, na Kaktusu i UEPS-u proglašena za najbolju kampanju godine a na regionalnom festivalu digitalnog marketinga „Somoborac“ dobila nagradu za najbolju neprofitnu digitalnu kampanju (Somoritanac). Pored toga, imali smo prilično otkačene i kreativne kampanje za Guaranu i Joker, tako da možemo da budemo prilično zadovoljni što se tiče kreativnih rezultata.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija generalno tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Na tržištu naše regije je, kao i uvek, krizno i malo lošije nego prethodne. Mislim da to sada već može da gleda kao standard za svaku sledeću godinu.

Tržište je malo, novca sve manje, kampanje su mlake i prosečne. Izlazak na međunarodno tržište je još više otežan zbog lošeg imidža.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Većina agencija je u konstatnom režimu preživljavanja. Cene usluga su niske i nema prostora za normalni rast. Godinama se priča o udruživanju i postavljanju nekih pravila poslovanja ali za sada od toga nema ništa. Ostaje nam da nastavimo da se borimo za neki maleni deo kolača.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Kao što sam već pominjao, ne verujem da će se u 2024. nešto promeniti na bolje.

Ostaje samo nada da će se domaći i regionalni klijenti malo ohrabriti i početi da prave zanimljivije kampanje.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

– Od samog početka pomno pratim šta se dešava na polju AI i moram da priznam da je situacija prilično dramatična.

Često čitam izjave da je AI prosečan i da ljudska kreativnost daleko nadmašuje potencijal veštačke inteligencije ali što se mene tiče, bićemo zamenjeni vrlo brzo samo je pitanje da li za 5 ili 10 godina.

Kampanje koje se rade u Srbiji su prosečne i već su na nivou ideja koje možemo da dobijemo preko Chat GPT-ja. Pomalo se osećam kao oni ulični proroci iz filmova koji se deru „Kraj je blizu!“.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Advertajzing industrija je odavno izgubila imidž poželjne industrije za mlade pa samim tim nema dovoljno kvalitetnog kadra, jednostavno zato što nema dovoljno novca da bi poslovi bili privlačni. Situacija može vrlo brzo da se promeni od trenutka kada bi se finansijska situacija promenila.

Dobra obuka u kvalitetnim agencijama koje mogu da investiraju u nove mlade talente bi vrlo brzo promenila situaciju na bolje.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Created for AI, by AI“ za Diplo Fondaciju

Advertiser Serbia25. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Sve ima bolji okus s Vegetom“ za Podravku

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „#BirajZeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane“ za Nestlé Adriatic

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Sav od igre“ za Munchmallow

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Dragana Josipović preuzela je vođenje Futura DDB agencije u Zagrebu

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Srećičica“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Direct Media United Solutions najbolja agencija za podršku online prodaji

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Samo Osječko“ za Osječku pivovaru

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] ALEKSANDAR RADUKIN, Homepage.Creative.Digital: „Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost“

Advertiser Serbia8. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Potrebno nam je kolektivno osveženje, a onda i zajednička dugoročnija strategija i konkretne aktivnosti za bolju scenu i uslove“

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

V+O formirao strateško partnerstvo sa međunarodnom komunikacionom grupacijom SEC Newgate

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Da li je ovo najgledanija reklama u regionu?

Advertiser Serbia31. јануар 2024.