Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] MARIJA MATIĆ, Direct Media United Solutions: „Direct Media i ovu godinu završava kao najjača medijska agencija“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Mariji Matić, Strategy&Clients Director Direct Media United Solutions…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

Direct Media i ovu godinu završava kao najjača medijska agencija. Samim tim, ovo je još jedna veoma uspešna godina za nas. Htela bih da istaknem da smo i po zvaničnim izveštajima agencija i portala koji prate medijsko tržište dobili prestižna priznanja da smo medijska agencija broj jedan u Srbiji. Ovako sjajne rezultate smo postigli zahvaljujući svim zaposlenima u Direct Mediji i ja se svima njima i ovim putem zahvaljujem. Naravno, uspeh agencije ne merimo samo našim poslovnim rezultatima već i načinom rada i odnosom prema zajednici ali i zaposlenima. Zato želim da istaknem da je Direct Media United Solutions prva kompanija u Srbiji koja je dobila sertifikat “DRUŠTVENO-ODGOVORAN POSLODAVAC”. Time smo potvrdili svoju posvećenost socijalno-odgovornom poslovanju i korporativnoj kulturi koju negujemo već dugi niz godina i to kroz brigu o društvu u kojem poslujemo i svojim zaposlenima.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Svaka godina donosi nove i drugačije izazove. Očigledno je da globalna dešavanja imaju sve veći uticaj na uslove poslovanja u industriji tržišnih komunikacija. Sigurno da je ovu godinu obeležila visoka inflacija koja je uticala na kupovnu moć stanovništva pa se sve prelilo i na našu industriju. Inflacija utiče na sve aspekte privrede, na plate, promet i način na koji kupci razmišljaju.

Tržište postaje sve više cenovno osetljivo što utiče na kompletnu biznis postavku mnogih segmenata rada. Najveća bojazan je da kvalitet ne ostane u drugom planu kroz borbu za prihvatljivu cenovnu politiku.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Pre svega, nažalost, naše tržište i dalje nije organizovano tako da može zajednički da se bavi rešavanjem pitanja industrije.

Učesnici na tržištu komunikacija se suočavaju sa konstantnim trendom smanjenja troškova što čini da se nedovoljno valorizuje vrednost naše usluge.

Nedovoljno snažna zajednica ne može da se odupre ovom trendu koji je još više pojačan s obzirom da je u pitanju malo i slabo tržište.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

Očekujem veoma izazovnu godinu. Ona će pokazati pravu snagu i slabosti kompanija iz industrije tržišnih komunikacija. Digitalni marketing je postao vodeći u komunikacijskom biznisu. Međutim, to još više dovodi do povećanja konkurencije koja više nije samo lokalna. Naše tržište se sve više suočava sa globalnim uticajem pri čemu tu ne mislim samo na oglašavanje na velikim globalnim digitalnim platformama već i na konzumente koji sada mogu da imaju veći izbor i u načinu kupovine i u izboru različitih vrsta medija, pre svega striming platformi.

Opstaće samo kompanije koje svoj biznis budu prilagodile i lokalnim i globalnim načinima poslovanja.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

– Ovo je definitivno glavna tema ove godine u svetu pa i u našoj industriji. Očigledno je da je automatizacija i veštačka inteligencija došla na nivo razvoja kada može značajno da utiče na način poslovanja. Sigurno da je najinteresantnije korišćenje veštačke inteligencije u razumevanju prirodnog jezika i manipulaciji tekstom. Ona potpuno može da ponudi rešenja koja odgovaraju zahtevima potrošača za jednostavnim i neinvanzivnim načinom komunikacije.

Po meni, trka između veštačke i prirodne inteligencije je tek počela. Biće interesantno kako će se odvijati i u kojoj meri će se ljudi odupreti inerciji lakih rešenja dobijenih putem veštačke inteligencije.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Postoji mnogo kvalitetnih kadrova ali ih je sada mnogo teže privući da rade u našoj industriji. I ovu godinu obeležava borba za talente i prilagođavanje biznisa vrednostima Generacije Z. Međugeneracijska saradnja u okviru kompanija je sve važnija tema. Naš zadatak kao industrije je da pronađemo nove talente ali je možda još veći izazov da zadržimo seniore. Bez seniora i iskustva koje nose, industrija neće moći da se kvalitetno razvija.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.