Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Sonji Ćetković, Direktorki kompanije Infostud…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Rezultati koje smo ostvarili u 2022. godini su nadmašili naša očekivanja s početka godine. Prethodna godina je počela veoma snažno, tržište zapošljavanja je bilo od starta veoma aktivno i dinamično. Imali smo veliku potražnju – kako za uslugama iz domena regrutacije, tako i za ponudama koje se odnose na brendiranje poslodavaca. Međutim, kako se približavao kraj godine, rast se sve više usporavao.

Ipak, ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina, tačnije od samog osnivanja, ne samo finansijski već i ako posmatramo sve ključne indikatore uspeha. Učvrstili smo dodatno svoju lidersku poziciju i zbog toga sam veoma zadovoljna.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Tokom cele prethodne godine nadovezivali su se spoljni izazovi i rizici i poslovanje činili sve težim. Na samom početku godine delovalo je da smo konačno stigli do kraja covid i postcovid nestabilnosti, što se i jeste desilo, ali je već u februaru počeo rat u Ukrajini koji je doneo novu neizvesnost. Imali smo krizu u snabdevanju, energetsku krizu, inflacija je podigla troškove poslovanja, ali i uticala na opreznije poslovanje naših klijenata što se odrazilo na sporiji finansijski rast u drugoj polovini godine i uticalo na profitabilnost.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Najveći problem industrije u kojoj Infostud posluje je deficit radne snage na tržištu Srbije, u svim granama privrede. Ovaj problem je multidimenzionalan pa i inicijative da se reši moraju biti takve.

Za početak, važno je zaustaviti dalji odliv i iseljavanje radno sposobnog i obrazovanog stanovništva. Osim toga, veoma je važno učiniti ozbiljne napore na polju unapređenja obrazovnog sistema, kako u smeru podizanja kvaliteta prema potrebama privrede, tako i kroz uvođenje savremenih pristupa u obrazovanje dece i odraslih, podsticanje celoživotnog učenja, razvijanja adekvatnih programa prekvalifikacija, razvoja ključnih menadžment i IT veština…

Sve to je neophodno kako bi se veštine radnosposobnog stanovništva, ali i budućih generacija uskladile sa onim što je tržištu potrebno, uz adekvatan pravni okvir koji podiže sigurnost aktera na tržištu rada.
Paralelno sa tim, važno je raditi na merama za povećanje broja raspoloživih radnika na tržištu, koje bi mogle da odgovore na rastuću tražnju. Na primer, bilo bi dobro da se kroz niz akcija angažuje trenutno radno neaktivno stanovništvo, ali i dodatno olakša i ubrza zapošljavanje stranaca, i tako iskoristi regionalni potencijal za privlačenje radnika iz susednih ne-EU država, kojima bi Srbija bila dobra alternativa za život i rad.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Nama kao kompaniji najviše znače aktivnosti države koje podstiču ekonomski rast i konkurentnost domaće privrede, kao i gorenavedeni potezi koji unapređuju broj i kvalitet radno sposobnog stanovništva. Takve mere nam znače mnogo više nego mere koje konkretno pomažu nama kao kompaniji. Uz pozitivan privredno-tržišni ambijent, mi ćemo stvarati odlične rezultate i uspešno poslovati, u to nemam sumnje.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

– Pored osnovne saradnje sa Privrednom komorom, još bliže radimo na različitim projektima sa specijalizovanim udruženjima i organizacijama, koje imaju uži fokus delovanja. To su, konkretno, Inicijativa digitalna Srbija, Vojvođanski IT klaster, Subotički IT klaster, udruženje IT Subotica 2030…U okviru njih realizovali smo niz inicijativa i projekata koje podstiču privrednu saradnju i unapređuju tržište na kom poslujemo.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Nažalost, ne očekujem unapređenje uslova poslovanja u 2023. godini. Makroekonomska situacija u Evropi i svetu nam neće ići na ruku i odraziće se i na tržište Srbije.

Očekujem da će se inflatorni pritisak nastaviti, tražnja dodatno smanjiti, što će negativno uticati na celokupnu ekonomsku aktivnost, pa tako i na našu profitnu stopu.

Sa druge strane, mi imamo dosta iskustva – poslovali smo već u kriznim vremenima, a finansijski smo stabilna kompanija, tako da je naš plan da usporenje iskoristimo za konsolidaciju u biznis smislu i fokus na strateški najvažnije projekte, što će nam potom omogućiti visok dalji rast.

Imate li nekih značajnijih planova kao kompanija za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Ovo je godina u kojoj ćemo se fokusirati na davanje dodatne vrednosti našim korisnicima – kandidatima koji koriste naše platforme za zapošljavanje i građenje karijere. Važno nam je da im budemo što bolji partner u razvoju karijere i imamo u planu niz projekata i funkcionalnosti u ovom segmentu.

Iz godine u godinu trudimo se da budemo sve korisniji kandidatima, a njihovim privlačenjem i zadržavanjem na našim platformama, zapravo prostižemo i bolje rezultate klijentima, a i ostvarujemo svoj cilj, a to je da ih efikasno povežemo.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

– Želim da zadržim snažan tim, a iznad svega dobru energiju i motivaciju u timu. Ako to imamo, možemo da plivamo u svim privrednim okolnostima. A ova godina će brzo proći, ja se već radujem narednoj 😊

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

Otvoren novi salon Forma Ideale u Šapcu

Advertiser Serbia23. фебруар 2024.

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativniji sladoled, IICC nagrada i za najbolje tehničko rešenje

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Nestlé finansijski izveštaj za 2023. beleži stabilan organski rast od 7,2 %

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Najnovije Glovo partnerstvo donosi sveža i još uvek topla peciva u domove korisnika – Skroz dobra pekara od sada je dostupna i preko Glova, sa brzom isporukom u Beogradu

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Novo ažuriranje One UI 6.1 donosi Galaxy AI na još više Galaxy uređaja

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Održana XVII godišnja Skupština Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia21. фебруар 2024.

[SEE MARKETING 2023/24] TIJANA TODOROVIĆ, Rehau: „U fokusu oglašavanja biće naši inovativni sistemi ARTEVO i SLINOVA“

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Kopaonik biznis forum 2024 – Kako će veštačka inteligencija i inovativne tehnologije oblikovati budućnost?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Samsung predstavlja liniju uređaja poboljšanih veštačkom inteligencijom za 2024. godinu na World of Samsung

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

Advertiser Serbia16. фебруар 2024.

Turnir u igri League of Legends koji ste čekali

Advertiser Serbia15. фебруар 2024.

Evo gde možete da provedete mini odmor ovog februara

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Pet alata na bazi AI za maksimalnu produktivnost na radnom mestu – sa vašeg telefona

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

Putovanja su upravo postala mnogo pametnija zahvaljujući seriji Samsung Galaxy S24

Advertiser Serbia13. фебруар 2024.