Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SLAĐAN DISIĆ, Simpo: „Tražimo nove prilike za rast“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Slađanu Disiću, Generalnom direktoru Simpo ad Vranje…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Narušeni međunarodni odnosi, a samim tim i tržišni, prekinuti lanac snabdevanja, uplitanje međunarodne politike u tržišna – privredna kretanja, doprineli su da 2022. godina bude izuzetno teška i neizvesna u proizvodnji i plasmanu nameštaja.
Problemi koje je izazvala pandemija koronavirusa (Covid-19), kao i saznanja koja smo imali o kretanjima koja će uslediti, nisu nam davali nade za veći optimizam početkom 2022. godine.
SIMPO u okviru matičnog i povezanih društava ima 1.900 zaposlenih u Srbiji. Našu prodajnu mrežu čini 27 salona u Srbiji i 27 salona u zemljama bivše Jugoslavije.

Tokom prošle godine održali smo sve resurse, proizvodne, ljudske, trgovačke – koje smo i uvećali otvaranjem 3 nova salona u zemljama u okruženju.

Renovirali smo naš najstariji prodajni objekat u Beogradu, površine 3.000 m². U realizaciji ovog velikog projekta gotovo u potpunosti smo se oslanjali na interne kreativne i proizvodne kapacitete i kupcima prikazali naš prozvodni program u novom konceptu. Predstavili smo novu kolekciju proizvoda na „Sajmu nameštaja“ u Beogradu. To je dovoljan uspeh u godini kakva je bila 2022.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Spoljni uslovi su uglavnom i određivali način ali i obim poslovanja. Mere preduzete na racionalizaciji i unapređenju poslovanja nisu mogle da eliminšu štetne uticaje koje su imali, veliki skok cena i energenata, inflacija u svim zemljama, recesije u pojedinim privredama, rast kamatnih stopa, pad tražnje za robom široke potrošnje.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Problemi drvno-prerađivačke industrije, a okviru nje je i proizvodnja nameštaja, su mnogobrojni i posebno se manifestuju u uslovima ekonomskih i drugih kriza. Kao najveće treba istaći:

– enormni skok cena sirovina i repromaterijala – nezabeležen u zadnjih četrdesetak godina,
– prekinuti lanac snabdevanja i nesigurni rokovi isporuke,
– visoka cena kapitala,
– pad tražnje za trajnim potrošnim dobrima, pre svega za proizvodima industrije nameštaja.

Ovi i mnogi drugi problemi biće ublaženi ili rešeni okončanjem sukoba u Ukrajini, stabilizacijom cena energenata i cena kapitala.

Ono što sami možemo učiniti je iznalaženje alternativnih isporučioca sirovina i repromaterijala iz drugih zemalja. Naravno, po nižim cenama, kraćim rokovima isporuke i sa dužim rokovima plaćanja. Time bismo dobili niže proizvodne cene i veću konkurentsku sposobnost na tržištu.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Država stvara privredni ambijent, uslove za zdravu, ravnopravnu tržišnu utakmicu svih privrednih subjekata.

Država treba:

– da sa mnogo više pažnje i razumevanja, razmotri zahteve i predloge za rasterećenje privrede (smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, poreza na dobit, imovinu, akcize…),
– da posebnim programima i merama fiskalnog sistema (PDV, porezi i doprinosi, carine…), socijalnih programa, kroz prisustvo finansijskih i državnih institucija (Fond za razvoj, AOFI, Ministarstvo privrede, finansija, lokalne samouprave…) ubrza razvoj nerazvijenih regiona, devastiranih područja i time smanji razlike u stepenu razvijenosti između razvijenih i nerazvijenih područja,
– da i dalje radi na suzbijanju sive ekonomije.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

Privredna komora Srbije i Regionalne privredne komore i udruženja i grupacije u okviru njih, kao i Unija poslodavaca imaju značajnu ulogu u kreiranju privrednog ambijenta:

– oni predstavljaju mesto gde privredni subjekti iznose probleme i predloge za njihovo rešavanje,
– oni su i spona privrede i nadležnih državnih institucija.

Komore i udruženja treba da:

– mnogo glasnije iznose zahteve privrede prema državi za smanjenje svih opterećenja privrede, eliminisanja nelojalne konkurencije, otvaranje novih tržišta…
– obezbede mnogo veće, trajno prisustvo u svim regionima i opštinama.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– I ova godina će biti izuzetno teška. Neka značajnija poboljšanja uslova poslovanja se ne mogu očekivati.
Verovatno će u drugoj polovini godine doći do izvesne stabilizacije cena, pada inflacije, neznatnog povećanja tražnje. Već sada se primećuje povećanje tražnje na ino tržištima pre svega u segmentu opremanja hotela. Investicije u oblasti turizma koje su gotovo potpuno stale od početka korone se polako vraćaju što je značajno za sve nas koji se bavimo projektima opremanja hotela.

Velika očekivanja u ovakvim ekonomskim, pa i političkim uslovima i događanjima u Evropi i svetu, predstavljala bi nerealni optimizam, ali nastavljamo da pratimo kretanja i da se borimo za stabilno poslovanje i tražimo nove prilike za rast.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Naši planovi za 2023. godinu prilagođeni su situaciji na tržištu, kao i događajima na globalnom nivou.
Oni se odnose na širenje maloprodajne mreže u zemlji i inostranstvu, bolje pozicioniranje na tržištu zemalja otvorenog Balkana i susednih zemalja, članica Evropske Unije i na početak rekonstrukcije i inoviranja proizvodnih kapaciteta.

Ovog meseca očekuje nas otvaranje novog prodajnog objekta na Zlatiboru. U finalnoj fazi pregovora je više projekata opremanja hotela u zemlji i inostranstvu, koji će obogatiti naš portfolio ali dovesti do povećanja učešća opremanja u našoj ukupnoj prodaji.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

– Zdravlje i sreću sebi, porodici, saradnicima, svim zaposlenima, poslovnim partnerima i potrošačima.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Belgija: Vlada zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Velika Britanija: Amazonu preti istraga zbog lošeg tretmana dobavljača

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo

Advertiser Serbia11. јул 2024.

A1 Kinoteka letnji bioskop počinje sa projekcijama od 15. jula

Advertiser Serbia11. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, vođen Galaxy AI tehnologijom, ekskluzivno predstavljen takmičarima Olimpijskih igara

Advertiser Serbia10. јул 2024.

Nestlé petu godinu zaredom uključuje hrvatske studente u Summer’s Cool plaćenu praksu

Advertiser Serbia8. јул 2024.

AVON primio Cruelty Free sertifikat za sve svoje proizvode

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Novi Galaxy Watch i BioActive senzor proširuju mogućnosti ličnih i preventivnih wellness rešenja

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Galaxy Unpacked Jul 2024: Otvori svoju priču

Advertiser Serbia5. јул 2024.

Tisak – sinonim za kiosk u kojem ima ‘Svašta nešto’

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Schneider Electric proglašen najodrživijom kompanijom na svetu od strane časopisa Time i portala Statista

Advertiser Serbia4. јул 2024.