Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] TAMARA JOKANOVIĆ, Represent Communications: „Naša industrija je nepravedno ‚‚katovana“ u budžetima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Tamari Jokanović, Generalnoj Direktorici agencije Represent Communications…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Ako smo za godine u jeku kovida govorili da su turbulentne i nepredvidive, rekla bih da je ova bila ravna roller coaster-u u 5. brzini! Apsolutno sve promene u socio-ekonomskom okruženju, privredi i tržištu zaposlenih su se odrazile na naše poslovanje, uostalom, kao i na većinu industrija u okruženju. To nas je nateralo da neke planove dodatno ubrzamo i evo nas na kraju ove lude godine sa startom dva strateška projekta agencije. Prvi, WebMind, poseban sektor u okviru Represent Communications-a koji smo osnovali krajem novembra. Ova platforma namenjena je najviše potrebama IT i tech industrije, ali i onih koji bi želeli da znaju više o najnovijim internet tehnologijama i temama kao što su Web 2.0 i Web 3.0 (Blockchain, NFT, Gaming, Crypto). Drugi projekat DynamicLife na kom smo radili sa našim partnerima start-up-om DynamicLife i Generali osiguranjem i sa kojim očekujemo promene u potpuno tradicionalnom okruženju i industrijama – robi široke potrošnje i osiguranju. Koncipiran je kao potpuno nov proizvod koji će u sebi sadržati elemente potrošnje, štednje i životnog osiguranja istovremeno ne navodeći ljude da se odriču svojih svakodnevnih navika i potreba. Verujemo da će i jedan i drugi projekat biti nosioci promena u godinama koje dolaze, svaki u svom domenu delovanja.

Takođe, ne mogu a da se ne osvrnem na nagrade koje je Represent ove godine dobio u kategorijama za BTL, direktni marketing i event gde se borio sa mnogo većim i pozicioniranijim igračima u ovim oblastima na našem tržištu, i drago mi je da je zajednica konačno imala priliku da vidi i nagradi sve što Represent može da ponudi svojim klijentima i partnerima.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Kao što sam i napisala u prvom odgovoru. Veoma nepredvidiva i turbulentna. Nažalost, kao i mnogo puta u svim krizama, naša industrija nepravedno ‚‚katovana” u budžetima a velikih očekivanja i postavljenih ciljeva. Kada me klijenti pitaju kakve veze ima sve što se dešava sa nama, ja im samo izlistam kraj prvog i početak drugog kvartala i početak problema koje je sa sobom doneo rat Rusija-Ukrajina kada su svi usporili i/ili zaustavili kampanje čekajući da vide šta će se desiti i čuvajući budžete za ‚‚crne dane”, preusmeravanje budžeta ka tržištima kojima je to potrebnije, pravi tornado na tržištu rada gde je ogromna potražnja za našim kadrovima otvorila Pandorine kutije i spolja i iznutra, usporavanje “dok se Vlada ne formira”, novi uslovi i vraćanje u “normalne” tokove rada nakon dve godine…

Takođe, ovolika inflacija nigde nije predviđena – ni u regularnim poslovnim troškovima, ni u fee-jevima, ni u platama, a imala je i te kako mnogo uticaja na svaki pojedinačan slučaj i procese koje sam pomenula. Istovremeno, sa druge strane se i dalje traži visok kvalitet pružanja usluga i servisa i stabilnost u poslovanju za isto a često i manje novca.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Mislim da je 2023. poslednja prilika da se industrija pomakne sa mrtve tačke i sagleda realne prilike, mogućnosti i manjkavosti u radu. Drago mi je da su IAA i IPSOS sprovele istraživanje o ‚‚privlačnosti” naše profesije među mladima i moram da priznam da sam, kao i kolege, imala potpuno suprotno mišljenje kakav ćemo rezultat dobiti. Pozitivan ishod istraživanja je samo signal i vapaj za seniore da ne radimo nešto kako treba! Način rada se promenio, uslovi rada su se promenili, zahtevi zaposlenih i tržišta su se promenili! Mi i dalje, nažalost, nemamo dovoljno jaku organizaciju koja bi nas ujedinila i pokrenula neka važna pitanja o kojima sam govorila i prethodnih godina.

I dok god ljudi sa zaista ogromnim i vrednim iskustvom ćute a industrija ne želi da ih pita, drugi sa mnogo manje iskustva (ili čak uopšte!) će i dalje diktirati uslove rada promovišući stari sistem koji očito više ne funkcioniše..ili funkcioniše…ako daš novac…Zapravo, status quo kao model koji očito većini odgovara.

Ali onda se ne možemo ljutiti ni na koga drugog kako je naša profesija percipirana i vrednovana od strane partnera i stakeholdera, a naši zaposleni tretirani na ovaj ili onaj način. Samo smo odgovorni za krajnje ishode.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kad smo već u turbo modu, nastavićemo tako! Ako ne možemo druge promeniti, promenićemo sebe! Važno je i mudro uvek krenuti od sebe i svog dvorišta. Svakako nastavljamo sa razvojem strateških projekata WebMind i DynamicLife čije rezultate i uspon i očekujemo tek u sledećoj godini, ali spremamo još nekoliko noviteta o kojima ćete biti obavešteni na vreme.

Takođe, spremamo i ozbiljnu reorganizaciju koja će nam pomoći da budemo još bolji nego što jesmo, još prilagođeniji potrebama tržišta i porebama naših ljudi. S obzirom na to da se u aprilu 2023. završava naša dvadesetogodišnjica postojanja i poslovanja i ulazimo u 21, spremamo se da zaista i budemo agencija koja dolikuje 21. veku!

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023.

– Iako su roller coaster vožnje uzbudljive, adrenalin vas vozi ka neočekivanim krivinama i neizvesnim ishodima, želela bih da osetim tlo pod nogama ili, makar za početak, vrtim na ringišpilu 😊

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.