Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataši Filipović, Managing Director-u i Marku Pešiću, Executive Director-u agencije Ovation…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

Marko: Najbolju ocenu rada agencije u godini za nama, dali su naši partneri i kolege iz industrije. Prvi su to učinili potvrdom ili izborom naše agencije kao svojih partnera, a drugi priznanjima, kako na digitalnim, tako i na opšte kreativnim festivalima.

Sa stanovišta efektivnosti koji naš rad ima na poslovanje naših klijenata, njen pokazatelj je rekordan broj Effie nagrada u 2023.

Ova godina, barem kada su u pitanju makroekonomski pokazatelji, ali i ovdašnji tržišni kontekst, ne ukazuje da ce sledeća godina biti mnogo bolja. To na žalost konsekventno utiče i na industriju u okviru koje poslujemo. Činjenica da želimo da naša pozicija bude stabilna i u sledećoj godini, ne sme da bude ispred želje i rada na opštem, ali i boljitku industrije u okviru koje poslujemo.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

Nataša: Svaka godina je drugačija, a opet su u velikoj meri slične. U tom smislu, trendovi se u biznisu menjaju postepeno i nisu uslovljeni kalendarskom godinom, osim kada su u pitanju godine šoka.

Godina za nama je, kao i godina pre nje, na širem planu svakako bila godina prolongirane krize koja je počela pandemijom, a nastavljena ratnim nestabilnostima, globalnim promenama i inflacijom. Mi radimo na tome da se prilagođavamo vremenu u kome živimo i radimo.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

Nataša: Mnogo problema na tržištu je strukturno i nasleđeno. Na nama, novim liderima, jeste da ozbiljnije radimo – i na sopstvenim performansama i na poziciji i položaju koje zauzimamo na tržištu.

Naša strukovna udruženja moraju imati mnogo aktivniju ulogu i važno je da sva ona budu što vidljivija i uticajnija, unutar industrije i još više van nje.

Rešavanje problema u industriji je ipak maraton, a ne sprint.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

Nataša: Očekujem određene promene kao posledicu regulatornih promena, pre svega u polju medijskog zakonodavstva. Takođe očekujemo novi Zakon o oglašavanju, koji bi, prema najavama, mogao da donese neke nove elemente u oglašavački posao.

Verujem da trendovi ostaju slični kao do sada – digitalizacija, optimizacija i racionalizacija.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

Marko: Naši ljudi su gotovo uvek early adopter-i trendova i inovacija i u tome ih uvek podržavamo. Naravno, to je uvek pitanje mogućnosti, dosega i opravdanosti implementacije. Verujemo da AI može da donese značajne benefite, ali da automatizacija ne može da ponudi rešenje za “kreativne meandre” po kojima mi kao industrija plovimo.

Vidimo se kao saveznici tehnologije, ali nastavljamo da worshipujemo talente.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija… Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

Nataša: Iako pripadam sada već starijoj ekipi advertajzera, moram da kažem da je velika predrasuda da smo nekada imali bolje kadrove, tj. da je kvalitet sada lošiji. Mislim da nam ova vrsta romantizacije ne pomaže – stvari su danas jednostavno drugačije, ljude druge stvari zanimaju, motivišu i pokreću. Na nama koji vodimo agencije je da to razumemo.

Usudiću se da kažem – kvalitetnog kadra ima više nego ikada, samo je pitanje da li je taj kadar zainteresovan za advertajzing i kako da mi njima budemo još atraktivniji.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Created for AI, by AI“ za Diplo Fondaciju

Advertiser Serbia25. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Sve ima bolji okus s Vegetom“ za Podravku

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „#BirajZeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane“ za Nestlé Adriatic

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Sav od igre“ za Munchmallow

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Dragana Josipović preuzela je vođenje Futura DDB agencije u Zagrebu

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Srećičica“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Direct Media United Solutions najbolja agencija za podršku online prodaji

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Samo Osječko“ za Osječku pivovaru

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] ALEKSANDAR RADUKIN, Homepage.Creative.Digital: „Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost“

Advertiser Serbia8. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Potrebno nam je kolektivno osveženje, a onda i zajednička dugoročnija strategija i konkretne aktivnosti za bolju scenu i uslove“

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

V+O formirao strateško partnerstvo sa međunarodnom komunikacionom grupacijom SEC Newgate

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Da li je ovo najgledanija reklama u regionu?

Advertiser Serbia31. јануар 2024.