Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] RADOJKA BOŠKOVIĆ, McCann Beograd: „Sve je pre vrednosti rada i usluga naše industrije dobilo na ceni i to značajno“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Radojki Bošković, Managing director McCann Beograd…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– U poređenju sa prognozama na početku godine, naša pozicija je u skladu sa ciljevima i težnjama koje smo postavili, uzimajući u obzir sve racionalne okolnosti i tržišne prilike do tog trenutka.

Ove godine smo uspostavili i neka nova partnerstva a zahvaljujući odličnoj sinergiji, posvećenosti i inovativnosti dragih kolega, realizovali i dosta uspešne projekte. Između ostalog, to je ono na šta smo najviše i ponosni.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– 2023. godina je u dobroj meri bila fokusirana na stabilizaciju i upravljanje izazovima koje su doneli globalna nestabilnost i inflacija.
Taj put do ponovnog rebalansiranja uslova poslovanja nije uvek bio jednostavan i brz, pošto su razumevanje i prilike one druge strane za našu industriju svakako od suštinskog značaja.

U odnosu na 2022. uslovi poslovanja definitivno jesu bolji ali još uvek ne i najzahvalniji. To je nešto na šta kao industrija treba glasnije i ujedinjenije da reagujemo.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Verovatno i nije stvar samo jedne godine. Inflacija tu je posebno ostavila traga i nemogućnost pravovremenog reagovanja. Sve je pre vrednosti rada i usluga naše industrije dobilo na ceni i to značajno. To je jedna nezahvalna situacija u kojoj nije jednostavno pomiriti sve aspekte.

Međutim, sve te izazove smo u dobroj meri uspešno savladali i nadam se arhivirali u 2023. godini ali još uvek postoje otvorena pitanja i inicijative u periodu ispred nas.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Digitalno unapređenje industrije zahtevaće otvorenost za nove ideje i spremnost na promene, a organizacije koje budu spremne da brzo prihvate inovacije i eksperimentišu sa novim pristupima biće svakako u prednosti. Takve promene u pristupu i načinu poslovanja mogu da doprinesu većoj vrednosti.
U suštini, 2024. godina bi mogla biti godina kada će se industrija tržišnih komunikacija dodatno transformisati kako bi se bolje prilagodila potrebama sve zahtevnijeg tržišta.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

– Iako već živimo na tom talasu tehnološke revolucije, u funkcionalnom smislu verujem da ćemo tek da prepoznamo benefite i uticaj onoga što veštačka inteligencija nosi sa sobom. Uzimajući u obzir dinamiku naše industrije, mnoštvo alata i mogućnosti u službi optimizacije procesa i produktivnosti pre svega. Ipak, ona nikada neće biti dovoljno kreativna da nadomesti ono što se definiše čistom emocijom i dubokim razumevanjem nečijih stavova i potreba.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Pitanje je i šta sve definiše kvalitet, van nečije ekspertize. Čini se da je odnos prema kvalitetu danas nešto kompleksniji. Potrebe su sve složenije i naši standardi su visoki.

Kvalitetan kadar, pored neospornog znanja i iskustva, definišu i druge veštine a našu industriju karakterišu najraznovrsnije sposobnosti u tom smislu.

Činjenica je da nije uvek jednostavno baš sva ta kreirana očekivanja pomiriti u jednoj osobi. Međutim, za one koji umeju da dobro procene obostrane potrebe u datoj prilici, kvalitetni kadrovi nisu nedostupni. Istina je da je njihov odnos prema radu nešto drugačiji, da su im motivi često kreirani i nekim instant prilikama pa je danas izazov upravljati takvim kadrom. Na nama je da inspirišemo i provociramo njihove potrebe, ali i da ih bolje razumemo, pre svega.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.