Brendovi

[POGLED SA VRHA 2023/24] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo finansijske planove, dobar rezultat i zadržali dobar brend kao poslodavac“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Sonji Ćetković, Direktorki kompanije Infostud…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2023. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Tržišna pozicija Infostuda ostala je izuzetno povoljna i u prethodnoj godini. Održavanje vodeće pozicije i dominantnog tržišnog udela u segmentu zapošljavanja, uz povećanje udela u segmentu employer brandinga, snažan je pokazatelj stabilnosti kompanije, i u vrlo izazovnim godinama kakva nam je bila 2023.

Uprkos padu zapošljavanja na tržištu, uspeli smo da nadomestimo pad tražnje za oglašavanjem i ostvarimo planirani rast prihoda u odnosu na prošlu, vrlo uspešnu godinu.

Iako je rast prihoda procentualno bio manji u odnosu na prethodne dve godine, ovaj rezultat omogućio nam je dalje unapređenje uslova rada za zaposlene. Povećanje zarada i investicija u novi, veći i moderniji poslovni prostor predstavljaju značajan doprinos unapređenju radnog okruženja, što nam daje odličnu osnovu za budućnost i dodatno potvrđuje posvećenost kompanije zadovoljstvu i motivaciji zaposlenih.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2023. godine morala da posluje?

– Godina je bila teška. Obeležile su je pad investicija, pad zapošljavanja, naročito izražen u IT sektoru, visoka inflacija, neizvesnost na geopolitičkom polju, a kako se naša kompanija bavi zapošljavanjem, industrija je visoko elastična u odnosu na privredna kretanja, pa nam je godina bila prilično izazovna i neizvesna.

Visoka inflacija stavljala je pritisak na troškove kompanije, posebno na zarade, koje su dominantan trošak u našoj strukturi troškova, što je posebno nezgodno u uslovima smanjenih mogućnosti za rast prihoda. Posebno nam je otežalo situaciju to što je globalna kriza u IT industriji, koja se prelila na deo IT tržišta u Srbiji, uticala da se dodatno smanji tražnja za našom glavnom uslugom.

Uprkos nepovoljnom poslovnom okruženju, naša kompanija je lansirala nove usluge, ostvarila finansijske planove, dobar rezultat i zadržala dobar brend kao poslodavac.

Povećan broj dostupnih kandidata na tržištu u odnosu na prethodne godine, u kombinaciji sa otvorenošću kandidata za hibridni model rada, omogućili su nam da privučemo i zaposlimo stručnjake koje smo ranije teže pronalazili.

Svakako važan uticaj na Infostud imale su i velike tehnološke promene u svetu, prvenstveno u oblasti veštačke inteligencije, pa je kompanija napravila važne zaokrete u razvoju naših proizvoda i usluga, a to nam daje odličnu osnovu za dalji rast i razvoj.

Koje probleme ste prepoznali u vašoj industriji a koji su došli do izražaja u 2023? Dajte predloge za razrešenje tih problema

– Najveći problem za našu industriju bio je pad tražnje za oglašavanjem slobodnih radnih mesta koji je posledica ekonomske krize. Pad novog zapošljavanja je posebno bio vidljiv u outsourcing delu IT industrije Srbije, uslovljen globalnom krizom.

Rešenje je u pokretanju privredne aktivnosti usled pada kamatnih stopa koje se očekuje polovinom naredne godine, unapređenja investicione klime, državnih podsticaja domaćim preduzećima, ali i stabilnija politička i geopolitička situacija u zemlji, koja bi pozitivno uticala na privredni optimizam i kretanja.

Kakva su vam očekivanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Očekujem još jednu izazovnu godinu pre svega sa prihodovne strane. Veliki broj kompanija na našem tržištu, pa time i naših klijenata, iscrpljen je prethodnom godinom, zato očekujem njihovo oprezno trošenje budžeta za regrutaciju, njihov fokus usmeren više na pitanja zadržavanja radne snage, mada kao i ove godine, zavisiće najviše od industrije i podindustrije kojoj kompanija klijent pripada.

Kod nas razvoj usluga nikada ne staje, pa očekujem ipak da ćemo još jednom pokazati prilagodljivost i agilnost i da će nam to omogućiti da tržištu pružimo unapređene postojeće i visokokvalitetne nove usluge, prema aktuelnim potrebama klijenata i da ćemo time obezbediti još jednu uspešnu poslovnu godinu.

Na naš biznis povoljno utiče i pojačana aktivnost tražioca posla, što je dodatna prilika za nas ali i za sve klijente koji će zapošljavati naredne godine.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2024. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Predstavićemo tržištu nove usluge iz domena regrutacije, selekcije i brendiranja poslodavaca, ali i inovacije usmerene ka našim korisnicima, tražiocima posla, zasnovane na AI tehnologijama.

Naša kompanija nije usmerena na maksimizaciju već optimizaciju profita. To nam omogućava da ulažemo u razvoj čak i u kriznim godinama, što nas čini otpornijim i spremnijim da, kada ekonomija izađe iz krize, ostvarimo veći rast.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.