Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANKA TRBOJEVIĆ, DRV: „Više nego ikad praćenje trendova i zahteva tržišta mora biti konstanta u poslovanju“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danki Trbojević, Managing Director agencije DRV…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– U 2023. godini, tržišna pozicija naše agencije je bila stabilna kao i rezultati rada. Na početku godine koja je sad na izmaku procenili smo da na ovom tržištu neće biti dramatičnih promena tako da su naše strategije postigle planirane ciljeve.

Od sredine aprila, postali smo DRV i transformisali se u full service agenciju sa digital first pristupom. Postajući izazivačka agencija, usmerili smo svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene. Verujemo da može biti drugačije, i da se najbolje stvari dešavaju van „safe“ zone.
Ono što bih posebno istakla je saradnja sa globalnim brendom ESPRIT koji je početkom godine započeo kampanju potpunog osveženja brenda i vratio se na tržište Severne Amerike. DRV Agencija se ponosno priključila ovom projektu, preuzimajući ulogu partnera u ponovnom lansiranju brenda. Imali smo čast da stvaramo oglase za neke od najprestižnijih svetskih magazina, kao što su VOGUE, GLAMOUR, L’OFFICIEL, itd. Ono što je takođe vrlo impresivno jesu i rešenja za čuveni Hudson Yards na Menhetnu, brendiranje metro stanica u Parizu, kao i rešenja za brending POP UP radnji u Njujorku i Los Anđelesu, itd.

Uspeh naše agencije merimo kroz zadovoljstvo klijenata, broj uspešno realizovane kampanje i stvaranje inovativnih rešenja koja prate trendove industrije.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Uslovi poslovanja u industriji tržišnih komunikacija tokom 2023. godine su se pokazali izazovnima, delimično usled globalnih ekonomskih promena i neizvesnosti u društveno-političkom kontekstu. Ipak, smatramo da je ova dinamika otvorila vrata za kreativne pristupe i prilagođavanje novim trendovima. Prethodna godina je, u poslovnom smislu, bila u najmanju ruku neizvesna. Posledice svetske ekonomske i energetske krize indirektno se reflektuju i na našu industriju, tako da je određena doza neizvesnosti u poslovanju bila prisutna.
Bez obzira na situaciju, u 2023. smo zakoračili hrabro i optimistično.

Izazovi su neizbežni, ali agilnost i prilagodljivost su ključni za održavanje uspešnog poslovanja.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Prvo što smo primetili bila je povećana konkurencija, a tehnološki izazovi i promene u potrošačkim navikama bili su ključni izazovi. Mislim da će naša industrija morati u hodu da menja svoje strategije kako bi ispratila nove navike potrošača koji ima širok i stalan pristup tehnologiji. Era digitalne transformacije donela je značajne promene u društvu i, naravno, uticala na potrošnju. Ovaj novi potrošač zahteva digitalizovaniju komunikaciju i odnos.

Rešenje leži u prilagođavanju digitalnim inovacijama, ulaganju u edukaciju zaposlenih, i uspostavljanju snažnih partnerskih odnosa sa klijentima radi boljeg razumevanja njihovih potreba. Sektor komunikacija mora biti spreman na sve promene i agilan u reakcijama.

Više nego ikad praćenje trendova i zahteva tržišta mora biti konstanta u poslovanju.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Za 2024. godinu predviđamo dalje tehnološke inovacije, rast online prisustva, i fokus na personalizovanu komunikaciju. Takođe, očekujemo da će kompanije koje se brzo prilagode promenama ostvariti značajan napredak.

Ova industrija se može i treba menjati, odvažiti i hrabrije krenuti dalje. Iako je sigurnost važna, kreativnost i hrabro preduzimanje rizika su ključni faktori za dugoročni uspeh u današnjem brzo promenljivom poslovnom okruženju.

Hrabrost je neophodna, ali ona se ne mora tražiti izvan sebe. Hrabrost znači prepoznati mogućnosti i potencijale za transformaciju. Industrija će se možda suočiti sa izazovima, ali sa tim izazovima dolazi i prilika za rast, diferencijaciju i dugoročni uspeh.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi

– Veštačka inteligencija ima značajan uticaj na sve segmente industrije tržišnih komunikacija. U našem segmentu, primetili smo poboljšanja u boljem targetiranju publike, personalizaciji kampanja i analizi podataka, kao i kreaciji rešenja kroz alate poput MidJourney-a. Nekoliko veoma zanimljivih kampanja smo uradili upravo koristeći ovaj AI alat.

Smatramo da će upotreba veštačke inteligencije od strane stručnjaka iz naše industrije biti ubuduće važan faktor za postizanje najboljih rezultata.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Dostupnost kvalitetnih kadrova ostaje ključni izazov. Industrija se razvija brzo, pa je obrazovanje i stalno usavršavanje zaposlenih od suštinskog značaja. Aktivno radimo na razvoju internih programa obuke i saradnji sa visokim obrazovnim institucijama kako bismo obezbedili kontinuirano prisustvo visoko kvalifikovanih stručnjaka u našoj agenciji.

Važno je da kompanije iz polja tržišnih komunikacija pružaju inspiraciju i teritoriju kreativcima i marketarima da se usude i sanjaju velike snove, da preuzimaju rizike i stvaraju promene koje će imati širi uticaj.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.