Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] ALEKSANDAR RADUKIN, Homepage.Creative.Digital: „Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Aleksandru Radukinu, Managing Director agencije Homepage.Creative.Digital…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 
Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2023. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Tržišna pozicija agencije je prilično učvršćena u 2023. godini. Dobrim strateškim planiranjem uspeli smo da unesemo krucijalne promene koje su rezultirale kristalisanjem naših usluga i valjanim uvidima gde smo, gde želimo da budemo i šta je ono što nudimo na tržištu, a čini nas takvima kakvi jesmo i u čemu smo najbolji. Optimizacija tima je uticala na performans agencije i dala nam dodatnu vrednost, što tržište prihvata oberučke.

Tu smo, samouvereni i verni onom što najbolje radimo. Naše jezgro je i naša najveća snaga.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija generalno tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Uslovi poslovanja su izuzetno izazovni. Usluge su kompleksnije i zahtevnije. Poslovanje zavisi od sve više faktora, teško je planirati, još teže predvideti stvari. To je u suštini dobro, jer samo najbolji ostaju.

Komunikacije evoluiraju nikad brže, potrebna je ogromna fleksibilnost i rezilijentnost.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Najveći problem su neusklađena očekivanja agencija i klijenata. Puno treba raditi na edukaciji, i jednih i drugih. Poverenje je ključno, a i transparentnost utiče na rezultate kampanja. Proaktivnosti uvek fali, često se radi po nekom ustaljenom šablonu, bez analitičnost i merenja. Zaključci se donose na osnovu pogrešnih parametara, često vrlo paušalno.

Fali stručnosti, pre svega.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Mislim da nas u 2024. godini čeka adaptacija na nove uslove koje definiše napredak tehnologije. Tržište nije isto, alati nisu isti. Stvari se menjaju, a mi moramo da ih prihvatimo, iako nam to nekad teško pada, budući da smo naviknuti na zonu komfora.

Svi ćemo u 2024. morati često da izlazimo iz zone komfora ukoliko želimo da opstanemo na tržišnoj utakmici.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

– Veštačka inteligencija je velika pomoć, ali samo ukoliko znamo da je koristimo na pravi način. Kao i svaki drugi alat, od kog baš i nemamo koristi ako je operater loš ili nestručan. To bi značilo da su agencije sada još potrebnije, jer treba upravljati veštačkom inteligencijom i okrenuti je u svoju korist. Da izvučemo maksimalni benefit od toga, za svoje klijente.

Mašina mora da radi u našu korist, u suprotnom je to samo neko parče koda.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Izuzetno bitna stvar. Nažalost, stručnog kadra je sve manje. Ulažemo ogromne napore u edukaciju kadra, u osposobljavanje ljudi da mogu što kvalitetnije i stručnije da obavljaju posao. Naš cilj je prenošenje sopstvenog iskustva drugima, da na osnovu toga uče. To je velika prednost koju mi na startu karijere nismo imali, morali smo da učimo na teži način. Mišljenja sam da ne smemo biti sebični, jer time dodatno gubimo kvalitetan kadar. Deljenje znanja je misija kojom možemo da promenimo stvari u industriji i pomognemo, kako sebi, tako i svima.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Created for AI, by AI“ za Diplo Fondaciju

Advertiser Serbia25. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Sve ima bolji okus s Vegetom“ za Podravku

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „#BirajZeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane“ za Nestlé Adriatic

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Sav od igre“ za Munchmallow

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „terrapija – Liječimo Zemlju edukacijom“ za Udrugu Terra Hub

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Dragana Josipović preuzela je vođenje Futura DDB agencije u Zagrebu

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Srećičica“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.

Direct Media United Solutions najbolja agencija za podršku online prodaji

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Samo Osječko“ za Osječku pivovaru

Advertiser Serbia12. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Potrebno nam je kolektivno osveženje, a onda i zajednička dugoročnija strategija i konkretne aktivnosti za bolju scenu i uslove“

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

V+O formirao strateško partnerstvo sa međunarodnom komunikacionom grupacijom SEC Newgate

Advertiser Serbia1. фебруар 2024.

Da li je ovo najgledanija reklama u regionu?

Advertiser Serbia31. јануар 2024.

[POGLED SA VRHA 2023/24] MAJA SUBOTIĆ, SVA: „Komunikacija treba i mora da postane mnogo funkcionalniji alat biznisa“

Advertiser Serbia30. јануар 2024.