Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] PREDRAG KURČUBIĆ, Ipsos: „Krizna vremena trebalo bi da daju na važnosti istraživanjima i podacima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, istraživačkih, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Predragu Kurčubiću, Managing Director agencije Ipsos Adria East…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– Prošla godina je bila najuspešnija kada posmatramo sveukupno poslovanje za „Ipsos Srbija“. Prihod je bio na nivou pretprošle godine, ali smo, rekao bih, poslovali pametnije, uspeli da unapredimo interne procese i procedure i podignemo nivo kvaliteta, te optimizujemo troškove i resurse, što se pokazalo i u odličnim finansijskim rezultatima, ali i većim prostorom za razvoj i unapređenje naših usluga.

U 2021. godini tržište istraživanja je raslo, što se, čini mi se, nije dogodilo i u 2022. godini, tako da smo izuzetno zadovoljni našim odličnim postignućem u jednoj teškoj i neizvesnoj godini.

Što se internih aktivnosti tiče, uradili smo mnogo toga na HR planu, i puno smo pažnje posvetili doterivanju i unapređenju radnih procesa i procedura, što je podiglo efikasnost i kvalitet naše uluge, ali i zadovoljstvo zaposlenih. Takođe, kao deo dugoročne strategije, ulažemo veliki napor u unapređenje odnosa sa klijentima, trudimo se da osnažimo našu poziciju partnera i konsultanta, kako bismo uz pomoć naših uvida i ekspertize bili relevantan faktor u njihovom procesu donošenja poslovnih odluka i strateškom planiranju.

Inovacije su još jedan aspekt poslovanja u koji mnogo polažemo, tako da smo tržištu ponudili nove usluge iz različitih oblasti, kao što su: inovativne metode testiranja advertising materijala, employer branding program, istraživački pristupi prilagođeni sektorima farmaceutskih i finansijskih usluga, i mnoge druge.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji istraživanja tržišta i javnog mnjenja?

– Poslovna godina je bila izazovna jer je sve vreme postojala velika doza neizvesnosti. Ta neizvesnost se odražavala i na poslovnu strategiju mnogih klijenata, kao i na poslovanje agencija, koje ‘prate’ svoje klijente. Uz to, inflacija je predstavljala poseban izazov, jer su troškovi poslovanja značajno porasli, a istraživački budžeti klijenata ostali isti, ili se čak smanjivali. Stoga verujem da se u smislu ukupne vrednosti istraživačkih budžeta tržište nije značajno menjalo u odnosu na 2021. godinu, iako ćemo to pouzdano znati tek za nekoliko meseci, kada budu stigle prve procene.

Krizna vremena, kao što su proteklih par godina, trebalo bi da daju na važnosti istraživanjima i podacima, kao sredstvu da se donesu bolje poslovne odluke u nestabilnim vremenima, kao i da se naprave pouzdanije predikcije tržišnih kretanja u mnogim oblastima.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz oblasti istraživanja tržišta i javnog mnjenja?

– Neizvesnost je termin koji bih upotrebio i za 2023. godinu. Krajem prošle godine, kada su pravljeni budžeti za 2023. godinu, niko pouzdano nije mogao da zna ili predvidi šta će se dešavati. Provejavao je osećaj da će 2023. biti teška, možda i izazovnija od prošle godine. Taj osećaj i dalje postoji, ali tu je i nada da će se, barem u drugoj polovini godine, situacija sa inflacijom ublažiti i da ćemo ući u period nešto veće sigurnosti. Mi smo, možda i optimistično, predvideli da nam poslovanje neće značajnije trpeti tokom ove godine i da ćemo prevazići sve poteškoće koje nas očekuju. Svakako imamo razvijene planove i dalje korake za različite scenarije, ali biramo da se za sada oslanjamo na pomenuti, optimističniji.

Koje probleme biste istakli kao one koji u najvećoj meri muče oblast istraživanja tržišta i javnog mnjenja? Imate li neke predloge za poboljšanje uslova poslovanja istraživačkih agencija u Srbiji ali i regionu?

– Sve je teže doći do kvalitetnih podataka. Jedna od važnijih stvari koja pravi razliku između uspešnih i neuspešnih agencija za istraživanje tržišta jeste kvalitet prikupljenih podataka. Mi smo tokom pandemije morali da se prilagodimo novonastalim okolnostima, a sada se situacija ponovo menja. Sve je teže doći do kvalitetnih anketara i ispitanika, sve je niža stopa odgovora. Sve ove okolnosti su nas i motivisale da konstantno radimo na unapređenju i uvođeju inovacija i u procesu prikupljanja podataka i dizajna uzorka. Naravno, pored toga, kontrola procesa prikupljanja podataka je izuzetno važna i mislim da je upravo to jedan od najvećih aduta Ipsosa na ovom tržištu.

Drugi važan problem je trend dumping cena koji postoji kod nas. To možda može kratkoročno doneti određenu korist nekim agencijama koje pokušavaju da se probiju na tržištu, ali su efekti na duži rok pogubni i po njih jer takav pristup urušava tržište i umanjuje vrednost usluge koju pružamo, dok troškovi sprovođenja istraživanja rastu.

Da li imate neke značajnije planove za ovu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Na prvom mestu, svakako nastavljamo sa našim strateški važnim opredeljenjem da dižemo kvalitet usluge koju pružamo, budemo lideri u inovacijama na tržištu i gradimo partnerski odnos sa klijentima.
Kada su u pitanju konkretne aktivnosti, planiramo opsežniju komunikaciju naših usluga i ekspertize u cilju osnaživanja naših klijenata po pitanju adekvatnih, efikasnih i inovativnih opcija i metoda dolaženja do pravih odgovora.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Voleo bih da tokom godine uđemo u manje turbulentan period koji će rezultovati mogućnošću da imamo više vremena i resursa da se posvetimo razvoju celokupne istraživačke industrije na našim prostorima.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Priče z vrha“ za Marodi

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.